Τζόνσον: Επέκταση lockdown αναβολή επιστροφής μαθητών λόγω μεταλλαγμένου στελέχους


Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Για κρίσιμη στιγμή στην πορεία της πανδημίας λόγω του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού αλλά και για προοπτική «ελευθερίας» μετά από την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca έκανε λόγο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, μέχρι τα εμβόλια να βγάλουν τη χώρα από τη «σήραγγα» του κορωνοϊού, θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για καταπολέμησή του, υπό την πραγματικότητα της μεγάλης ταχύτητας διασποράς του νέου στελέχους.

Στο πλαίσιο αυτό υπάγονται οι σημερινές ανακοινώσεις για τοποθέτηση του 78% του πληθυσμού της Αγγλίας στην τέταρτη βαθμίδα μέτρων, που συνιστά επί της ουσίας νέο lockdown, καθώς επίσης η καθυστέρηση επιστροφής στις τάξεις των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των μαθητών ορισμένων δημοτικών σχολείων σε περιοχές υψηλού ρίσκου.

Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική θέτοντας ως προτεραιότητα τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca σε όσους το δυνατόν περισσότερους ευπαθείς πολίτες, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται σε 12 εβδομάδες, αντί μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Πάντως η Pfizer με ανακοίνωσή της άφησε να εννοηθεί ότι έχει ενδοιασμούς για την τροποποίηση του δοσολογικού καθεστώτος του εμβολίου της.

«Στοιχεία από την τρίτη φάση μελετών έδειξαν ότι αν και μια μερική προστασία από το εμβόλιο φαίνεται να αρχίζει ήδη από τις 12 ημέρες μετά από την πρώτη δόση, απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου για να παρασχεθεί η μέγιστη προστασία κατά της νόσου, δηλαδή μια αποτελεσματικότητα 95%. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η προστασία μετά από την πρώτη δόση διατηρείται μετά από 21 ημέρες», ανέφερε η ανακοίνωση της Pfizer.

Αντιθέτως, ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία Τζόναθαν Βαν Ταμ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι η Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών που συνέστησε την αλλαγή στρατηγικής είναι βέβαιη για τη δημιουργία ικανοποιητικού ποσοστού προστασίας από τον κορωνοϊό ήδη από την πρώτη δόση αμφοτέρων των εμβολίων.Source link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.