Τα βρετανικά συμπεράσματα για την άμυνα των εμβολίων έναντι της Όμικρον

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά κορωνοϊού, τόσο της AstraZeneca όσο και της Pfizer, παρέχουν υψηλή αλλά όχι πλήρη προστασία έναντι νοσηλείας και θανάτου από την παραλλαγή Όμικρον, αλλά η προστασία αυτή φθίνει σημαντικά τρεις με έξι μήνες αργότερα, αναφέρουν τα μοντέλα της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση.

Όπως αναδεικνύει η ιστοσελίδα της Daily Mail, που έχει αναλύσει αυτά τα υπολογιστικά μοντέλα τα οποία δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο η Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Τζόνσον εκτιμούν πως δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer καλύπτουν έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον σε ποσοστό 83,7%. Οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca παρέχουν αντιστοίχως 77,1% προστασία.

Τρεις με έξι μήνες μετά, όμως, η προστασία αυτή πέφτει στο 67,6% και στο 61,3% για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca αντίστοιχα.

Η ενισχυτική δόση με εμβόλιο της Pfizer, που είναι το βασικό σκεύασμα για την τρίτη δόση στο Ην. Βασίλειο, αυξάνει την προστασία στο 93%, ανεξάρτητα από το ποιο εμβόλιο είχε χορηγηθεί για τις δύο πρώτες δόσεις. Πρόκειται για παρόμοιο ποσοστό προστασίας με αυτό της τρίτης δόσης έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Τονίζεται πάντως ότι τα μοντέλα αυτά βασίζονται σε εργαστηριακές μελέτες επί αντισωμάτων και όχι σε πραγματικά δεδομένα.

Η Βρετανοί επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εκτιμούν σε κάθε περίπτωση ότι η Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει υψηλότερη κορύφωση νοσηλειών σε σχέση με τον Ιανουάριο και την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Βρετανία, όταν έως και 4.000 ασθενείς εισάγονταν σε νοσοκομείο κάθε μέρα.

Ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους καθηγητής Πολ Χάντερ από το Πανεπιστήμιο East Anglia εκτίμησε ότι η προστασία έναντι σοβαρής νόσησης από τις δύο δόσεις θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερη, καθώς πέρα από τα αντισώματα η άμυνα του οργανισμού ενισχύεται και από την ενεργοποίηση των πιο δύσκολα μετρήσιμων Τ-λεμφοκυττάρων.

Από την άλλη πλευρά, ο Δρ Σάιμον Κλαρκ από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ τόνισε ότι η ραγδαία μείωση της προστασίας μετά από λίγους μήνες είναι «ανησυχητική».

Πρόσθεσε ότι ακόμα και με 84% κάλυψη έναντι σοβαρής νόσησης, απομένει ένα ποσοστό έκθεσης σε κίνδυνο της τάξης 16%, σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με όσα ισχύουν για την παραλλαγή Δέλτα.

Σε ό,τι αφορά την αποτροπή ήπιας συμπτωματικής λοίμωξης από την Όμικρον, οι δύο δόσεις του AstraZeneca είναι αποτελεσματικές μόνο κατά 36,1% μετά από έξι μήνες και του Pfizer κατά 46,7%.

Η ενισχυτική δόση με Pfizer, όμως, μειώνει τον κίνδυνο συμπτωματικής προσβολής από την Όμικρον κατά 80,3%.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.