save water

Εξοικονομηση νερού

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού

MESOGEOS S.O.S.Η έλλειψη νερού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας και οι Μεσογειακές χώρες είναι ανάμεσα σε αυτές που υποφέρουν περισσότερο από αυτήν. Η εξοικονόμηση νερού έχει αναγνωριστεί ως κεντρική προτεραιότητα διεθνώς. Όμως, η έλλειψη ενημέρωσης για τη σημασία του νερού αποτελεί μεγάλο εμπόδιο σε αυτήν την κατεύθυνση. Προγράμματα εκπαίδευσης για τη διαχείριση των υδατικών πόρων έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική έλλειψη παρόμοιας εμπειρίας και κατάλληλου υλικού στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με τη χορηγία του Ταμείου Κοινωνικής Συνεισφοράς της ΤΟΥΟΤΑ Motor Europe και της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς, υλοποιεί το πρόγραμμα με τίτλο ‘Εξοικονόμηση Νερού: Ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Νότιας Ευρώπης’.

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς , υπεύθυνους και Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ειδικούς επιστήμονες καθώς και με την υποστήριξη των Δήμων Ελευσίνας, Αγ. Δημητρίου και Πετρούπολης και όσων άλλων ΟΤΑ ενδιαφερθούν στη συνέχεια.

Το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 1000 μαθητές ηλικίας 9-12 ετών, περιλαμβάνει τόσο δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών όσο και εφαρμογή ήπιων τεχνικών και μέτρων εξοικονόμησης νερού.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών:

 • πραγματοποιούνται περιβαλλοντικές παρουσιάσεις στους μαθητές,
 • δίνεται έμφαση σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα ‘Παίζοντας, μαθαίνουμε να περιορίζουμε τη σπατάλη νερού’

Εκτός από τη συνεργασία με τους μαθητές προβλέπεται, επίσης:

 • η οργάνωση σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε θέματα εξοικονόμησης νερού στο σχολείο?
 • η δημιουργία, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού υλικού για τους δασκάλους και τους μαθητές, που αποτελείται από 20 ωριαία ‘μαθήματα για το νερό’ και τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων, παιχνίδια, και προτεινόμενες συμπληρωματικές δραστηριότητες χωρισμένο σε τρεις ενότητες: πληροφοριακό υλικό για τον εκπαιδευτικό, πληροφοριακό υλικό για το μαθητή καθώς και δραστηριότητες για τα μαθητή ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να μάθει μέσα από πρωτοβουλίες και παιχνίδια.
 • η λειτουργία της ιστοσελίδας watersave.gr σε πολύ-γλωσσικό περιβάλλον με πληροφορίες για καλές πρακτικές εξοικονόμησης και βιώσιμης διαχείρισης νερού.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε σχολεία θα ξεκινήσει με τη συνεργασία των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των συμμετεχόντω Δήμων.

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης συνδυάζονται με ήπιες, χαμηλού κόστους τεχνικές εφαρμογές εξοικονόμησης νερού που θα υλοποιήσουν στα σχολεία οι Δήμοι που συνεργάζονται: αλλαγές σε βρύσες, καζανάκια εξοικονόμησης νερού, έλεγχοι διαρροών δικτύου.

Άμεσος στόχος του προγράμματος -το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2006- είναι να καταδειχθεί ότι, με απλούς τρόπους και με πιο υπεύθυνη συμπεριφορά μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη νερού τουλάχιστον κατά 20%.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι, οι μαθητές, μέσα από την ενημέρωση και τις εμπειρίες που θα αποκτήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος, να γίνουν ‘δάσκαλοι’ των μεγάλων στην προσπάθεια να σταματήσει η σπατάλη νερού.

 

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού

Τα αποθέματα νερού στο τόπο μας δεν είναι ανεξάντλητα για αυτό επιβάλλεται η σωστή χρήση και η εξοικονόμηση του

 • Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το νερό, το βασικό αυτό στοιχείο της ζωής, είναι λιγοστό όχι μόνο σ΄ εμάς αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξοικονόμηση του.
 • Τα περιθώρια εξοικονόμησης νερού είναι πολλά και προτρέπεται το κοινό να ακολουθεί τις πιο κάτω υποδείξεις, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή χρήση και της τελευταίας σταγόνας.
 • Ελέγχουμε τακτικά την υδραυλική εγκατάσταση στο σπίτι για έγκαιρη διάγνωση τυχόν διαρροής και λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα επιδιόρθωσης των βλαβών.
 • Φροντίζουμε να διορθώνουμε αμέσως τις βρύσες που στάζουν αφού μια ελαττωματική βρύση, έστω κι αν στάζει σταγόνα, σταγόνα, μπορεί να σπαταλήσει αρκετούς τόνους νερό.
 • Το αποχωρητήριο καταναλώνει σημαντικό ποσοστό νερού σ΄ ένα νοικοκυριό. Τοποθετούμε στο καζανάκι του αποχωρητηρίου πλαστική μπουκάλα με άμμο ώστε να περιορίζεται η ποσότητα νερού που καταναλώνεται.
 • Χρησιμοποιούμε τα νέα συστήματα και εξαρτήματα οικονομικής χρήσης του νερού.
 • Ποτέ γεμάτη μπανιέρα! Προτιμούμε το ντους, χωρίς ν΄ αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα όταν σαπουνιζόμαστε. Μαζεύουμε σε κουβά το κρύο νερό μέχρις ότου έρθει το ζεστό.
 • Προτρέπουμε και συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην παίζουν με το νερό στην μπανιέρα, στην αυλή ή οπουδήποτε αλλού.
 • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας πάντα με τη βρύση κλειστή, σ΄ όλη τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
 • Όταν ξυριζόμαστε δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει και χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα νερού σε κατάλληλο δοχείο.
 • Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, επιλέγοντας πάντα οικονομικό πρόγραμμα.
 • Πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας αργότερα το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών.
 • Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ραντιστήρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η εξάτμιση είναι περιορισμένη.
 • Χρησιμοποιούμε σφουγγάρι και κουβά για το πλύσιμο του αυτοκινήτου και όχι λάστιχο, που απαγορεύεται από το Νόμο.
 • Το καθάρισμα των βεραντών κι άλλων εξωτερικών χώρων μπορεί να γίνει μ΄ ένα σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Να αποφεύγουμε τη χρήση λάστιχου που άλλωστε είναι παράνομη.
 • Παίρνουμε πρωτοβουλία και τηλεφωνούμε αμέσως στις αρμόδιες αρχές για οποιαδήποτε διαρροή και απώλεια νερού στους δρόμους. Δεν περιμένουμε κάποιον άλλο να το κάνει.Το νερό, δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο. Η έλλειψη νερού είναι ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το νερό είναι ένα αγαθό που φαίνεται πως η φύση θα μας το δίνει όλο και σε λιγότερες ποσότητες, γι΄αυτό επιβάλλεται να το χρησιμοποιούμε σωστά και να περιορίσουμε τη σπατάλη του.

Αν και η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, εντούτοις το δικαίωμα αυτό το στερούνται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ασθένειες από μολυσμένα νερά προκαλούν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.