Ουάσινγκτον: Καλεί Τεχεράνη απελευθερώσει δεξαμενόπλοιο Νότιας Κορέας


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία της Νότιας Κορέας που κατέλαβε στον Κόλπο και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι απειλεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας ως έναν τρόπο ελάφρυνσης από τις οικονομικές κυρώσεις.

«Το (ιρανικό) καθεστώς συνεχίζει να απειλεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης προσπάθειας εκβιασμού της διεθνούς κοινότητας ώστε να απαλλαγεί από την πίεση των κυρώσεων. Συμμετέχουμε στην έκκληση της Δημοκρατίας της Κορέας, το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το δεξαμενόπλοιο», είπε ένας εκπρόσωπος αμερικανικού του υπουργείου Εξωτερικών, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Σεούλ σχετικά με το πάγωμα ιρανικών κεφαλαίων σε νοτιοκορεατικές τράπεζες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ένα δεξαμενόπλοιο με νοτιοκορεατική σημαία κατελήφθη από το Ιράν, μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το πλοίο κατέλαβε το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης επειδή ρύπαινε τον Κόλπο με χημικά. Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως το πλήρωμα του πλοίου κρατείται στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.