Ο κτηνίατρος που τραγουδάει στα αδέσποτα μιλάει στο SKAI.gr


Της Σταματίνας Σταματάκου 

Ο Θάνος Δερμιτζάκης είναι κτηνίατρος και μόλις 30 ετών. Ζει και εργάζεται στις Σέρρες. Εν αντιθέσει με τους περισσότερους, ο ίδιος συνηθίζει να κάνει ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μαζί τα ζωάκια που νοσηλεύει στο κτηνιατρείο. Μάλιστα συνηθίζει να παίρνει την κιθάρα του και να τους τραγουδάει. 

Αυτό έκανε και φέτος τα Χριστούγεννα και θα κάνει και την Πρωτοχρονιά, μας λέει στο SKAI.gr. 

Πότε αποφάσισες να γίνεις κτηνίατρος; 

Δεν είχαμε ποτέ κατοικίδια στο σπίτι, πέρα από κάτι γάτες στο χωριό που φρόντιζε η γιαγιά. Ο κόσμος της κτηνιατρικής προέκυψε για μένα κάπως τυχαία μπορώ να πω, όταν έκανα το μηχανογραφικό μου. Ήαν τότε που η αδερφή μου είχε υιοθετήσει ένα μικρό σκυλάκι -την Ιόλη-  από το νοσοκομείο. Έτσι και αποφάσισα να δηλώσω την Κτηνιατρική σαν πρώτη επιλογή.

Πώς είναι στην πόλη που είσαι κτηνίατρος; 

Όπως σε κάθε επαρχιακή πόλη. έτσι και εδώ. Δυστυχώς πολλές φορές τα περιστατικά που βλέπουμε είναι κάτι παραπάνω από τραγικά. Είτε αφορά περιστατικά κακοποίησης, είτε δύσκολα περιστατικά με αδεσποτάκια. Οι κακοποιήσεις στην ελληνική επαρχία είναι πολύ συχνές. 

Τι σημαίνει να είσαι κτηνίατρος; 

Το να είσαι κτηνίατρος δεν περιγράφεται με λίγες λέξεις. Πολυποίκιλα συναισθήματα… Χαρά, απογοήτευση, συμπάθεια, όλα. Ο κόσμος συνήθως νομίζει ότι η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη κουτάβια και γατάκια. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική, σκληρή και ψυχοφθόρα. Είναι δουλειά για γερά νεύρα και δυνατό στομάχι. Βλέπουμε περιστατικά απερίγραπτα, ζώα που φτάνουν στα χέρια μας και είναι κυριολεκτικά κατακρεουργημένα. Και δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά σχεδόν καθημερινά περιστατικά. 

Σε έχουμε δει σε βίντεο να περνάς τις γιορτές μαζί τους και να τους τραγουδάς. Έτσι θα περάσεις και την Πρωτοχρονιά; 

Ναι, είναι ένας τρόπος να χαλαρώνω κι εγώ κατά τη διάρκεια των νοσηλειών και να αποβάλω την ένταση της ημέρας. Όπως όλα δείχνουν θα κάνω και Πρωτοχρονιά στο ιατρείο καθώς έχω άρρωστα και τραυματισμενα αδεσποτάκια σε νοσηλεία. Η φροντίδα αυτών των πλασμάτων δεν έχει ρεπό, οπότε ούτε κι εγώ. 

Έχεις αγαπημένους ασθενείς;

Δεν υπάρχουν αγαπημένοι ασθενείς. Κάθε ζώο είναι μοναδικό. «Εξάλλου η ψυχή είναι ίδια σε όλα τα ζωντανά πλάσματα έστω κι αν το σωμα του καθενός είναι διαφορετικό». 

Ποια είναι η πιο συγκινητική ιστορία ασθενή σου τις ημέρες των εορτών;

Φέτος τα Χριστούγεννα είχαμε επίσης αρκετούς ασθενείς. Ένα απο αυτά η μικρή Ζωή -ενα αδέσποτο κουτάβι μόλις 1 κιλού,απο το καταφύγιο- μου έκλεψε την καρδιά και ετσι κάναμε μαζί ένα βιντεάκι με το τραγούδι «Χριστούγεννα» του Φοίβου Δεληβοριά.

Ποιο θα ήταν το μήνυμά σου σε ανθρώπους που έχουν ένα ζωάκι αλλά και σε όσους δεν έχουν;

Προς όλους τους κηδεμόνες θα συμβούλευα αυτό που λέμε συνέχεια ιδίως αυτές τις ημέρες, δε ταΐζουμε από το τραπέζι μας τους μικρούς μας φιλους! Μόνο κακό μπορούμε να τους κάνουμε. 

Σε όσους δεν έχουν κάποιο ζωάκι θα τους συμβούλευα να σκεφτούν να υιοθετήσουν κάποιο αδεσποτάκι από το δρόμο ή από κάποιο καταφύγιο. Θα είναι το καλύτερο δώρο που θα έχουν κάνει στον εαυτό τους. 

Σε κάθε περίπτωση είτε έχει κάποιος είτε όχι κάποιο ζωάκι οφείλει να σέβεται τα αδέσποτα ζώα. Source link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.