Μειωμένος κατά 40-45% ο κίνδυνος νοσηλείας για φορείς της Όμικρον

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Όσοι προσβάλλονται από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι κατά 40% με 45% λιγότερο πιθανό να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο έστω για μία νύχτα σε σύγκριση με τους φορείς της παραλλαγής Δέλτα και 15% με 20% λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να πάνε στα επείγοντα του νοσοκομείου για εξέταση ή παρακολούθηση.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από ανάλυση των νοσηλειών και των εμβολιαστικών δεδομένων όλων των επιβεβαιωμένων με μοριακό τεστ κρουσμάτων COVID στην Αγγλία στο διάστημα 1-14 Δεκεμβρίου από την ομάδα του καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον στο Imperial College του Λονδίνου.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι ακόμα και ένας ανεμβολίαστος που δεν είχε προσβληθεί ξανά στο παρελθόν από κορωνοϊό και επομένως έχει μηδενική ανοσία, διατρέχει 11% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας αν προσβληθεί από την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Για κάποιον που έχει προσβληθεί στο παρελθόν και επομένως έχει αντισώματα κατά του ιού, ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω νέας μόλυνσης από την Όμικρον είναι μειωμένος κατά 69% σε σχέση με τη Δέλτα.

Ο κίνδυνος νοσηλείας για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις των εμβολίων των AstraZeneca, Pfizer ή Moderna που προσβάλλονται από την Όμικρον είναι «σημαντικά μειωμένος» σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους που προσβάλλονται από τη Δέλτα, έστω και αν η προστασία των δύο δόσεων έναντι απλής λοίμωξης από την Όμικρον είναι αμελητέα.

Ο γνωστός ως «καθηγητής lockdown» λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεών του, που μόλις την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε για την πιθανότητα 5.000 θανάτων την ημέρα στο Ην. Βασίλειο λόγω της Όμικρον, σχολίασε μετά από τα νέα ευρήματα ότι το νέο κύμα της πανδημίας «δε θα μοιάζει καθόλου με αυτό που είδαμε πέρυσι, δηλαδή με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να ξεχειλίζουν με ασθενείς».

Σημείωσε ότι στο Λονδίνο βλέπουμε μεν πολλές νοσηλείες, αλλά όχι μεγάλης διάρκειας και πιθανώς όχι πολύ σοβαρά περιστατικά. Το απέδωσε αυτό όχι τόσο στις ιδιότητες της Όμικρον, που χρήσουν περαιτέρω έρευνας, αλλά στην αυξημένη ανοσία του πληθυσμού.

Τόνισε παρόλα αυτά ότι αν οι αριθμοί των ασθενών είναι πολλοί μεγάλοι, τότε θα προκύψει μεγάλη πρόκληση για το σύστημα υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν οι λοιμώξεις λόγω της Όμικρον είναι 40% περισσότερες από της Δέλτα, τότε θα μπορούσε να εξανεμιστεί το πλεονέκτημα που δίνουν στο NHS οι πιο ήπιες λοιμώξεις.

Ο συνάδελφός του στο Imperial College καθηγητής Άζρα Γκανί είπε ότι αν και ο μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας από την Όμικρον είναι καθησυχαστικός, ο κίνδυνος προσβολής παραμένει «εξαιρετικά υψηλός». Η καλύτερη προστασία, πρόσθεσε, τόσο έναντι απλής λοίμωξης όσο και έναντι νοσηλείας παρέχεται με την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Την ίδια ώρα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο Στραθκλάιντ για τα δεδομένα στη Σκωτία εκτιμά ότι αν η Όμικρον ήταν εξίσου σοβαρή ως προς τις λοιμώξεις με τη Δέλτα θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 47 φορείς σε σκωτσέζικα νοσοκομεία. Μέχρι τώρα, όμως, νοσηλεύονται μόνο 15.

Οι ερευνητές υπολογίζουν χονδρικά πως ο κίνδυνος νοσηλείας από την Όμικρον είναι μειωμένος κατά 2/3 σε σχέση με τον κίνδυνο που συνιστά η Δέλτα.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.