Μεξικό: Το MORENA προς διατήρηση, αν και μειωμένη, πλειοψηφίας στην κάτω Βουλή 


Το κυβερνών Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) – η παράταξη του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ – οδεύει να διατηρήσει μαζί με τους συμμάχους του, αν και μειωμένη, την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή, σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE, η εκλογική επιτροπή).

Κατά την εκτίμηση αυτή, το MORENA (35% των ψήφων από μόνο του, 42% μαζί με τους συμμάχους του, με το 32% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί) και οι σύμμαχοί του θα καταλάβουν από 265 ως 292 έδρες από το σύνολο των 500 εδρών στο σώμα αυτό του μεξικανικού Κογκρέσου. Αυτό σημαίνει πως η παράταξη του προέδρου οδεύει να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (τις μισές συν μία) που διέθετε από μόνο του και την ενισχυμένη πλειοψηφία (δύο τρίτων) που εξασφάλιζε μαζί με τα τρία κόμματα με τα οποία έχει συμμαχήσει.

Το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN), το κεντρώο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) και το κεντροαριστερό Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) όδευαν μαζί να συγκεντρώσουν λίγο χαμηλότερο ποσοστό και λίγες λιγότερες έδρες από τη συμπολίτευση.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στο Μεξικό, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για αρκετούς αναλυτές άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του κ. Λόπες Ομπραδόρ, σημαδεύτηκαν από πολλά βίαια επεισόδια. Σχεδόν εκατό πολιτικοί δολοφονήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δύο ανθρώπινα κεφάλια ανασύρθηκαν από εκλογικά τμήματα στην Τιχουάνα (βορειοδυτικά), που συνορεύει με τις ΗΠΑ. Στο πρώτο επεισόδιο, ενώ δεν είχε περάσει ούτε μια ώρα αφότου είχε ανοίξει εκλογικό τμήμα, άνδρας πλησίασε και πέταξε στο εσωτερικό ανθρώπινο κεφάλι. Μερικές ώρες αργότερα, σε άλλο εκλογικό τμήμα στην ίδια περιοχή, άνδρας πλησίασε και άφησε ακόμα ένα ανθρώπινο κεφάλι και ανθρώπινα υπολείμματα μέσα σε ξύλινο κασόνι πλάι στην κάλπη.

Κοντά σε τρίτο εκλογικό τμήμα βρέθηκαν σάκοι που περιείχαν ανθρώπινα υπολείμματα, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η σειρά αυτή μακάβριων συμβάντων σημειώθηκε στην ίδια εκλογική περιφέρεια της Τιχουάνας, αντίκρυ στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια).

Στο επίκεντρο των βιαιοτήτων είναι οι συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Η Τιχουάνα έχει γίνει επανειλημμένα θέατρο τέτοιων μακάβριων ανακαλύψεων.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών, πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2006, τη χρονιά που ο τότε πρόεδρος είχε κηρύξει τον επιλεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας εναντίον των καρτέλ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.