metallagmena

Διατροφικά > Μεταλλαγμένα

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Να μην επιτραπεί η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στη Χώρα μας

Τι είναι τα μεταλλαγμένα

Τα μεταλλαγμένα, ή ορθότερα οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, είναι προϊόντα των εταιρειών Γενετικής Μηχανικής, οι οποίες επεμβαίνουν και τροποποιούν το DNA , δηλαδή το γενετικό υλικό των ζωντανών οργανισμών, το οποίο περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαιώνιση των ειδών.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαστηριακών μοριακών τεχνικών οι επιστήμονες κόβουν, ράβουν, αντιγράφουν και πολλαπλασιάζουν συγκεκριμένες μονάδες γενετικού υλικού (τα λεγόμενα γονίδια ) και τα μεταφέρουν από τα κύτταρα ενός οργανισμού σε άλλα, που μπορεί να ανήκουν σε εντελώς διαφορετικό είδος (π.χ. εισάγουν γονίδια βακτηρίων σε φυτά με στόχο τα φυτά να παράγουν εντομοκτόνες ουσίες).

Για ποιο λόγο προωθούνται ;

Οι συνήγοροι της γενετικής μηχανικής υποστηρίζουν ότι τα μεταλλαγμένα φυτά και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στην ανθρωπότητα και μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της πείνας.

Οι πολιτικοί πάλι πιστεύουν ότι με τη στήριξη αυτών των πρακτικών δικαιώνεται η επιλογή της φιλελεύθερης πολιτικής (ότι προλάβει ν΄ αρπάξει ο καθένας).

Και όμως

Κανένα από τα μεταλλαγμένα κατασκευάσματα που κυκλοφορεί στην αγορά δεν έχει γίνει για την αντιμετώπιση της πείνας. Αντίθετα, έχουν σχεδιαστεί

. για να αυξήσουν τις πωλήσεις συγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων

. για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη της βιομηχανικής γεωργίας και

. για να μπορέσουν οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων μέσω των δικαιωμάτων χρήσης να επιβάλλουν εκτεταμένο έλεγχο στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών.

Ανυπολόγιστοι κίνδυνοι

Οι επιπτώσεις από την καλλιέργειά τους στη Δημόσια Υγεία και στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες . Αν απελευθερωθούν δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης.

Μόνο δεινά μπορεί να μας «υποσχεθεί» το πολυεθνικό λόμπι της Γενετικής Μηχανικής :

. Εισαγωγή νέων τοξινών και αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.

. Γενετική ρύπανση, δευτερογενής εισαγωγή ελαττωματικών γονιδίων στην παγκόσμια γενετική δεξαμενή, εξασθένιση ειδών, εμφάνιση νέων ζιζανίων ανθεκτικότερων στα παρασιτοκτόνα Δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία λόγω κατανάλωσης αφύσικων τροφίμων.

. Αυξημένη χρήση χημικών στις καλλιέργειες και αυξημένη ρύπανση νερών, τροφίμων και περιβάλλοντος.

. Πιθανές, μη αντιστρεπτές μεταλλάξεις των φυσιολογικών γονιδίων και πρόκληση νέων γενετικών ασθενειών ή καρκίνων, με παρενέργειες που μπορούν να περάσουν στις επόμενες γενιές.

. Απειλή του φυσικού περιβάλλοντος από το οποίο εξαρτάται η τροφή μας.

ΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ

Η γύρη τους μεταφέρεται από τον άνεμο και τα έντομα και μολύνει τις γύρω καλλιέργειες, ενώ οι μικροοργανισμοί του εδάφους μεταφέρουν τα γονίδια – «Φρανκεστάϊν»

σε εντελώς άσχετους οργανισμούς, δημιουργώντας ένα καταστροφικό αυτοτροφοδοτούμενο γαϊτανάκι.

Αυτό είναι το αντίτιμο που μας ζητούν εκείνοι που στο παρελθόν μας «φιλοδώρησαν» με κλοφέν, διοξίνες, Agent Orange , rBGH -ορμόνη για αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, ασπαρτάμη-γλυκαντικό διαίτης και glyphosate – ROUNDAP !

NA ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Η Ευρώπη, μετά τη στάση αναμονής και αντίστασης των τελευταίων ετών, υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ και τερματίζει το «μορατόριουμ», αποδεχόμενη πλέον τη μαζική εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων (με ειδική σήμανση) από την Αμερική. Όμως οι ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις, οι ενώσεις καταναλωτών, οι οργανώσεις των αγροτών και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες αντιστέκονται σ’ αυτή την προοπτική.

Στην Ελλάδα η μία μετά την άλλη Περιφέρειες της χώρας, με την πρωτοβουλία των οικολογικών και αγροτικών οργανώσεων και τη σύμφωνη γνώμη των Νομαρχιακών Συμβουλίων, ανακηρύσσουν τις περιοχές τους ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα. Ήδη η Θεσσαλία, η Κρήτη, η Ροδόπη, η Ζάκυνθος, η Θεσσαλονίκη έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Από το 1996 που ξεκίνησε η μαζική εισαγωγή μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, η αντίδραση των καταναλωτών κατάφερε να εμποδίσει τα σχέδια των εταιριών που ήθελαν να κατακλύσουν την αγορά με μεταλλαγμένα προϊόντα. Έτσι, μέχρι στιγμής, η μεταλλαγμένη σόγια, το μεταλλαγμένο καλαμπόκι και τα παράγωγά τους είναι οι κύριες πηγές της γενετικής ρύπανσης στη φύση και στα τρόφιμα. Αγαπημένα μας προϊόντα όπως σοκολάτες, μπισκότα, σνακ, σάντουιτς, παιδικές τροφές κλπ μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα (π.χ. λεκιθίνη, γλυκόζη, αμυλοσιρόπια, ζελατίνη, φρουκτόζη κλπ). ζωοτροφές.

Για να ελέγχουμε λοιπόν – όσο μπορούμε τουλάχιστον αυτά που τρώμε ακολουθεί λίστα δημοσιευμένη από την Greenpeace που αναφέρει τις συνέπειες που προκαλούν τα διάφορα Ε.

ΥΠΟΠΤΑ

Ε104-Ε122-Ε150-Ε151-Ε153-Ε171-Ε173-Ε180-Ε240-Ε241-Ε447ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12

Ε220ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ε221-Ε222-Ε223-Ε224-Ε226ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ε230-Ε232-Ε233ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΕΣΗΣ

Ε250-Ε251-Ε252ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΚΖΕΜΑΤΑ

Ε311-Ε312ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Ε320-Ε321ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ε338-Ε339-Ε340-Ε341-Ε407-Ε450-Ε461-Ε462-Ε463-Ε465-Ε466ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΠΡΟΪΟΝ

Ε131-Ε142-Ε210-Ε211-Ε212-Ε213-Ε214-Ε215-Ε217-Ε239-Ε330ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Ε102-Ε110-Ε120-Ε124-Ε127ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Ε123ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ!!!

Ε103-Ε105-Ε111-Ε121-Ε125-Ε126-Ε130-Ε152-Ε181

Η διεύθυνση ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

http://www.medlook.net/category.asp?category=24

Γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα στην Ευρωπαΐκή αγορά

http://egnatia.ee.auth.gr/~ample/gen_food.htm

GREEN PEACE

http://www.greenpeace.org/greece/?id=256

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ. GR

http://www.istoselides.gr/news/article.php?sid=1715

FOCUS

http://www.focusmag.gr/fora/view-message.rx?oid=12441#msg_12441

ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ(GREENPEACE):

ΙΟΥΛΙΟΣ 2008ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ