kritiki fysh

Αποδράσεις > Κρητική Φύση

 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΦΥΣΗ

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, έχει μήκος 250 χλμ και το πλάτος του φτάνει μέχρι και τα 50 χλμ, στο ευρύτερο σημείο του. Το νησία χωρίζεται στη μέση, κατά μήκος, από τρείς ορεινούς όγκους: τα Λευκά Όρη, στα Χανιά, τον Ψηλορείτη, στο Ρέθυμνο και το Όρος Δίκτη, στον ανατολικό νομό Λασιθίου.

Τα βουνά της Κρήτης δεν είναι νάνοι. Οι κορυφές τους ξεπερνούν τα 2.100 μέτρα , με την κορυφή του Ψηλορείτη στα 2.452 μέτρα και τον Πάχνο, την κορυφή των Λευκών Ορέων, στα 2.451 μέτρα .Ο Ψηλορείτης είναι το Όρος Φουτζιγιάμα της Κρήτης: όπως οι Ιάπωνες έχουν προσωποποιήσει το ιερό βουνό της χώρας τους και το αποκαλούν Φούτζι-σαν (“κύριος Φούτζι”), η λέξη Ψηλορείτης παραπέμπει σε προσωποποίηση του επιβλητικού ορεινού όγκου. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την σημασία που έχουν για τους Κρητικούς τα βουνά τους. Οι πλαγιές τους υψώνονται τόσο ψηλά και τόσο κοντά στις ακτές που κυριαρχούν απόλυτα στο τοπίο του νησιού. Τι θα ήταν η Αραβία χωρίς τις ερήμους της; Ή η Κρήτη χωρίς τα βουνά της;

Σαν αποτέλεσμα της φυσικής αυτής διάταξης, ο νότος είναι κατά πολύ απομονωμένος από τον βορρά, τόσο όσον αφορά στην γεωγραφία όσο και στο κλίμα. Αυτό γίνεται σαφές όταν κάποιος διασχίζει το νησί από βορρά προς νότο, διαμέσου των ορεινών όγκων και των φαραγγιών.Η σχεδόν οργιώδης βλάστηση και οι αγροτικές καλλιέργειες της βόρειας ακτής και των χαμηλών υψομέτρων, που ευνοούνται από την υγρασία και το εύκρατο κλίμα του Αιγαίου, δίνουν την θέση τους σε γυμνούς λόφους και δραματικά ορεινά τοπία στον νότο, ο οποίος μαστίζεται από τους καυτούς και ξερούς Αφρικανικούς ανέμους.Η αντίθεση είναι εξώφθαλμη και σου κόβει την ανάσα. Ό,τι δεν αντικρύζει τον νότο είναι πράσινο και καλλιεργημένο. Ο νότος, από την άλλη μεριά, θυμίζει, σε πολλά σημεία, τα Κυκλαδίτικα τοπία: στείρος αλλά εξαιρετικά όμορφος στην λιτότητα του.Επιπλέον, το σκηνικό γίνεται όλο και πιό άνυδρο όσο μετακινείται κανείς από την δύση προς την ανατολή. Τα δάση, τα καταπράσινα φαράγγια και οι πλούσιοι ελαιώνες και αμπέλια των Χανίων και του Ρεθύμνου σχεδόν εξαφανίζονται όταν φτάσετε στο νομό Λασιθίου.Η ανατολική ακτή του Λασιθίου θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στην Βόρειο Αφρική. Άνυδροι λόφοι, ανεμοδαρμένα οροπέδια κατάσπαρτα με ανεμόμυλους, και αμμουδερές παραλίες.Εάν κανείς δεν αναζητά τροπικά δάση, που είναι το μόνο είδος βιότοπου που δεν απαντάται στην Κρήτη, τότε ο φυσικός πλούτος του νησιού έχει πραγματικά κάτι για όλους.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ LINKS

ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΚΡΗΤΙΚΗ ΦΥΣΗ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΑΡΑΓΓΙΑ

83 ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

Νομός Χανίων

Της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών

Δήμος Ηρακλείου

Της Δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου.

Ψηλορείτης

Ένα site για τον Ψηλορείτη από το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ Α.Ε. (Aναπτυξιακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ψηλορείτη. Μέτοχοι του είναι Δήμοι και φορείς της περιοχής).

Περιφέρεια Κρήτης

Αρκετές χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση. Λίγο για ένα θεσμό τέτοιο.

Ομαλός

Οι Λάκκοι και το Οροπέδιο του Ομαλού. Από την Εταιρεία Ανάπτυξης Λάκκων – Ομαλού.

Νομός Λασιθίου

της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.

Δήμος Χανίων

Της Δημοτικής Αρχής των Χανίων.

Δήμος Μακρύγιαλου

Της Δημοτικής Αρχής του Μακρύ Γιαλού Λασιθίου.

Λασίθι

Από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λασιθίου, μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των δυνατοτήτων τουρισμού στον νομό, που περιλαμβάνει προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού με διαδρομές, αθλήματα κ.α.

Δήμος Σητείας

Της Δημοτικής Αρχής της Σητείας.

Δήμος Γεωργιούπολης

Της Δημοτικής Αρχής της Γεωργιούπολης Χανίων.

Δήμος Γαζίου

Της Δημοτικής Αρχής του Γαζίου Ηρακλείου.

Δήμος Σούδας

Της Δημοτικής Αρχής της Σούδας Χανίων.

Δήμος Αρκαδίου

Της Δημοτικής Αρχής του Αρκαδίου Ρεθύμνης.

Δικτυακή Πύλη για την Ιεράπετρα

Τοπικά νέα, διασκέδαση, πρόγνωση καιρού, ημερολόγιο εκδηλώσεων, αρθρογραφία

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ-ΟΔΗΓΟΙ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΦΥΣΗ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ
ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ