Ιράν: Εξακριβώθηκαν τα αίτια του ατυχήματος στο πυρηνικό συγκρότημα Νατάνζ


Το Ιράν εξακρίβωσε τα αίτια του ατυχήματος που σημειώθηκε στο πυρηνικό συγκρότημα της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, αλλά δεν θα τα δημοσιοποιήσει προς το παρόν για “λόγους ασφαλείας”, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερο όργανο ασφαλείας.

Έρευνες “επέτρεψαν να εξακριβωθούν με ακρίβεια τα αίτια του ατυχήματος εντός του πυρηνικού συγκροτήματος της Νατάνζ”, δήλωσε ο Κεϊβάν Χοσραβί, εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

“Για ορισμένους λόγους ασφαλείας, τα αίτια και οι λεπτομέρειες αυτού του ατυχήματος θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω”, διευκρίνισε, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA και το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.

Χθες, Πέμπτη, η Τεχεράνη είχε κάνει λόγο για “ατύχημα” μέσα σε “αποθήκη χωρίς πυρηνικό υλικό (στο εσωτερικό και συνεπώς) χωρίς δυνατότητα μόλυνσης” στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπροσώπου του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA).

Ο OIEA είχε δημοσιεύσει στη συνέχεια φωτογραφίες ενός κτιρίου που είχε υποστεί ζημιές, κατά τα φαινόμενα από τη φωτιά, με περιορισμένες ζημιές. Κανένα θύμα δεν είχε καταγραφεί από τις αρχές.

Το συγκρότημα της Νατάνζ ανήκει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις όπου το Ιράν προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι εγκαταστάσεις αυτές τελούν υπό τους τακτικούς ελέγχους των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ επιβεβαίωσε σήμερα σε ανακοίνωση ότι “ο τόπος όπου σημειώθηκε το συμβάν δεν περιέχει πυρηνικά υλικά”. Διευκρίνισε επίσης ότι οι ιρανικές αρχές της είπαν, κατά τις τελευταίες τους συνομιλίες, ότι η αιτία του ατυχήματος “δεν ήταν ακόμη γνωστή”.

Κανένας επιθεωρητής της ΙΑΕΑ δεν ήταν παρών στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του συμβάντος, το οποίο δεν θα έχει “κανέναν αντίκτυπο στις δραστηριότητες ελέγχου” της υπηρεσίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του συμβάντος, το IRNA είχε μεταδώσει ότι η “στρατηγική” της Ισλαμικής Δημοκρατίας που συνίσταται στην “παρεμπόδιση κάθε κλιμάκωσης” θα “αναθεωρηθεί εκ βάθρων” εάν “εχθρικές χώρες, ειδικά το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) και οι ΗΠΑ περάσουν τις κόκκινες γραμμές που έχει ορίσει το Ιράν”.

Η ανακοίνωση του ατυχήματος αυτού την Πέμπτη έγινε έξι ημέρες μετά την έκρηξη δεξαμενής αερίου στον τομέα του Παρσίν, στα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.