Η θερμοκρασία των ωκεανών ήταν το 2022 υψηλότερη από ποτέ

Οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε πιο έντονους τυφώνες και περισσότερη υγρασία, που φέρνει πιο έντονες βροχές και πλημμύρες

Οι ωκεανοί του πλανήτη είχαν το 2022 τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ, αποδεικνύοντας τις βαθιές αλλαγές που έχουν επιφέρει οι εκπομπές αερίων στο κλίμα.

Περισσότερο από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απορροφάται στους ωκεανούς. Τα στοιχεία, που ξεκινούν από το 1958, δείχνουν μια αδυσώπητη άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, με επιτάχυνση της θέρμανσης μετά το 1990.

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό. Οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε πιο έντονους τυφώνες και περισσότερη υγρασία, που φέρνει πιο έντονες βροχές και πλημμύρες. Τα θερμότερα νερά διαστέλλονται επίσης, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας και θέτοντας σε κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις.

Η θερμοκρασία των ωκεανών επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος σε σχέση με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, καθιστώντας τους ωκεανούς έναν αναμφισβήτητο δείκτη της παγκόσμιας θέρμανσης.

Το περασμένο έτος ήταν το τέταρτο ή το πέμπτο θερμότερο για τις επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα. Κατά τη διάρκεια του 2022, σημειώθηκε η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση La Niña, η οποία είναι η ψυχρότερη φάση ενός ακανόνιστου κλιματικού κύκλου με επίκεντρο τον Ειρηνικό που επηρεάζει τα παγκόσμια καιρικά μοτίβα.

Όταν επιστρέψει το Ελ Νίνιο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες του αέρα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρήγαγε τη νέα ανάλυση θερμότητας των ωκεανών κατέληξε: «Οι κύκλοι ενέργειας και νερού της Γης έχουν αλλάξει βαθιά λόγω της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οδηγώντας σε διάχυτες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα της Γης».

Ο καθηγητής John Abraham, στο Πανεπιστήμιο του St Thomas στη Μινεσότα και μέλος της ομάδας μελέτης, είπε: «Αν θέλετε να μετρήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να μετρήσετε πού πηγαίνει η υπερθέρμανση και πάνω από το 90% πηγαίνει στους ωκεανούς.

«Η μέτρηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσουμε πόσο εκτός ισορροπίας είναι ο πλανήτης μας. Έχουμε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της θέρμανσης των ωκεανών και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: skai.grSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.