Οι σκύλοι έχουν 5 φορές πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε μύτη και στόμα

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι το φτάρνισμα, το ροχαλητό, η δυσκολία στην αναπνοή, η παραμόρφωση της μύτης ή η παρουσία αίματος ή άλλων εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα 

Οι σκύλοι έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τις σκύλες, να αναπτύξουν μεταδοτικό καρκίνο στη μύτη ή στο στόμα τους, όπως δείχνει μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη συνήθεια των αρσενικών σκυλιών να μυρίζουν ή να γλύφουν τα γεννητικά όργανα των θηλυκών σκυλιών από ό,τι το αντίστροφο, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση του συγκεκριμένου καρκίνου κυρίως στους σκύλους.

Ο εν λόγω καρκίνος (αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα των σκύλων) είναι ασυνήθιστος επειδή είναι μεταδοτικός μέσω επαφής και τα καρκινικά κύτταρά του μεταφέρονται από το ένα ζώο στο άλλο. Συχνά η μετάδοση γίνεται με το ζευγάρωμα των σκυλιών, ενώ μερικές φορές εκδηλώνεται στο πρόσωπο (κυρίως στόμα και μύτη) και στο δέρμα. Η μορφή της νόσου στα γεννητικά όργανα είναι εξίσου κοινή σε αρσενικά και θηλυκά.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Στάρκοβα και την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μέρτσισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κτηνιατρικό περιοδικό «Veterinary Record», ανέλυσαν σχεδόν 2.000 περιπτώσεις αυτού του καρκίνου, εκ των οποίων 32 αφορούσαν ειδικά τη μουσούδα (οι 27 σε αρσενικά σκυλιά και μόνο πέντε σε θηλυκά).

Το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα των σκύλων (CTVT) εκτιμάται ότι εμφανίστηκε πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια από τα κύτταρα ενός μοναδικού σκύλου. Ο καρκίνος επιβίωσε από τον θάνατο του τελευταίου, προλαβαίνοντας προηγουμένως να εξαπλωθεί σε άλλα σκυλιά. Σήμερα, αυτός ο μεταδοτικός καρκίνος συναντάται σε πληθυσμούς σκύλων σε όλον τον κόσμο και θεωρείται ο αρχαιότερος συνεχής καρκίνος στη φύση. Είναι συχνότερος στις χώρες που έχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά.

Τα συχνότερα συμπτώματα της μορφής του καρκίνου στη μύτη και στο στόμα είναι το φτάρνισμα, το ροχαλητό, η δυσκολία στην αναπνοή, η παραμόρφωση της μύτης ή η παρουσία αίματος ή άλλων εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα. Η Στράκοβα δήλωσε πάντως ότι «η θεραπεία του εν λόγω καρκίνου είναι πολύ αποτελεσματική με τη χρήση του φαρμάκου χημειοθεραπείας Vinctristine και η συντριπτική πλειονότητα των σκύλων αναρρώνει».

Στη φύση μεταδοτικοί καρκίνοι έχουν βρεθεί, επίσης, στον Διάβολο της Τασμανίας, καθώς επίσης σε δίθυρα, όπως μύδια και αχιβάδες.

Πηγή: skai.grSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.