Η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει «έμμεση διπλωματική επαφή» με το Ιράν


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν ξεκινήσει έμμεση διπλωματική επαφή με τους Ευρωπαίους και άλλους να μεταφέρουν μηνύματα για το πώς θα μπορούσαν να συμμορφωθούν ξανά με την πυρηνική συμφωνία του 2015, ανέφερε σήμερα Παρασκευή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«Η διπλωματία με το Ιράν είναι σε εξέλιξη, απλώς όχι ευθέως αυτή τη στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν. «Υπάρχει επικοινωνία μέσω των Ευρωπαίων και μέσω άλλων που μας δίνει τη δυνατότητα να εξηγήσουμε στους Ιρανούς τη θέση μας όσον αφορά την προσέγγιση της συμμόρφωσης προς συμμόρφωση (ως προς τη συμφωνία του 2015) και να ακούσουμε τη δική τους θέση», πρόσθεσε.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει απορρίψει την πιθανότητα να παραχωρήσει μονομερώς κίνητρα στην Τεχεράνη για να ξεκινήσουν συνομιλίες, αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα να κάνουν και οι δύο πλευρές ενέργειες για να επανέλθουν στη συμφωνία, μια προσέγγιση την οποία η Ουάσινγκτον αποκαλεί «συμμόρφωση προς συμμόρφωση».

«Αναμένουμε αυτή τη στιγμή να ακούσουμε από τους Ιρανούς πώς θα ήθελαν να προχωρήσουμε. Δεν θα είναι εύκολο όμως πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια διπλωματική διαδικασία, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και τελικά να πετύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να το κάνουμε μέσω της διπλωματίας», επέμεινε ο Σάλιβαν.

Στις 18 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν με το Ιράν για το πώς θα συμμορφωθούν και οι δύο με τη συμφωνία, από την οποία αποχώρησε η Ουάσινγκτον το 2018. Το Ιράν άρχισε να παραβιάζει τη συμφωνία το 2019, περίπου έναν χρόνο αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από αυτήν και επέβαλε εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι η άλλη θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα: η Τεχεράνη ζητά από την Ουάσινγκτον να άρει τις οικονομικές κυρώσεις και οι ΗΠΑ ζητούν να περιορίσει και πάλι το Ιράν το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.