Η ExxonMobil είχε προβλέψει την κλιματική κρίση από τη δεκαετία του 1970

Όπως διαπίστωσαν ακαδημαϊκοί που ανέλυσαν δεδομένα σε εσωτερικά έγγραφα της ExxonMobil, η εταιρεία γνώριζε με μεγάλη ακρίβεια για την κλιματική αλλαγή που ερχόταν

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο προέβλεψε με ακρίβεια, από τη δεκαετία του 1970 κιόλας, ότι η καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science.

Όπως διαπίστωσαν ακαδημαϊκοί που ανέλυσαν δεδομένα σε εσωτερικά έγγραφα της ExxonMobil, η εταιρεία γνώριζε με μεγάλη ακρίβεια για την κλιματική αλλαγή που ερχόταν, παρότι δημοσίως αρνούνταν ότι η βιομηχανία των υδρογονανθράκων σχετίζεται με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ExxonMobil,  έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα εκπομπές, οι οποίες προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Αυτό το θέμα έχει ανακύψει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και, σε κάθε περίπτωση, η απάντησή μας είναι η ίδια: Όσοι μιλούν για το πώς η ‘Exxon γνώριζε’ κάνουν λάθος στα συμπεράσματά τους», δήλωσε η εταιρεία στο BBC News.

Σύμφωνα με το BBC, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι προβλέψεις της ExxonMobil ήταν συχνά πιο ακριβείς ακόμη και από εκείνες που έκαναν οι κορυφαίοι επιστήμονες της NASA.

«Η ανάλυση  μας επιτρέπει για πρώτη φορά να πούμε ακριβώς πόσα γνώριζε η Exxon, δηλαδή ότι η καύση των προϊόντων της θα προκαλούσε την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία», είπε ο Geoffrey Supran, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και εκ των συντακτών της έρευνας.

Ο Supran θεωρεί τα στοιχεία ενοχοποιητικά για την Exxon, σημειώνοντας ότι είναι σοκαριστικό πόσο κοντά βρίσκονταν οι προβλέψεις της εταιρείας με τα όσα τελικά εκτυλίχθηκαν στην πραγματικότητα.

«Αυτό πραγματικά οδηγεί δείχνει πόσα γνώριζε η Exxon, χρόνια πριν πολλοί από εμάς γεννηθούμε. Τώρα έχουμε τα ενοχοποιητικά στοιχεία που δείχνουν ότι προέβλεψαν την άνοδο της θερμοκρασίας πριν να αρχίσουν να επιτίθενται στους επιστήμονες που μιλούν για αυτήν», είπε.  

«Η ExxonMobil έχει δεσμευτεί να είναι μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή και για τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Eπιμέλεια: Moneyreview.gr

Πηγή: skai.grSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.