H «κόλαση» των Αγγέλων της Victoria’s Secret: Καταγγελίες για μισογυνισμό και παρενοχλήσεις


Ο διάσημος οίκος εσωρούχων Victoria’s Secret όρισε τη θηλυκότητα για εκατομμύρια γυναίκες. Ο κατάλογός της και οι πασαρέλες μόδας της ήταν από τις πιο δημοφιλείς ενώ για τα μοντέλα, το να συμμετέχουν σε αυτά ως ένας “Άγγελος” εγγυώταν μια διεθνή φήμη.  

Ώστόσο, όπως φαίνεται καποια μοντέλα ζούσαν την δική τους κόλαση σε αυτόν το ξεωτερικά όμορφο κόσμο της Victoria’s Secret. Αρκετά μοντέλα που εργάστηκαν στο παρελθόν για την εταιρία την καταγγέλλουν  με μία μακρά ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον διευθύνοντα σύμβουλο John Mehas.
Τα μοντέλα, μεταξύ των οποίων οι Κρίστι Τέρλινγκτον, Άμπερ Βαλέτα και Ίσκρα Λόρενς, μαζί με άλλα 100 διάσημα ονόματα της πασαρέλας, συνενώθηκαν μέσω της Model Alliance και υπέγραψαν την επιστολή, η οποία φιλοξενήθηκε πρόσφατα από τους New York Times σε μία έρευνα με γενικό τίτλο «”Angels” in Hell: The Culture of Misogyny Inside Victoria’s Secret».

«Οι αναφορές των Times επανέλαβαν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στα μοντέλα και τους υπαλλήλους», αναφέρει η επιστολή προς τον Mehas. 
«Διαπόμπευση των σωμάτων, άσεμνες παρατηρήσεις, τιμωρίες με τη μη καταβολή προκαταβολών, μη εξουσιοδοτημένη χρήση των φωτογραφιών των μοντέλων και πιέσεις για γυμνές φωτογραφήσεις, χωρίς αμοιβή για τις προσωπικές συλλογές των φωτογράφων», είναι μερικά από αυτά που καταγγέλλονται.

Η έρευνα καταδεικνύει ως βασικό δράστη τον Ed Razek, υποστηρίζοντας ότι ενθάρρυνε την «εδραιωμένη κουλτούρα του μισογυνισμού, του εκφοβισμού και της παρενόχλησης», καθώς και τον Les Wexner. Και οι δύο κορυφαία στελέχη της εταιρίας, L Brands στην οποία ανήκει το εμπορικό σήμα της Victoria’s Secret.

Ειδικότερα για τον Ed Razek, πηγές ανέφεραν στους Times ότι το πρώην στέλεχος της L Brands, που παραιτήθηκε τον Οκτώβριο, ζήτησε από τις γυναίκες να καθίσουν στα πόδια του και να τον φιλήσουν. 

Η επιστολή που συντάχθηκε όπως προαναφέρθηκε από το Model Alliance, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους της βιομηχανίας της μόδας και την οποία υπέγραψαν τα μοντέλα, προτρέπει την εταιρία Victoria’s Secret να συμμετάσχει στο μη κερδοσκοπικό Πρόγραμμα Respect, όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες δεσμεύονται να υποστηρίξουν έναν κώδικα δεοντολογίας για να εξασφαλίσουν ασφάλεια σε μια θέση εργασίας.

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να ζητήσουν από τους εργαζόμενους, τους πράκτορες, τους πωλητές, τους φωτογράφους και όλους τους εμπλεκόμενους να ακολουθήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας που προστατεύει την ασφάλεια του κάθε εργαζόμενου. Τα μοντέλα έχουν πρόσβαση σε έναν ανεξάρτητο, εμπιστευτικό μηχανισμό καταγγελιών, με ταχεία και δίκαιη επίλυση των καταγγελιών τους, και την επιβολή των ανάλογων ποινών στους παραβάτες. Επιπλέον το RESPECT περιλαμβάνει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην πρόληψη, για να διασφαλίσει ότι όλοι κατανοούν τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους».  

Εκτός από μοντέλα ενεργά και μη την επιστολή υπέγραψαν και πολλές οργανώσεις όπως το Time’s Up.

Η εταιρεία L Brands απάντησε στην επιστολή με δήλωσή της στο Insider: «Έχουμε τους ίδιους στόχους με το Model Alliance για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των μοντέλων. Οι σκληρές διαδικασίες λήψης φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της επίβλεψης, τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάιο του 2019 και ανταποκρίνονται στα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα RESPECT και πέραν αυτού. Είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει και παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεχή βελτίωση. Είμαστε πάντα ανοιχτοί για να συνεργαστούμε με όσους θέλουν να κάνουν βελτιώσεις στον κλάδο».

Ο Razek αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των Times, επιμένοντας ότι είναι «κατηγορηματικά αναληθής, παρερμηνευμένα ή έξω από την πραγματικότητα».

Mε πληροφορίες από nytimes, businessinsider



Source link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.