Γερμανικός Τύπος: Η ΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει πολλά στη Λευκορωσία


Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με θέμα τη Λευκορωσία αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, το οποίο σημειώνει:

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λευκορωσία, τότε θα υπάρξουν μερικά πρακτικά προβλήματα που το Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων δεν έχει επιλύσει: Είναι ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο τώρα ένας παράνομος ηγέτης και δεν θα είναι συνομιλητής; Είναι παράνομες οι αντιπροσωπείες της Λευκορωσίας και επομένως ακατάλληλες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας τους; (…) Υπάρχει λοιπόν μια διαφορά μεταξύ του πολιτικού συμβολισμού που χρησιμοποιείται στη δήλωση των Βρυξελλών και της πολιτικής πρακτικής. Συμβολικά, είναι απολύτως σωστό να μην αναγνωρίζεται η επιλογή. Το αποτέλεσμα είναι νοθευμένο και άρα άχρηστο. Στην πράξη ωστόσο η ΕΕ έχει μικρή επιρροή στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ειδικά επειδή ο Λουκασένκο δεν θέλει να αρχίσει διάλογο. Προς το παρόν η ΕΕ δεν μπορεί παρά να προσφέρει μόνο ηθική και πολιτική υποστήριξη στην αντιπολίτευση».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στη στάση του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο: «Αυτός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα πανηγύριζε κάθε συνομιλία του με πολιτικό από την ΕΕ ως απόδειξη της μεγάλης διεθνούς φήμης του, αρνείται τώρα την τηλεφωνική συνομιλία με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί. Όλα όσα είπε και έκανε ο Λουκασένκο τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι θέλει να κερδίσει την υποστήριξη του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για βίαιο τερματισμό των διαδηλώσεων».

Πηγή: DW – Μαρία Ρηγούτσου
 Source link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.