Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Νέοι κύκλοι οnline σεμιναρία Αστρονομία σε ενήλικες- παιδιά


Μια σειρά από νέους κύκλους διαδικτυακών σεμιναρίων Αστρονομίας για ενήλικες και παιδιά ξεκινούν τον Απρίλιο στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αναλυτικότερα:

* «Αστρονομικές Συναντήσεις» για ενήλικες που θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές: 4, 11 & 18 Απριλίου 2021, ώρα: 19:00-21:00. Η θεματολογία του σεμιναρίου περιλαμβάνει: Ανοιξιάτικος Ουρανός και οι Αστερισμοί, Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική. Σε κάθε συνάντηση περιλαμβάνεται και παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη (καιρού επιτρέποντος).

Οι συμμετέχοντες στις «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των διαδικτυακών παρουσιάσεων να παρακολουθήσουν και δια ζώσης (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν) μια εκτεταμένη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Πρόκειται για επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, η οποία θα περιλαμβάνει: την έκθεση ιστορικών επιστημονικών οργάνων των 19ου και 20ου αι., την αίθουσα της Υπηρεσίας του Χρόνου και του υπολογισμού της Ώρας Ελλάδος, το σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αλλά και περιήγηση στην ιστορική βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα καταλήγει σε παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας. Η παραπάνω επίσκεψη θα είναι δυνατή έως και ένα χρόνο μετά την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

• «Εξερευνώντας το Διάστημα» για παιδιά ηλικιών 7-11 ετών. Στην διάρκεια των μαθημάτων οι μικροί «εξερευνητές του διαστήματος» θα αντιμετωπίσουν ερωτήματα όπως: Πώς δημιουργείται το σέλας; Υπάρχει νερό στη Σελήνη; Ο Δίας έχει μαγνητικό πεδίο; Πως θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα στον ‘Αρη; Μέχρι που έχει φτάσει η πιο απομακρυσμένη διαστημική αποστολή; Πως δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες που παρατηρούμε από τα τηλεσκόπιά μας και πως είναι κατανεμημένοι στο Σύμπαν;

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο κύκλους σεμιναρίων. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις που ολοκληρώνονται από παρατήρηση, επίσης διαδικτυακή, από το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν, οι νεαροί μαθητές θα μπορέσουν να επισκεφθούν και δια ζώσης το Αστεροσκοπείο και να παρατηρήσουν τον ουρανό μέσα από το φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Το αναλυτικότερο πρόγραμμα των σεμιναρίων για παιδιά έχει ως ακολούθως:

– «Εξευρευνώντας το Διάστημα» – Α’ κύκλος: Σάββατo 3, 10 & 17 Απριλίου, ώρα 11:30 και Δευτέρα 19/04, ώρα 20:00 (η παρατήρηση από το τηλεσκόπιο) με θεματολογία: Σχέσεις Ηλίου – Γης και Διαστημικός Καιρός, Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές, Αστέρια και Γαλαξίες

– «Εξερευνώντας το Διάστημα» – Β’ κύκλος: Σάββατo 3, 10 & 17 Απριλίου, ώρα 13:30 και Τρίτη 20/04, ώρα 20:00 (η παρατήρηση από το τηλεσκόπιο), με θεματολογία: Οι Αστερισμοί του Ουρανού και η Μυθολογία τους, Εξωγαλαξιακή Αστρονομία & Σύμπαν και Εξερεύνηση του Διαστήματος/Αποστολές του Μέλλοντος.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται από τους αστρονόμους του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Δημήτριο Τσιμπίδα και Αχιλλέα Στράντζαλη. Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος και την διαδικασία συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2103490160 και 2103490055 ή στο e-mail: drasi@noa.gr.

Πηγή: skai.grSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.