ellinikoi paradeisoi

Αποδράσεις > Ελληνικοί Παράδεισοι

 

Οι ελληνικοί «Kήποι της Eδέμ»Στην πρώτη θέση της Eυρώπης περιοχές σπάνιας ομορφιάς, σύμφωνα με έκθεση της ΟυνέσκοΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακοί όσο ο «κρυμμένος Κήπος της Εδέμ» που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Νέα Γουινέα, ωστόσο οι άγνωστοι παράδεισοι της Ελλάδας εξακολουθούν να εκπλήσσουν τους επιστήμονες.

H φετινή έκθεση της Ουνέσκο για τη βιοποικιλότητα κατέταξε τη χώρα μας στην κορυφή του καταλόγου των ευρωπαϊκών χωρών με περιοχές σπάνιας ομορφιάς.

Είναι μάλιστα η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η Ουνέσκο εντάσσει αρκετές ελληνικές περιοχές, ταυτόχρονα, στη λίστα των σύγχρονων «Κήπων της Εδέμ». Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται το δάσος Καραντερέ, ή αλλιώς Ελατιά, στον Νομό Δράμας. Απέχει 72 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πόλη και θεωρείται ένα από τα πληρέστερα παρθένα δάση ολόκληρης της Ευρώπης. H πρόσβαση πολιτών σε αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού δεν υπάρχουν καν δασικοί δρόμοι. Θρύλοι της περιοχής αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν χαθεί τις περασμένες δεκαετίες στην προσπάθειά τους να το εξερευνήσουν.

«Σχεδόν το 60% των ειδών χλωρίδας της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκεται εκεί, ενώ αποτελεί καταφύγιο για 211 σπάνια ή απειλούμενα είδη: H καφέ αρκούδα, ο λύκος, ο αγριόκουρκος, ο λύγκας είναι μόνο μερικά από αυτά» αναφέρει η έκθεση. Επίσης η χλωρίδα της θεωρείται εξαιρετικά πλούσια. Αυτό εξηγείται και από το υγρό ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής, με δριμείς χειμώνες και σχετικά ομοιόμορφη κατανομή των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του έτους. Ενώ το 13% των φυτών της Ελλάδας είναι ενδημικά, στην Ελατιά – που έχει έκταση 77.328 στρέμματα – το ποσοστό ανέρχεται σε 17%. Εκεί συναντά κανείς την ερυθρελάτη, σπάνιο είδος κοκκινόχρωμου ελάτου. Το δάσος αυτό αποτελεί το νοτιότερο άκρο εμφάνισης του δένδρου στην Ευρώπη.

Παράδεισος ο Αμβρακικός

Επίσης ο Αμβρακικός Κόλπος είναι στην κορυφή της λίστας. Μπορεί να μην είναι «άγνωστος», αλλά είναι… παράδεισος λένε οι επιστήμονες. Εβδομήντα πέντε σπάνια είδη κοχυλιών απαντώνται στις ακτές του, ενώ περίπου 280 είδη πουλιών – πολύ περισσότερα από όσα υπολόγιζαν ακόμα και οι πιο αισιόδοξες οικολογικές οργανώσεις – έχουν παρατηρηθεί έως τις ημέρες μας στην περιοχή. Από αγριόπαπιες και φαλαρίδες έως κορμοράνους, σκαλίδρες, βουτηχτάρια, κοκκινοσκέληδες. Στην περιοχή αναπαράγονται σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών όπως αργυροπελεκάνοι, νεροχελίδονα, γελογλάρονα, χουλιαρομύτες, βαλτόπαπιες και κραυγατεοί. Στην περιοχή των εκβολών Αλιάκμονα και Αξιού φιλοξενούνται εκατοντάδες παρυδάτια πουλιά. Τους καλαμιώνες και τους αμμόλοφους διαδέχονται νησίδες παρόχθιων δασών με ιτιές, σκλήθρα και λεύκες. «Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι σε ελάχιστη απόσταση διέρχεται τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ» αναφέρεται στην έκθεση της Ουνέσκο. Ακόμα και τουριστικά προσιτές περιοχές όπως η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα, αλλά και η χαράδρα του Βίκου αναφέρονται στον κατάλογο. Ειδικά το φαράγγι του Βίκου έχει να… παρουσιάσει πολλά και πλούσια είδη: αρκούδες, ζαρκάδια, αγριόγιδα, αγριογούρουνα, αγριόγατοι, λύγκες, κουνάβια, ασβοί, σκίουροι, λαγοί ζουν στην περιοχή.

ΤΑ ΝΕΑ , 16/02/2006

 

 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ