Μολυσμένο ηλιέλαιο στην Ελλάδα
Οδηγός καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα GREENPEACE- 2010(1η έκδοση: Ζωικά Προϊόντα)
16η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ στη διατροφή των Ελλήνων τα τελευταία 30 χρόνια
Πλαστική απειλή πάνω στα ράφια
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
|
Μολυσμένο ηλιέλαιο στην Ελλάδα |
Παρέμβαση εισαγγελέα για το μολυσμένο ηλιέλαιο που κατέληξε στην αγορά Διερευνάται το σκάνδαλο Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την εισαγωγή και διάθεση σπορέλαιου μολυσμένου με ορυκτέλαιο διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Πηγή : News room ΔΟΛ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΑΛΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΗΛΙΕΛΑΙΟΥ |
GREENPAGE , 10/5/2008 |
16η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής |
|
Περισσότερα εδώ… |
Φρέσκες γεύσεις από το Χημείο |
ΤΑ ΝΕΑ , 15/07/2006 |
ΤΑ ΝΕΑ , 15/07/2006 |
ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ στη διατροφή των Ελλήνων τα τελευταία 30 χρόνια |
Αφήσαμε το ψωμί πέσαμε στο κρέας Του Κ. Τσουπαρόπουλου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Τριάντα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να βελτιώσουν τη διατροφή τους οι Ελληνες και να εγκαταλείψουν το επί χιλιετίες πολυτραγουδισμένο «πικρό» και «γλυκό» ψωμί, εγκατάλειψη μάλλον απότοκη της βελτίωσης του επιπέδου κοινωνικής ευημερίας. Η στροφή σε τρόφιμα λιγότερο επιβλαβή για την υγεία έφερε και μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και αβγών. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών που διενήργησε η ΕΣΥΕ και καλύπτει την περίοδο 1974-2004-5. |
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 29/06/2006 |
Συνταγές χωρίς βία
|
Εναλλακτκή Πασχαλινή διατροφή Για ευκολία σας προτείνουμε μπιφτέκια -λόγω της ημέρας- από ξηρούς καρπούς, μια ιδέα της Μαριλένας Θεοφράστου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Φύση και Οικολογία" Χρειάζεστε 240 γραμμάρια τριμμένα καρύδια, μισό φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως, ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ένα τριμμένο καρότο, δύο γεμάτες κουταλιές σούπας ψιλοκομμένα λαχανικά (λάχανο, σπανάκι ή ό,τι άλλο σας βρίσκεται), ένα κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, ένα κουτάλι της σούπας καθαρισμένους ηλιόσπορους, δύο κουτάλια λάδι, μισό κουταλάκι αρωματικά βότανα, ένα κουτάλι σάλτσα σόγιας, λίγο νερό για να δέσει το μίγμα και (προαιρετικά) πιπέρι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά, τα χωρίζετε σε οκτώ μέρη, τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένη σχάρα και τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο για δώδεκα λεπτά από κάθε πλευρά. |
Πλαστική απειλή πάνω στα ράφια
|
Είδη πλαστικών που βλάπτουν σοβαρά την υγεία! Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ Βρισκόμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε πλαστικές τοξικές ουσίες. Πίνουμε νερό, γάλα, αναψυκτικά, τρώμε τροφές που είναι αποθηκευμένες σε πλαστικά σκεύη. Φοράμε συνθετικά ρούχα, καθόμαστε σε πλαστικά υλικά. Ακτιβιστές της Καταναλώνουμε καθημερινά τροφές που βρίσκονται σε επαφή με ορατά και αόρατα πλαστικά. Ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι τα είδη πλαστικών που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων μεταφέρουν σε αυτά επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες.
2. Το 1998, η ιαπωνική κυβέρνηση υποχρέωσε εταιρείες κατασκευής πλαστικών πιατικών σκευών για παιδιά, να τα αποσύρουν από την αγορά και να τα καταστρέψουν, διότι περιείχαν υπερβολικές ποσότητες διφαινόλης-Α. Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος με μελέτη έδειξε την ύπαρξη φθαλικών (DEHP) σε πάνω από 80% των τροφών που καταναλώνονται στη χώρα αυτή.
*Τα φθαλικά χημικά πρόσθετα δεν τα αποφεύγουμε ούτε κι όταν αρρωστήσουμε. Μεταφέρονται στον οργανισμό μας από τις πλαστικές σακούλες αίματος στις μεταγγίσεις, από τις φιάλες ορού καθώς και από τους αναπνευστήρες. Το ιατρικό προσωπικό εκτίθεται πολύ στα φθαλικά λόγω της συχνής χρήσης πλαστικών γαντιών. Τα ιατρικά προϊόντα από PVC περιέχουν DEHP σε ποσότητες 20-80%. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/3/2006 |
ΠΡΑΣΙΝΗ ΚOΥΖΙΝΑ
|
Η Ελιά Το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί το ελιξήριο της μακροζωίας Όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά δεδομένα αλλά και οι ιστορικές πηγές, η ιστορία της Κρήτης είναι στενά συνδεδεμένη με το δέντρο της ελιάς και με το βασικό προϊόν της, το λάδι. Ήδη από τα μινωικά χρόνια, όπως έχει αποδειχθεί από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Κνωσού, γινόταν επεξεργασία του καρπού της ελιάς και παραγόταν λάδι που αποθηκευόταν σε πήλινους πίθους και αμφορείς και συχνά εξάγονταν στα νησιά του Αιγαίου και την κεντρική Ελλάδα. Πέρα όμως από τα οικονομικά οφέλη, το δέντρο της ελιάς λατρευόταν ως ιερό και το λάδι εκτός από προσφορά στους Θεούς και στους νεκρούς χρησίμευε ακόμα στην ιατρική, στον αθλητισμό και στην καθημερινή ζωή ως προϊόν βασικό για τη διατροφή, το φωτισμό και τη θέρμανση. Έτσι το δέντρο της ελιάς και ο ευλογημένος καρπός του από το παρελθόν και ως σήμερα εξακολουθούν να είναι σύμβολα της γνώσης της ειρήνης, της υγείας και της δύναμης. Τα τελευταία χρόνια η διεθνής ιατρική και διαιτολογία συστήνουν το ελαιόλαδο ως απαραίτητο προϊόν διατροφής για την εξασφάλιση υγείας και μακροζωίας. Η Κρήτη με το μεσογειακό της κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη της ελιάς που φύεται τόσο σε πεδινές όσο και σε ορεινές περιοχές και καρποφορεί το χειμώνα. Στο νησί υπάρχουν εκατομμύρια ελαιόδεντρα και χιλιάδες οικογένειες βασίζουν την οικονομική τους ζωή στην καλλιέργειά τους. Το κλίμα και η σύσταση του εδάφους της Κρήτης εξασφαλίζουν το φίνο άρωμα και την υπέροχη γεύση του κρητικού ελαιολάδου, καθιστώντας το προϊόν υψηλής ποιότητος με διεθνή
Διατροφή και υγιεινή Το λάδι αποτελούσε από την αρχαιότητα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής. Τρεις ήταν οι ποιότητες λαδιού. Ωμοτριβές ή ομφάκινον ονομαζόταν το αρίστης ποιότητας και εξαγόταν από ελιές αγουρωπές, χωρίς ξεθέρμισμα. Το δεύτερον γεύματος ήταν το καλής ποιότητας λάδι. Χυδαίον έλαιον χαρακτήριζαν το κατώτερης ποιότητας λάδι από ελιές υπερώριμες ή χτυπημένες.
Φέτος μαγειρέψτε τα δώρα σας Tο δοκίμασα πριν από λίγα χρόνια κι από τότε έχει γίνει παράδοση. Αντί να ψάχνω την τελευταία στιγμή για χριστουγεννιάτικα δώρα, φροντίζω από νωρίς να τα… μαγειρέψω. Αυτό που χρειάζεται κανείς είναι βιολογικά φρούτα εποχής, αντίστοιχη ζάχαρη -φυσικά βιολογική-, μερικά βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς, περιοδικά, εφημερίδες, λίγη κορδέλα για τη διακόσμηση και τη συσκευασία. Πριν σας δώσω τις αγαπημένες μου συνταγές, να σας πω και μερικά μυστικά. Οι συνταγές είναι «δανεισμένες» από δύο εξαιρετικά βιβλία της Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη , την « κρητική , παραδοσιακή κουζίνα» και «τα βότανα στην κουζίνα» (και τα δύο από τις εκδ . Καρμάνωρ ). Μανταρίνι μαρμελάδα ΥΛΙΚΑ: Μισό κιλό μανταρίνια, 1 κιλό ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό και το χυμό ενός λεμονιού. Πορτοκάλι μαρμελάδα ΥΛΙΚΑ: 10 πορτοκάλια, 2 λεμόνια, 1 κιλό ζάχαρη Μαρμελάδα λεμόνι με μελισσόχορτο ΥΛΙΚA : 1 κιλό λεμόνια, 1 κιλό ζάχαρη, μισή κούπα νερό, 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μελισσόχορτο . Κάθε πράγμα στον καιρό του Η «πρασινάδα» σε όλο το μεγαλείο και τις αποχρώσεις της: άνηθος, αντίδι, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Bρυξελλών , μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο , αβοκάντο. Για… ποικιλία χρωματική τον Δεκέμβριο έχουμε επίσης ράπα , καρότο , παντζάρι και πατάτα. Στα φρούτα, η ποικιλία είναι μικρή: γκρέιπφρουτ , λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια.
|
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ