Δανία: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρέσβης της Σ.Αραβίας για υπόθεση κατασκοπείας


Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στη σκανδιναβική χώρα μετά την απαγγελία κατηγορίας για τρομοκρατία σε βάρος στελεχών αυτονομιστικής αραβικής ιρανικής οργάνωσης, τα οποία διαμένουν στη Δανία και θεωρούνται ύποπτα ότι λαμβάνουν χρήματα από τη Σαουδική Αραβία.

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε τη δίωξη «τριών προσώπων για χρηματοδότηση και προώθηση της τρομοκρατίας στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με σαουδαραβική υπηρεσία πληροφοριών».

Ο Σαουδάραβας πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συνάντησε τον πολιτικό διευθυντή.

«Του ειπώθηκε σαφέστατα ότι δεν θα δεχτούμε σε καμιά περίπτωση τέτοιες δραστηριότητες και ο πρεσβευτής μας στο Ριάντ επανέλαβε το ίδιο μήνυμα απευθείας στις σαουδαραβικές αρχές», υπογράμμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Δανίας Γέπε Κόφοντ, σε ανακοίνωση, όπου αποδοκιμάζει τις “πολύ σοβαρές νέες κατηγορίες”.

Τα τρία αυτά πρόσωπα, που όλα διαμένουν στη Δανία και είναι μέλη του ASMLA (Αραβικό Κίνημα Μάχης για την απελευθέρωση της Αβάζ) διώκονται από τον Φεβρουάριο για κατασκοπεία υπέρ μιας σαουδαραβικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας (PET), τα πρόσωπα αυτά μεταξύ 2012 και 2018 κατασκόπευαν για λογαριασμό μιας σαουδαραβικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το φθινόπωρο του 2018, τα πρόσωπα αυτά ήταν στόχος ενός σχεδίου επίθεσης στο έδαφος της Δανίας, το οποίο η Κοπεγχάγη εκτιμά ότι χρηματοδοτήθηκε από το ιρανικό καθεστώς σε αντίποινα για την επίθεση στην πόλη Αβάζ, στο νοτιοδυτικό Ιράν, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η Τεχεράνη είχε διαψεύσει επίσημα το σχέδιο επίθεσης στη Δανία.

Το σιιτικό Ιράν κατηγορεί τακτικά τη Σαουδική Αραβία καθώς και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι στηρίζουν τις αυτονομιστικές οργανώσεις.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία είναι ο κύριος αντίπαλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο ξένες χώρες και οι υπηρεσίες πληροφοριών τους να μεταφέρουν τις συγκρούσεις τους στη Δανία και η Δανία να χρησιμοποιείται ως αφετηρία για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της τρομοκρατίας», δήλωσε ο διευθυντής της PET Φιν Μπορχ Άντερσεν, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Η ASMLA έχει τη βάση της στη Δανία και την Ολλανδία, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *