blue paranomi alieia

Εγκλήματα > Παράνομη αλιεία

«
Γενοκτονία στα πελάγη »

H ανεξέλεγκτη αλιεία στο Aιγαίο και το Iόνιο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣΚαταστροφική αποβαίνει η παράνομη αλιεία στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς αρκετές θαλάσσιες περιοχές ερημώνουν από ψάρια ενώ όσα έχουν… γλιτώσει είναι μικρά σε μέγεθος και σε ηλικία – μικρότερα από ποτέ, όπως λένε οι επιστήμονες!

Έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποδεικνύει τη θλιβερή πραγματικότητα των ελληνικών θαλασσών: τα μεγαλύτερα ποσοστά από γόπες, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, λυθρίνια, σαυρίδια, μπακαλιάρους που αλιεύθηκαν από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2005 είχαν μικρότερο μέγεθος από το επιτρεπόμενο – ασχέτως του τρόπου ψαρέματος.

Μάλιστα, οι ειδικοί μιλούν για «γενοκτονία» για ορισμένα είδη ψαριών: το 99% των σπάρων που ψαρεύτηκαν με τράτα, αλλά και το 94% όσων ψαρεύτηκαν με παραγάδι είχαν μικρότερο – ακόμα και το μισό – μέγεθος από αυτό που απαιτείται για να μπορέσει το είδος να έχει μια ομαλή αναπαραγωγή.

«Νεκρές» θάλασσες

Οι τράτες, τα γρι-γρι, τα δίχτυα, τα παραγάδια ερήμωσαν τις θάλασσες νότια της Ζακύνθου, στις Κεντρικές Κυκλάδες, ανατολικά του Σουνίου, στις Σποράδες. «Οι Έλληνες έχουν φτάσει στο σημείο να ψαρεύουν ό,τι… κολυμπάει», αναφέρει η κ. Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. H ίδια συμπληρώνει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο – ακόμα και με εξαφάνιση – είναι εκείνα που πωλούνται ακριβά όπως ο σαργός και το φαγκρί.

Ευχολόγια…

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των αρμόδιων υπουργείων παρακολουθούν τη γενοκτονία και περιορίζονται σε… ευχολόγια. «Πολλοί κάτοικοι των νησιών εξασκούν το επάγγελμα του ψαρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες», λένε από το Τμήμα Αλιείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, από τη δική τους πλευρά, «σηκώνουν τα χέρια ψηλά». «Ο γαύρος είναι το ψάρι που αλιεύεται περισσότερο στη χώρα μας. Παραπάνω από 16.000 τόνους πιάνουμε κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το μέγεθός του σήμερα να είναι το μισό του κανονικού. Κάποτε υπήρχε πολύς γαύρος στο Φάληρο και στον Σαρωνικό. Τώρα για να βρει κανείς έστω και λίγους πρέπει να ψάξει αρκετά ναυτικά μίλια μακριά», αναφέρουν ενδεικτικά.

Νέα μέτρα

«Τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία δεν φτάνουν», λέει στα «NEA» ο κ. Κωνσταντίνος Στεργίου, καθηγητής του Αριστοτελείου που επιμελήθηκε την έρευνα. «H επιβολή ενός ελάχιστου μεγέθους στα δίχτυα ή η απαγόρευση της αλιείας σε μια συγκεκριμένη εποχή ή ζώνη βάθους έχει, θεωρητικά, ευεργετικά αποτελέσματα. Στην πράξη όμως δεν εφαρμόζεται ποτέ. Άρα κάτι άλλο πρέπει να γίνει».

H κ. Τσενικλή συμφωνεί ότι οι έλεγχοι από πλευράς Πολιτείας είναι ανύπαρκτοι. «Σε έρευνες που πραγματοποιήσαμε στις δύο μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας βρήκαμε από γόπες, μαρίδες, αθερίνες και σκουμπριά μέχρι και ξιφίες σε πολύ μικρά μεγέθη, πολύ μικρότερα από αυτά που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Τα ψάρια αυτά είναι παράνομα, ωστόσο διακινούνται χωρίς κανένα πρόβλημα στις αγορές και τα εστιατόρια. Είναι προφανές ότι δεν γίνονται έλεγχοι, ούτε επιβάλλονται πρόστιμα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ


ΤΑ ΝΕΑ 30/3/06

 

H Πειρατική αλιεία να γίνει παρελθόνΤο σχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας
1) Λιμάνια (όπως το Λας Πάλμας στην Ισπανία) πρέπει να απαγορεύσουν το "ξέπλυμα" παράνομων ψαριών και να μην παρέχουν υπηρεσίες στα πειρατικά αλιευτικά σκάφη. Αν δεν μπορούν οι πειρατές να διακινήσουν τα παράνομα φορτία τους και να ανεφοδιάσουν τα σκάφη τους, όλη η βρόμικη επιχείρηση θα καταρρεύσει.2) Όλα τα σουπερμάρκετ, οι ψαραγορές και οι ιχθυοπώλες πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξουν την προέλευση των ψαριών που διακινούν και να μπορούν να αποδείξουν ότι τα ψάρια δεν έχουν αλιευθεί παράνομα. Οι προμηθευτές που δεν το κάνουν αυτό, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.3) Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των σκαφών τους και να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους. Οι αρχές πρέπει αμέσως να ανταλλάσσουν πληροφορίες για να σταματήσει η πειρατική αλιεία και να εμποδίσουν τα παράνομα ψάρια να διακινούνται στην αγορά. 4) Πολλές φορές τα παράνομα σκάφη δεν πιάνουν ποτέ λιμάνι αλλά μεταφορτώνουν τα ψάρια τους σε πλοία – φορτηγά  στην θάλασσα. Αν η μεταφόρτωση στη θάλασσα κρινόταν παράνομη τότε θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για τους πειρατές να διακινούν τα τη λεία τους σε όλο τον πλανήτη.5) Κάποια σκάφη και εταιρίες έχουν βρεθεί πολλές φορές να παραβιάζουν τους κανόνες. Αυτά τα σκάφη θα πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα σε μια ενιαία λίστα έτσι ώστε όλα τα κράτη να μπορούν να αρνούνται τις υπηρεσίες τους ή να απαγορεύουν να εκφορτώνονται τα ψάρια στα λιμάνια τους.6) Θα πρέπει να δίνεται διεθνής βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να προστατέψουν τα πλούσια αλιευτικά τους πεδία από τους πειρατές. Ενώ τα αποθέματα στο βόρειο ημισφαίριο έχουν εξαντληθεί, τα αλιευτικά σκάφη μεταφέρονται σε νοτιότερες περιοχές, μέσα στα νερά φτωχών κρατών, που δεν έχουν την υποδομή να προστατέψουν την δική τους αλιεία.

GREENPEACE