blue news 2

Νέα


Η Μεσόγειος «πνίγεται»ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ , 21/1/2008Μέχρι και μισό μέτρο θα ανεβεί η στάθμη της λένε οι επιστήμονεςΕντείνεται ο προβληματισμός για τη ραγδαία άνοδο του επιπέδου της Μεσογείου, καθώς επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να φτάσει και το μισό μέτρο μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια, με σοβαρότατες συνέπειες για τις παράκτιες περιοχές.

Μελέτη επιστημόνων του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου δείχνει ότι τα επίπεδα των νερών της Μεσογείου ανεβαίνουν διαρκώς μετά το 1970 και ο δείκτης της ανόδου είναι πολύ μεγαλύτερος ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στις παράκτιες περιοχές, ενώ όλα τα στοιχεία είναι σύμφωνα με άλλων ερευνών που αφορούν γενικότερα το φαινόμενο της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής.
Η συγκεκριμένη μελέτη με τίτλο «Η Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο» δείχνει ότι το επίπεδο της Μεσογείου εμφανίζει άνοδο «μεταξύ 2,5mm και 10mm το χρόνο από το 1990». Σε περίπτωση που η τάση αυτή δεν ανακοπεί θα προκληθούν «πολύ σοβαρές συνέπειες» στις περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα ακόμη και στην περίπτωση που η άνοδος είναι σχετικά μικρή, ενώ οι «συνέπειες θα είναι καταστροφικές» αν η άνοδος φτάσει το μισό μέτρο, σύμφωνα με τη μελέτη.Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, μεταξύ 0,12 και 0,5 βαθμών Κελσίου από το 1970. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας και δύο είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά σε αυτήν: η τήξη των πάγων και η διόγκωση του θαλασσινού νερού, καθώς θερμαίνονται περισσότερο οι ωκεανοί.Τον περασμένο μήνα, μελέτη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να είναι διπλάσια μέσα σε αυτόν τον αιώνα σε σχέση με ό,τι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ ένα σύστημα ρομποτικών υποβρύχιων και θαλάσσιων αισθητήρων θα αναπτυχθεί κατά μήκος του Ατλαντικού, από τη Φλόριντα έως τα Κανάρια Νησιά, για την παροχή έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που ατονήσει το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream). Χωρίς τη σωτήρια παρέμβαση του Ρεύματος, η Βρετανία το χειμώνα μπορεί να είναι το ίδιο παγωμένη με τον Καναδά.(Πηγές: BBC, www.newspedia.eu, www.ThomHarman.com, www.guardian.co.uk)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21/1/2008

 

 

Η μεγάλη σφαγή των δελφινιών στην ΙαπωνίαGREENPAGE , 2/11/2007
Υπάρχει ένα άγριο, αιμοβόρο και επικίνδυνο είδος θηλαστικού στον πλανήτη μας που ακούει στο όνομα Ιάπωνες. Τους έχουμε συναντήσει κι άλλες φορές κατά καιρούς στις μαύρες πάντα σελίδες της οικολογικής επικαιρότητας με την καταστρεπτική μανία τους απέναντι στις φάλαινες και γενικά απέναντι στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής τους.Η βαρβαρότητά τους είναι ωμή και πιστοποιεί σε κάθε περίπτωση ότι το είδος αυτό δεν διαθέτει ίχνος ευαισθησίας απέναντι στο ιερό δικαίωμα της ζωής. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και η κοιλιά τους. Όσο για την τεχνολογία και τον πολιτισμό τους για τα οποία περηφανεύονται τους προτείνουμε να τα βράσουν και να πιούν το ζουμί τους.!Το video που ακολουθεί περιγράφει γλαφυρά αυτό τον πολιτισμό , τον οποίο καταδικάζουμε και καλούμε τις επόμενες γενιές να τον φτύσουν και να τον απομονώσουν. Αν αυτό λέγεται πολιτισμός εμείς επιθυμούμε να είμαστε υπανάπτυκτοι και απολίτιστοι.!Είναι άλλο ένα σκληρό video ντροπής της ανθρώπινης εμπορικής δραστηριότητας και αφορά τον σφαγιασμό χιλιάδων δελφινιών με τον χειρότερο τρόπο στην Ιαπωνία με σκοπό την εμπορία τους και με την έγκριση βέβαια της Ιαπωνικής κυβέρνησης.Δείτε το video όσο αντέξετε και υπογράψτε την καταδίκη του αποτρόπαιου εγκλήματος στην διεύθυνση που ακολουθεί μετά το video, μήπως και φοβηθούν οι εγκληματίες της ζωής και της ομορφιάς, από την κατακραυγή του κόσμου.

VIDEO : Dolphin massacre in Japan
 

Η ανθρώπινη κτηνωδία σε όλο της το μεγαλείο …!

 

Επισκευθείτε την σελίδα

Και υπογράψτε την διαμαρτυρία σας…!
GREENPAGE , 2/11/2007

 

Απειλούνται οι φάλαινες φυσητήρες στις Ελληνικές θάλασσεςwww.huts.gr 18/6/2007
Μια νεκρή φάλαινα-φυσητήρα εντόπισαν στον θαλάσσιο χώρο της Χρυσοσκαλίτισσας (δυτικά των Χανίων) χθες το μεσημέρι ψαράδες της περιοχής.

«Πρόκειται για ένα είδος φαλαινών που συχνάζουν στα νερά νοτίως της Κρήτης», αναφέρει η ερευνήτρια-μέλος της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλλιου. «Στην περιοχή αυτή συμβαίνει κάτι μοναδικό στον κόσμο: οι φυσητήρες αναπαράγονται, παρά το γεγονός ότι οι θηλυκές και τα μικρά συνυπάρχουν με τις αρσενικές σε όλη τη διάρκεια του έτους».
Εδώ και μία δεκαετία το Ινστιτούτο Κητολογικών Μελετών δημιούργησε το ερευνητικό πρόγραμμα «Φυσητήρες Νότιας Κρήτης», μέσα από το οποίο γίνεται καταγραφή και μελέτη των στοιχείων που αφορούν τα κήτη αυτά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πού γεννούν οι φυσητήρες, όμως η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου θεωρεί ότι η αναπαραγωγή γίνεται νοτίως της Κρήτης. Στην Κρήτη παρατηρούνκάθε χρόνο αυτή την εποχή- μικρά φυσητηράκια, γεγονός που τους κάνει να υποπτεύονται ότι η γέννησή τους είναι πιθανό να γίνεται τον χειμώνα.

Η φάλαινα που βρέθηκε νεκρή χθες είχε μήκος 8-9 μέτρα και βάρος περίπου 6 τόνους. «Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοιου μεγέθους κήτος στην περιοχή, αν και είναι γνωστό ότι φάλαινες ζουν στα νότια παράλια της Κρήτης», ανέφερε ο κ. Μανώλης Χαιρετάκης, που βοήθησε στην προσπάθεια περισυλλογής του κήτους στην παραλία. «Οι φυσητήρες κινδυνεύουν στα ελληνικά νερά», υπογραμμίζει η ερευνήτρια. «Ο πρώτος κίνδυνος είναι η ηχορύπανση από τα μεγάλα πλοία, ιδιαίτερα από τα τάνκερ και τα καταμαράν: οι φυσητήρες χάνουν την ευαίσθητη ακοή τους και, ταυτόχρονα, τον προσανατολισμό τους, με αποτέλεσμα να πέφτουν πάνω σε πλοία και να σκοτώνονται. Τα πελαγικά αφρόδιχτα (δηλαδή τα σχεδόν αόρατα δίχτυα), τα οποία εκτείνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, αποτελούν επίσης θανάσιμο κίνδυνο για τους φυσητήρες. Πέφτουν πάνω τους και χάνουν τη ζωή τους».

Η φάλαινα που βρέθηκε νεκρή χθες είχε μήκος 8-9 μέτρα και βάρος περίπου 6 τόνους. «Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοιου μεγέθους κήτος στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Μανώλης Χαιρετάκης, που βοήθησε στην προσπάθεια περισυλλογής του κήτους στην παραλία.


www.huts.gr


Ξέχασαν τη «βόμβα» πετρελαίουΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7/5/2007

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥSEA DIAMOND Κανείς επίσημος φορέας δεν κατέθεσε σχέδιο απάντλησης των καυσίμωνΤριάντα μία ημέρες μετά τη βύθιση του «Sea Diamond» στα νερά του Αθηνιού στη Σαντορίνη, δεν έχουν δοθεί υπεύθυνες απαντήσεις για τα αίτια και τις συνθήκες που την προκάλεσαν. Αλλά και ο κίνδυνος μιας εκτεταμένης ρύπανσης παραμένει, αφού η απάντληση του μαζούτ από τις δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου δεν έχει γίνει και το καύσιμο διαρρέει αργά αλλά σταθερά στην επιφάνεια του όρμου καλύπτοντας τις ακτές της Οίας και της Καλντέρας.
Παρά τις προσπάθειες των συνεργείων καθαρισμού, ειδικοί επί της θαλάσσιας ρύπανσης που δεν έχουν κληθεί στη Σαντορίνη θεωρούν την απάντληση επιτακτική και εκφράζουν φόβους ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να «ανοίξουν» σε κάποιο σημείο οι δεξαμενές και οι 400 τόνοι παχύρρευστου πλέον μαζούτ να δημιουργήσουν μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα και οικολογική καταστροφή.Η διάρρηξη των δεξαμενών που βρίσκονται κάτω από το μηχανοστάσιο του πλοίου, όπως έχει επισημάνει από τη βύθιση του «Sea Diamond» ο διευθυντής της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, «μπορεί να επέλθει από άσχημες καιρικές συνθήκες αλλά και από τα ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα στην περιοχή του Αθηνιού».Επίσης ειδικοί αξιωματικοί του Λιμενικού, που δυστυχώς και αυτοί δεν κλήθηκαν στη Σαντορίνη, εκτιμούν πως ένα «άνοιγμα» στα τοιχώματα των δεξαμενών μπορεί να επέλθει και από τις υψηλές θερμοκρασίες του νερού, αλλά και από υποθαλάσσια σεισμική δόνηση.Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις, μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί από κανέναν επίσημο φορέα ολοκληρωμένο σχέδιο απάντλησης των καυσίμων του κρουαζιερόπλοιου, ενώ η προαπαιτούμενη γι’ αυτό τρισδιάστατη καταγραφή του ναυαγίου, που ανέλαβε με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας το ΕΛΚΕΘΕ, αναμένεται να παραδοθεί στη Hellenic Louis Crouises τις επόμενες ημέρες.Οσον αφορά το «μαύρο κουτί» (VDR), που από χθες φυλάσσεται στο Λιμεναρχείο Σαντορίνης, σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που έχει καταγράψει δείχνουν ότι δεν λειτουργούσε κατά την πρόσκρουση το ένα από τα 4 ραντάρ της γέφυρας με το οποίο ήταν συνδεδεμένο το VDR. Ετσι δεν έχει καταγραφεί η ακριβής «ρότα» του πλοίου ούτε τα σημεία από τα οποία πέρασε το κρουαζιερόπλοιο.Αντίθετα, έχουν καταγραφεί όλες οι συνομιλίες που έγιναν -από τη στιγμή της πρόσκρουσης και στη συνέχεια- μεταξύ αξιωματικών της γέφυρας και μηχανοστασίου, όπως και δεδομένα όλων των ηλεκτρονικών οργάνων του πλοίου πριν και μετά την πρόσκρουση στη χαρτογραφημένη ξέρα.Προχθές μετέβησαν στη Σαντορίνη ο αρχηγός του Λιμενικού αντιναύαρχος Ηλίας Σιωνίδης και ο γ.γ. του ΥΕΝ Γιάννης Τζοανος για να επιθεωρήσουν τις εργασίες απορρύπανσης. Σε σύσκεψη με εκπροσώπους των φορέων του νησιού που ακολούθησε, δέχτηκαν έντονη κριτική γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις «η επιχείρηση για απάντληση του μαζούτ δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά».Τα αποκωδικοποιημένα στοιχεία του «μαύρου κουτιού» (έχουν μεταγραφεί σε DVD) θα επεξεργαστούν τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρείας και θα δοθούν στην Εισαγγελία Νάξου και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7/5/2007

 

Καθαρίστε τη Μεσόγειο!ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , 29/4/2007Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών “Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2007”Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καλεί το διάστημα από τις 12 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου 2007, τους μαθητές, τους φορείς και τους πολίτες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, που συντονίζει για 12η χρονιά φέτος στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/ MAP).

Σημαντική είναι και φέτος η συμβολή της Ελευθεροτυπίας , που ως συνδιοργανωτής της εκστρατείας θα αναλάβει όλη την επικοινωνιακή κάλυψη ενώ θα προσφέρει μέσα από το περιοδικό ΓΕΩ σακούλες με σήμα της εκστρατείας προσκαλώντας όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στους εθελοντικούς καθαρισμούς. Και αυτή τη φορά η εκστρατεία αποτελεί τμήμα της παμμεσογειακής πρωτοβουλίας “Καθαρίστε τη Μεσόγειο” που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 21 χώρες το διάστημα 25-27/5/2007, με συντονιστή την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente. Στη διάρκεια της περυσινής εκστρατείας, 11000 εθελοντές από 226 φορείς και σχολεία καθάρισαν 163 παραλίες, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και από το Ιόνιο μέχρι τη Χίο. Φέτος με τη δική σας συμμετοχή ευελπιστούμε να επεκταθεί η προσπάθεια σε ακόμα περισσότερες περιοχές και η συμμετοχή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Γιατί μια εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών;Για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την παρουσία των σκουπιδιών. Για να συνειδητοποιήσουμε την οικολογική αξία της παράκτιας ζώνης, τις πιέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις δράσεις που μπορούμε να προωθήσουμε για την προστασία και βιώσιμη διαχείρισή της. Για να εκφράσουμε με τη δραστηριότητα μας αυτή ως πολίτες την προσωπική μας δέσμευση να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλλουμε στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος, με την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικές κουλτούρες. Για να τονίσουμε με την κοινή μας εθελοντική συνεισφορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολίτες.Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση:

  • Στην καταγραφή και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Προτείνουμε σε όποιες περιοχές υπάρχει δυνατότητα, να μαζεύονται σε χωριστή σακούλα τα υλικά συσκευασίας (π.χ. χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μεικτές συσκευασίες και γυαλί), να καταγράφονται οι ποσότητες και τέλος σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή να παραδίδονται στα τοπικά κέντρα ανακύκλωσης. Τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται θα μπαίνουν σε διαφορετική σακούλα (διαφορετικού χρώματος) για να οδηγηθούν σε χώρο ταφής. Στη φετινή εκστρατεία συνεργάζεται και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΗΣΗΣ ΚΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ , ο φορέας που έχει την ευθύνη να προωθήσει -σε συνεργασία με τους ΟΤΑ- την ανακύκλωση των συσκευασιών, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία
  • Στην συζήτηση των θεμάτων που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές).
  • Στην προστασία του πλούτου των ακτών και της θάλασσαςΣε ποιους απευθύνεται αυτή η εκστρατεία;Σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε ενεργούς πολίτες, σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ και συλλόγους, σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε τουριστικές κι άλλες επιχειρήσεις. Σας καλούμε να διοργανώσετε έναν εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή σας . Μαζέψτε φωτογραφικό υλικό και στατιστικά στοιχεία από τους καθαρισμούς και συντονιστείτε με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τη μέγιστη προβολή και επέκταση των δράσεων. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ταχυδρομικώς έντυπο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια και αφίσες) με οδηγίες για αποτελεσματικούς και οικολογικά ορθούς καθαρισμούς, για τα θέματα του πλούτου των ακτών, της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη και της ανάγκης ανακύκλωσης.

Παράλληλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης:

Παράλληλα με τον εθελοντικό καθαρισμό διοργανώστε δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην κατανόηση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων και στην ευαισθητοποίηση περισσότερων πολιτών παρουσιάζοντας και τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς σας (π.χ. μια ημερίδα, μια εκδήλωση, ένα θεατρικό δρώμενο) αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. μια συναυλία), που θα προβάλουν παράλληλα τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής σας και της Μεσογείου.

Δηλώσεις συμμετοχής για τους καθαρισμούς:

Τα σχολεία, οι Δήμοι, τα ξενοδοχεία και οι άλλοι φορείς που θα διοργανώσουν ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής άμεσα ( κατεβάστε τη φόρμα εδώ ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

n info@medsos.gr

Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

, ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., Μαμάη 3, Αθήνα 10440, ή με FAX στο 210 8224481/2108228795 /2108253435.

Για να μας βοηθήσετε να καταγράψουμε με ακρίβεια το φυσικό πλούτο και τα προβλήματα των περιοχών παρέμβασης, σας παρακαλούμε να μας στείλετε συμπληρωμένο το φύλλο παρατήρησης ακτών που περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό υλικό που θα σας αποσταλεί, καθώς και φωτογραφίες και υλικό από τη διαλογή κι ανακύκλωση των υλικών που θα συλλεχθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Άννυ Μητροπούλου ή τον Μιχάλη Θεοδωρόπουλο, στο τηλ/FAX 2108228795, 2108253435 ή στο

n info@medsos.gr

Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

.


Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

 

 

Σκληροτράχηλοι

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ πανηγυρίζουν για τις ικανότητες επιβίωσης οργανισμών, αλλά και για 500 νέα είδηΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 12/12/06ΛΟΝΔΙΝΟ

Θαλάσσιοι οργανισμοί, που έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε ιδιαιτέρως ακραίες συνθήκες στα βάθη των ωκεανών, προκαλούν κατάπληξη στους επιστήμονες που πανηγυρίζουν ταυτόχρονα για την ανακάλυψη 500 άγνωστων μέχρι τώρα ειδών στους ωκεανούς, στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς. Τα θαλάσσια είδη που έχουν καταγραφεί από το 2000 φθάνουν συνολικά τις 78 χιλιάδες.Στις πιο σκοτεινές αβύσσους, στα ζεστά νερά γύρω από τις θερμές πηγές καταφέρνουν να επιβιώσουν είδη που παραδόξως έχουν αναπτύξει εντυπωσιακούς μηχανισμούς προσαρμογής. Μεταξύ των πλέον χαρακτηριστικών, είναι η ανακάλυψη μιας γαρίδας που ζει στα πιο ζεστά νερά που έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί στα βάθη των ωκεανών.Οι θαλάσσιοι αυτοί οργανισμοί ζουν μόλις λίγα εκατοστά μακριά από τις θερμές πηγές στον ισημερινό πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, απ’ όπου βγαίνουν νερά μαζί με βαρέα μέταλλα σε θερμοκρασίες που φθάνουν στους 407 βαθμούς Κελσίου. Οι γαρίδες, που εξαρτώνται άμεσα από την πηγή, ζουν σε μια στενή λωρίδα στο βυθό, με θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου και συχνά «ξεπλένονται» με νερά σε θερμοκρασία τουλάχιστον 80 βαθμών ή και υψηλότερη, ενώ θα περίμενε κανείς να «βράσει» σε τέτοιες συνθήκες. Για τους επιστήμονες ήταν μια πρόκληση να ανακαλύψουν πώς καταφέρνουν να επιβιώσουν και πώς είναι δυνατόν να μη διασπώνται οι πρωτεΐνες τους.Οργανισμοί που αναπτύσσουν μηχανισμούς για να επιβιώνουν σε τόσο μη-ευνοϊκές συνθήκες τρέφονται συνήθως με βακτηρίδια που διασπώνται μέσω της χημειοσύνθεσης.
Η έκπληξη της γαρίδαςΜεταξύ των πιο μεγάλων εκπλήξεων αυτής της χρονιάς ήταν η ανακάλυψη της neoglyphea neocaledonica, μιας γαρίδας που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι είχε εξαφανιστεί πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια. Η συγκεκριμένη γαρίδα αποκαλείται μάλιστα «ιουρασική γαρίδα». Εντοπίστηκε κοντά στις Φιλιππίνες και μέχρι την ανακάλυψή της ήταν γνωστή μόνον από απολιθώματα. Το μεγαλύτερο θαλάσσιο ζώο που έχει ανακαλυφθεί είναι ο palinurus barbarae, ένας αστακός των βράχων που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Μαδαγασκάρης. Εχει βάρος 1,8 κιλά και το σώμα του, χωρίς τα πόδια και τις δαγκάνες, έχει μήκος μεγαλύτερο από 54 εκατοστά.Μεταξύ των άλλων, άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών περιλαμβάνεται, ένα καλαμάρι του Ατλαντικού που όχι μόνο προσλαμβάνει και καταπίνει την τροφή του αλλά μπορεί και να μασήσει. Η Απογραφή της θαλάσσιων Ζώων είναι ένα δεκαετές πρόγραμμα, που διανύει την έκτη χρονιά εκτέλεσής του και σε αυτό παίρνουν μέρος 2 χιλιάδες ερευνητές από 80 χώρες.Εν τω μεταξύ μια αξιοσημείωτη νέα μελέτη από δύο Αμερικανούς επιστήμονες αποκάλυψε ότι οι φάλαινες έχουν την ικανότητα να βιώνουν την εμπειρία της αγάπης όπως και άλλα συναισθήματα. Οι ερευνητές Πάτρικ Χοφ και Εστελ Βαν Χουχτ, μελετώντας επί 15 χρόνια τον εγκέφαλο της φάλαινας, εντόπισαν κύτταρα που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι μόνο στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στα ανώτερα πρωτεύοντα εντοπίζονται.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 12/12/2006

 

Kαταφύγια στις ελληνικές θάλασσες


Πρόγραμμα της Ουνέσκο για την προστασία των σπάνιων ειδώνΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ ΤΑ ΝΕΑ 6/7/06

Στο Νότιο Ιόνιο ζουν φάλαινες – φυσητήρες, ενώ στον Σαρωνικό εμφανίζονται τελευταία ολοένα και πιο συχνά τα κοινά δελφίνια ύστερα από μια μεγάλη περίοδο απουσίας. Σ’ αυτές και σε άλλες τρεις περιοχές η Ουνέσκο, σε συνεργασία και με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σχεδιάζει να οργανωθούν θαλασσινά καταφύγια.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν την εξαιρετική τους ομορφιά, τη σπάνια βιοποικιλότητά τους και να συνεχίσουν να συντηρούν είδη υπό εξαφάνιση» αναφέρουν οι επιστήμονες του Οργανισμού, που έχουν ήδη τη στήριξη της Greenpeace. Το Ιόνιο Πέλαγος, το Θρακικό, οι Σποράδες, η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Ρόδο εκτός από τη Λήμνο και τμήμα του Σαρωνικού είναι περιοχές που όλοι – επιστήμονες, ερευνητές και οικολόγοι – συμφωνούν ότι θα πρέπει να προστατευτούν, η καθεμιά για διαφορετικό λόγο.

H μετατροπή αυτών των περιοχών σε καταφύγια σημαίνει μια σειρά από αλλαγές. H αλιεία θα πρέπει να περιοριστεί, ο τουρισμός θα είναι ελεγχόμενος, οι διάδρομοι που ακολουθούν τα επιβατικά πλοία θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν. «Αξίζει όμως τον κόπο» επισημαίνει ο κ. Νώντας Πάσχος, υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace. «Τα θαλάσσια καταφύγια είναι πάνω απ’ όλα ένα μέσο διατήρησης και προστασίας της ίδιας της φύσης».

Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να προστατευτούν ορισμένες από αυτές τις θάλασσες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι Σποράδες όπου λειτουργεί θαλάσσιο πάρκο για να αναπαράγονται με ασφάλεια οι μεσογειακές φώκιες. Όμως ποτέ δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που πραγματικά θα μετέτρεπαν αυτή την περιοχή σε προστατευμένη.

H μεγάλη τάφρος

«H προσπάθεια πρέπει να ενταθεί. Στα δυτικά του Ιονίου Πελάγους υπάρχει μια τεράστια περιοχή που οι ειδικοί την ονομάζουν τάφρο, αφού το χωρίζει από την Αδριατική Θάλασσα. Εκεί, η θάλασσα έχει βάθος 5.267 μέτρα» αναφέρει ο βιολόγος, συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Μπολόνια κ. Γιώργος Μουτσάκης. «Αυτή η περιοχή κρύβει μερικά από τα πολυτιμότερα μυστικά της Μεσογείου. Σπάνια είδη ψαριών που ζουν σε μεγάλα βάθη. Άγνωστα είδη μαλακίων, το μήκος των οποίων μπορεί να φτάνει τα αρκετά δεκάδες μέτρα. Και φυσικά είδη όπως οι φάλαινες – φυσητήρες που εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους. Όλα αυτά οφείλουμε να τα προστατεύσουμε».

Νεκρές ζώνες

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές θάλασσες, αν και θεωρούνται από τις λιγότερο επιβαρυμένες ολόκληρης της Μεσογείου, είναι πολλοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στις θάλασσες έχουν δημιουργηθεί νεκροί από ζωή διάδρομοι – είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα ταχύπλοα για τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας.

H περιοχή της Λήμνου κινδυνεύει από τα δεκάδες εργοστάσια που είναι εγκατεστημένα στα παράλια της Τουρκίας και ρίχνουν τα χημικά απόβλητά τους στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά η μπουρού, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κοχύλια της Μεσογείου, στη συγκεκριμένη περιοχή συναντάται σε μεγάλους αριθμούς.
ΤΑ ΝΕΑ 6/7/2006

 

Η Ιαπωνία επιδιώκει την επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας

…και η Greenpeace δηλώνει: ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ!

GREENPEACE
Ιούνιος 22, 2006

Αυτή τη χρονιά, η ετήσια συνάντηση του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την προστασία των φαλαινών (Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας – ΔΕΦ) αναδείχθηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης για το αν οι χώρες-υπέρμαχες της φαλαινοθηρίας θα κερδίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να προχωρήσουν στην επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Η επιθυμία τους δεν ευοδώθηκε. Οι φαλαινοθήρες έχασαν τις τέσσερις από τις πέντε ψηφοφορίες. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν υπήρξε η παραμικρή θετική εξέλιξη. Καμιά πρόοδος δεν υπήρξε στην προσπάθεια για την προστασία των μεγαλύτερων θηλαστικών του πλανήτη.Ούτε ένα ψήφισμα καταδίκης δεν κατατέθηκε από την πλευρά των χωρών που δηλώνουν υπέρμαχες της προστασίας των φαλαινών, ενάντια στο ετήσιο μακελειό των φαλαινών από την Υπηρεσία Αλιείας της Ιαπωνίας. Ούτε μια καταγγελία δεν κατατέθηκε για τη συνεχιζόμενη φαλαινοθηρία εντός της (κατά τα άλλα προστατευόμενης) περιοχής του Νότιου Ωκεανού. Ούτε μια καταδίκη για τη δηλωμένη απόφαση της Υπηρεσίας Αλιείας της Ιαπωνίας να επεκτείνει το “επιστημονικό” κυνήγι και σε κινδυνεύοντα είδη φαλαινών (όπως οι μεγάπτερες και οι πτεροφάλαινες).Η Υπηρεσία Αλιείας της Ιαπωνίας και οι φαλαινοθήρες, κέρδισαν για πρώτη φορά μια ψηφοφορία ύστερα από είκοσι χρόνια. Οι προθέσεις τους είναι δηλωμένες και σαφείς. Σε όλους εμάς, πολίτες, οργανώσεις και κυβερνήσεις, εναπόκειται να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η νίκη υπέρ της φαλαινοθηρίας θα είναι και η τελευταία τους. Η Greenpeace θα επιστρέψει στην προστατευόμενη περιοχή του Νότιου Ωκεανού για να καταγράψει, να εμποδίσει και να καθυστερήσει το μακελειό των φαλαινών. Η ερώτηση είναι τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις που δηλώνουν υπέρμαχες της προστασίας των φαλαινών. Η ελληνική κυβέρνηση τι σκοπεύει να κάνει;Βλέποντας τις εικόνες της πιο πρόσφατης σφαγής (Δεκέμβριος 2005-Ιανουάριος 2006) προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: γιατί; Τι εξυπηρετεί το κυνήγι της φάλαινας; Πότε επιτέλους εμείς, ως νοήμον είδος θα συνειδητοποιήσουμε πως το μακελειό των τελευταίων φαλαινών πρέπει να σταματήσει; Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε: θα ακούμε το τραγούδι της φάλαινας σαν έναν αρχέγονο ήχο της θάλασσας, ή σαν φωνή απελπισίας τη στιγμή που το ζώο ξεψυχάει χτυπημένο από το εκρηκτικό καμάκι;

Σημείωση:

Ύστερα από πολλά χρόνια δυναμικών δράσεων από την πλευρά της Greenpeace και έντονης διαμαρτυρίας πολιτών, οργανώσεων και κυβερνήσεων, το 1986, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας προχώρησε στην απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας (υιοθέτηση moratorium). Ύστερα από δεκαετίες ανελέητου κυνηγιού που οδήγησε πολλούς πληθυσμούς αλλά και είδη φαλαινών στην εξαφάνιση, υπήρξε επιτέλους ένα παράθυρο ελπίδας. Η ανάκαμψη των πληθυσμών των φαλαινών ήταν πλέον πιθανή. Η Ιαπωνία χρησιμοποίησε το “παραθυράκι” της έρευνας που υπήρχε στο moratorium για να συνεχίσει να σκοτώνει (με την επίφαση της έρευνας) φάλαινες. Ταυτόχρονα, η Ιαπωνία κατάφερε να “πείσει” πολλές μικρές χώρες να γίνουν μέλη της ΔΕΦ και να συστρατευθούν μαζί της στην προσπάθεια για την επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας (ακόμη και αν οι ίδιες δεν έχουν καν αλιευτικό στόλο). Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι, το 2007, θα επεκτείνει το κυνήγι και σε είδη φαλαινών που διεθνώς χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα.Καθάρισαν την παραλία και τον βυθό,

εκπέμποντας … S.O.S.

«Big Blue»«FRESH Magazine»«ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ιούνιος 10, 2006Η θάλασσα ήταν και είναι πηγή ζωής και πολιτισμού. Η Μεσόγειος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπήρξε η σημαντικότερη θάλασσα στη παγκόσμια ιστορία. Μια θάλασσα που χώριζε και ένωνε λαούς και πολιτισμούς. Μια θάλασσα που δυστυχώς ποτέ δεν κατάφεραν οι λαοί οι οποίοι αναπτύχθηκαν με την βοήθεια της, να προβούν σε συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες για την προστασία της. Έτσι δυστυχώς σήμερα, η μόλυνση της είναι σε οριακό σημείο.

Το διάστημα από 13 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 2006, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS οργάνωσε για

2η χρονιά πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών. Η εκστρατεία είναι τμήμα της παν-μεσογειακής πρωτοβουλίας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» και λαμβάνει ταυτόχρονα χώρα σε 21 κράτη, με συντονιστή την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente.

 

Το FRESH Magazine και η Σχολή Καταδύσεων «Big Blue», συμμετείχαν σ’ αυτήν την προσπάθεια εκφράζοντας τις περιβαλλοντολογικές τους ανησυχίες αλλά και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

 

Έτσι την Κυριακή 4 Ιουνίου 2006, διοργάνωσαν καθαρισμό βυθού και παραλίας στις Κάτω Γούβες, συμμετέχοντας ταυτοχρόνως στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος».

Η όλη επιχείρηση διήρκεσε 3 ώρες και σχολιάστηκε κολακευτικά από λουόμενους και περαστικούς.

 

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της προσπάθειας κ. Μανώλης Μαραγκάκης: «Σκοπός μας δεν ήταν μόνο ο καθαρισμός, αλλά και η ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας. Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων που περισυλλέξαμε προερχόταν από απρόσεχτους λουόμενους και περαστικούς. Ένα πλαστικό μπουκάλι που θα πετάξουμε στον παραλιακό δρόμο, μπορεί εύκολα να καταλήξει στην θάλασσα εξαιτίας του ανέμου. Με λίγη προσοχή, μπορούμε σίγουρα να διατηρήσουμε τις θάλασσές μας πιο καθαρές».

 

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Ποιοί γιορτάζουν πραγματικά στις 8 Ιουνίου;

GREENPEACE
Ιούνιος 07, 2006

«Ποιοί γιορτάζουν πραγματικά την ημέρα των ωκεανών;» αναρωτιέται η Greenpeace με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών στις 8 Ιουνίου και παραθέτει στοιχεία που καταδεικνύουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας σήμερα. Η υποβάθμιση των ωκεανών πρέπει να σταματήσει και ένα ουσιαστικό βήμα για τη σωτηρία τους είναι η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων όπου θα προστατεύεται η θαλάσσια ζωή από κάθε επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών θα έπρεπε να είναι ημέρα γιορτής για τις θάλασσές μας. Η αδιαφορία όμως των κυβερνήσεων, η κακή διαχείριση και έλλειψη μέτρων προστασίας μας αναγκάζει να το ξανασκεφτούμε. Τελικά στις 8 Ιουνίου δε γιορτάζουν οι ωκεανοί, την τιμητική τους έχουν η υπεραλίευση, η καταστροφή και η παρανομία» δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στη Greenpeace.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζουν:

Η υπεραλίευση

– 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία.

– 90% των μεγάλων ψαριών όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.

– Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.

Η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

– 300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1,500 τετραγωνικών χιλιομέτρων καταστρέφοντας μερικά από τα πιο ποικιλόμορφα και ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη.

– 300,000 κητώδη (φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.

– 6.8 εκατομμύρια ως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, γιατί δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία.

Η παράνομη αλιεία

– 800 χιλιόμετρα αφρόδιχτων κατασχέθηκαν από την Ιταλική αστυνομία το 2005. Χιλιάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων όμως συνεχίζουν να σκορπίζουν τον θάνατο στη Μεσόγειο.

– 4 δις δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών. 300 εκατ. δολάρια στερείται κάθε χρόνο η Σομαλία από τους πειρατές.

– 12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας πρέπει να σταματήσει. Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών να προχωρήσουν αμέσως στη προστασία των ωκεανών του πλανήτη μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων. Ο καθορισμός των θαλάσσιων καταφυγίων είναι ένα απαραίτητο βήμα για πλούσιες και υγιείς θάλασσες.

Για περισσότερες πληροφορίες

Σοφία Τσενικλή

Υπεύθυνη Εκστρατείας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον

Τηλ: 6979 443306

Σημειώσεις:

Το σκάφος της Greenpeace, Esperanza βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο στα πλαίσια της αποστολής «Υπεραπιστές των Ωκεανών», η οποία θα διαρκέσει 14 μήνες και έχει ως στόχο την προώθηση ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων, ως ένα απαραίτητο εργαλείο για την αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών και των θαλασσών του πλανήτη.