arthra

Άρθρα

Άρθρα σελίδα 1

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (Σελίδα 1)Παγκόσμια Ημέρα ΠεριβάλλοντοςΠαγκόσμια Ημέρα ΒιοποικιλότηταςΑρρωστημένο
κλίμαΚατακλυσμιαίες αλλαγές προβλέπει η επιτροπή για το κλίμα του ΟΗΕ
Η αναθεώρηση του άρθρου 24Άρθρο 24 (Προστασία του περιβάλλοντος)Να τα … πούμε;

Ζητείται «πολιτισμός» για την πανίδα«Κόψτε» το κρέαςΣπαταλάμε ασύδοτα το περιβάλλον μαςΑπό θήραμα … ΑΝΘΡΩΠΟΣΣώστε το Σκυριανό αλογάκιΒρετανοί προειδοποιούν για την αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτηΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΙ

H Ελλάδα στην κορυφή της πράσινης λίστας

ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ: Ο ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΩΣ ΘΕΑΜΑ

«Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει»*

Οι επιδημίες ταξιδεύουν στον πλανήτη…Άρθρα σελίδα 2Άρθρα σελίδα 3
Παγκόσμια Ημέρα ΠεριβάλλοντοςΑφιέρωμα της GREENPAGEΗ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.Ο διεθνής οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της προστασίας των ερημότοπων(ξηρών, άγονων ή ημιάγονων εδαφών), που καλύπτουν πάνω από το 40% της επιφάνειας του πλανήτη και οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό το οικοσύστημα είναι το σπίτι για το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Γης(Περίπου δύο δισακατομμύρια άτομα), το 50% του οποίου βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας.

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο πλήττει σοβαρά περισσότερες
από 100 χώρες στο κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και καταστροφικές πλημμύρες. Η ερημοποίηση της Γης έχει ως συνέπεια την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο της ερημοποίησης έχει επεκταθεί στο 20% των εδαφών και απειλεί τουλάχιστον το 30% της συνολικής έκτασης της χώρας. Αιτία είναι η εντατικοποίηση των αγροτικών καλλιεργειών, η υπερβόσκηση και η υπερκατανάλωση του νερού.Οι κυριότεροι παράγοντες που συντελούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι οι παρακάτω:
1. Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Τα εργοστάσια λειτουργούν σαν ηφαίστεια παραγωγής ρύπων σε βαθμό που όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά την θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο. Το αυτοκίνητο είναι αδιαμφισβήτητα ένας άλλος μεγάλος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος (βλέπε σχήμα 5.7). Σχεδόν όλες οι πόλεις, μικρές και μεγάλες, βρίσκονται πνιγμένες στο νέφος. Τα πρωτεία σ’ αυτό το κατάντημα φαίνεται να κατέχει η πόλη του Μεξικού, όπου τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της ζουν καθημερινά μέσα στο νέφος. Αν ολόκληρος ο κόσμος φθάσει στο μέσο επίπεδο διαβίωσης των πλουσιότερων χωρών, τότε τα περίπου 500 εκατομμύρια αυτοκίνητα που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας, θα φθάσουν γύρω στα 3 δισεκατομμύρια. Και μόνο που το σκέφτεται κανείς, σταματά το μυαλό του, αναλογιζόμενος τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον μια τέτοια αύξηση στον αριθμό των ρυπογόνων αυτοκινήτων. Και σκεφθείτε ότι σε 50 χρόνια ο πληθυσμός θα φθάσει γύρω στα 10 δισεκατομμύρια (οπότε ο αριθμός αυτοκινήτων θα φθάσει τα 5 δισεκατομμύρια), ότι σε 100 χρόνια θα φθάσει τα 15 δισεκατομμύρια (οπότε ο αριθμός τους θα φθάσει τα 7.5 δισεκατομμύρια). Σκέτη τρέλα.

2. ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση στερεών καυσίμων (δηλ. από τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα, κ.λ.π.). Το φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνεται κάθε μέρα και χειρότερο εξαιτίας δύο αρνητικών φαινομένων που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Το πρώτο είναι ότι οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα είναι τρομακτικά μεγάλες και αυξάνουν εκθετικά με το χρόνο. Το δεύτερο κακό είναι ότι τα δάση μας, που απορροφούν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα, καταστρέφονται (καίγονται ή εκχερσώνονται) με μεγάλους ρυθμούς, με αποτέλεσμα η απορρόφηση αυτή να μειώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Έτσι, και τα δύο αυτά δεινά μαζί, εντείνουν ανησυχητικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας του θερμοκηπίου, σε περίπου 50 χρόνια, η ζωή πάνω στη Γη θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι επιπτώσεις του θερμοκηπίου είναι λοιπόν φοβερές. Είναι σαν να είμαστε μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον καλοκαιριάτικο Ήλιο και εμείς (εδώ το διοξείδιο του άνθρακα) να κλείνουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την αποπνικτική αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στο όχημα. Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει οδυνηρές συνέπειες, όπως εξηγούμε σ’ ένα από τα πιο κάτω εδάφια με τίτλο «το κλίμα της Γης».

3. Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

Όπως ήδη αναφέραμε στο κεφάλαιο 2, το στρώμα του όζοντος εμποδίζει να φθάσουν στη Γη οι θανατηφόρες υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου. Η χρήση κοινών «σπρέι» κατά το χτένισμα των μαλλιών και η λειτουργία ψυγείων και κλιματιστικών είναι οι κύριες πηγές της καταστροφής του λεπτού στρώματος του όζοντος. Έτσι έχουν προκληθεί «τρύπες» στο στρώμα του όζοντος, μέσα από τις οποίες περνούν ανενόχλητα οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου. Αν οι τρύπες αυτές μεγαλώσουν (και όντως μεγαλώνουν) και καταστρέψουν μεγάλο μέρος του στρώματος του όζοντος, τότε εκτιμάται ότι θα πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο από καρκίνο του δέρματος.

4. Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το περιβάλλον επιβαρύνεται αφόρητα σε ραδιενέργεια και από τις δύο. Για παράδειγμα οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του κόλπου το 1990 και στον πόλεμο του Κόσοβου το 1999 (και ποιος ξέρει πού αλλού), έχουν μολύνει τα εδάφη και τα νερά, όχι μόνο των χωρών όπου έγιναν οι πόλεμοι, αλλά και των γειτονικών χωρών. Έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους και πάρα πολλές ασθένειες, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Η μόλυνση αυτή θα κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, η μόλυνση αυτή θα διαρκέσει 4.5 εκατομμύρια χρόνια! Υπολογίζεται ότι για να διορθωθεί το κακό που έγινε στα Βαλκάνια εξαιτίας των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, απαιτούνται γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που δεν έχουν όλοι οι λαοί των Βαλκανίων μαζί.

Αλλά και η ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας μολύνει το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν συμβεί κάποιο ατύχημα. Π.χ. από το ατύχημα του Tchernobyl (Τσέρνομπιλ) την άνοιξη του 1986, εκτιμάται ότι γύρω στα 5 εκατομμύρια άτομα βρέθηκαν επικίνδυνα εκτεθειμένα στη ραδιενέργεια. Παρόμοια ατυχήματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες. Πολλά από αυτά δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους.

5. Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Το έδαφος και το υπέδαφος του πλανήτη μας, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει ν’ αλλοιώνεται σε βάθος μερικών μέτρων από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, τα ζιζανιοκτόνα έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 25 φορές, ενώ τα συνθετικά λιπάσματα κατά 12 φορές. Τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα παρασύρονται από τα νερά της βροχής και εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα, όπου προκαλούν μαζική ρύπανση τεραστίων εκτάσεων. Οι ρύποι αυτοί πέφτουν στις θάλασσες, στις λίμνες και στα ποτάμια, απειλώντας έτσι σοβαρά, σε παγκόσμια κλίμακα, τη ζωή μέσα στο νερό.

Συνολικά, στεριά και θάλασσα, μολύνονται αφόρητα από τη διασπορά προϊόντων που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, όπως τα ζιζανιοκτόνα, το DDT, τα ραδιενεργά, τα πλαστικά προϊόντα και άλλα. Οι χωματερές κατακλύζουν τον πλανήτη κατά εκατοντάδες χιλιάδες, δημιουργώντας μολύνσεις του περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού παρακείμενων περιοχών.

Η Γη αρχίζει να παρουσιάζει σημεία σοβαρής κόπωσης. Τα εδάφη της, σε πολλά σημεία του πλανήτη, είναι εξαντλημένα και δεν αποδίδουν (όπως απέδιδαν παλιότερα) στις γεωργικές καλλιέργειες, εξαιτίας της εντατικής εκμετάλλευσης. Τα υπόγεια ύδατα λιγοστεύουν, και αυτά που μας απέμειναν είναι μολυσμένα από την κατάχρηση χημικών ουσιών.

6. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Τα τροπικά δάση, αλλά και όλα τα δάση, εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και των εκχερσώσεων, οδηγούνται στον αφανισμό. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν τους πνεύμονες της Γης. Ο μισός δασικός πλούτος της Γης κάηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ρυθμός εκχέρσωσης των τροπικών δασών κυμαίνεται από 10 έως 20 εκατομμύρια εκτάρια το χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι περιοχών γύρω από μεγάλες δασικές περιοχές να ζουν με το φόβο των πλημμυρών που μεγαλώνει κάθε χρόνο και περισσότερο, γιατί κάθε έτος έχουμε τεράστιες πυρκαγιές σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περιοχές γύρω από τα Ιμαλάια, όπου 50 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον εφιάλτη των πλημμυρών.

7. ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το κλίμα της Γης αλλάζει τα τελευταία χρόνια και οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι θα είναι μεγάλες στα επόμενα 50 έως 100 έτη. Τα αίτια των κλιματολογικών αλλαγών είναι πολλά, με σπουδαιότερο την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου για τα επόμενα εκατό χρόνια (βλέπε σχήμα 5.8). Η αύξηση αυτή θα λιώσει ένα ποσοστό από πάγους στους δύο πόλους της Γης και η στάθμη του νερού στις θάλασσες θ’ ανεβεί και επομένως θα πνίξει πόλεις, παραλίες, δάση και ό,τι άλλο υπάρχει στις ακτές. Σημειώνεται ότι στις παραθαλάσσιες ακτές κατοικεί περίπου το 1/4 του πληθυσμού της Γης, δηλ. σήμερα κατοικούν περίπου 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Αναφέρεται ότι κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί μόνο 1 βαθμό, ενώ σε 100 χρόνια από σήμερα θ’ αυξηθεί περί τους 3 έως 5 βαθμούς. Πόσο άραγε θ’ αυξηθεί σε 500 ή 1000 χρόνια; Αν η στάθμη του νερού της θάλασσας ανέβει έστω και ένα μέτρο, τότε σχεδόν όλες οι παράκτιες ακτές θα πληγούν. Σε μερικές περιπτώσεις η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι τεράστια, όπως π.χ. πολλά μικρά νησιώτικα κράτη στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου θα σβήσουν από το χάρτη, πάνω από τις μισές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε χώρες όπως Ιαπωνία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη και σεάλλες χώρες της Ασίας, θα κινδυνεύσουν, διότι είναι εγκατεστημένες σε επίπεδες παραθαλάσσιες περιοχές.

Μια άλλη επίπτωση των κλιματολογικών συνθηκών αφορά στη μείωση των βροχοπτώσεων. Η Αφρική θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ήπειρο. Ακολουθεί η Ευρώπη και συγκεκριμένα η Νότια Ευρώπη, όπου η μείωση θα είναι γύρω στα 20% το χειμώνα και 30% το καλοκαίρι. Τέλος, αναμένεται ότι παρόμοια φαινόμενα θα πλήξουν την Αυστραλία, το Τέξας των Η.Π.Α., και άλλες περιοχές του κόσμου.

Οι πιο πάνω κλιματολογικές αλλαγές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Θα έχουμε έξαρση της ελονοσίας και επέκταση σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν επλήττοντο από αυτήν, όπως στις Μεσογειακές χώρες, στο Τέξας των Η.Π.Α. και αλλού. Επίσης θα έχουμε επιδείνωση των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού, αλλά και άλλων ασθενειών.

8. Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Αυτό έχει ως συνέπεια την εντυπωσιακή μείωση του νερού πάνω στη Γη. Το 25% του πληθυσμού της Γης, δηλ. 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν πόσιμο νερό. Το 80% των ασθενειών που παρουσιάζει ο πληθυσμός αυτός οφείλεται στην έλλειψη νερού. Σε παγκόσμια κλίμακα, γύρω στα 75% του νερού χρησιμοποιείται για γεωργική χρήση. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού για άρδευση σε πολλές περιοχές της Γης (Αραβική χερσόνησος, Νοτιο-ανατολική Αφρική, σε περιοχές των Ινδιών και Αμερικής και αλλού). Υποστηρίζεται από αρκετούς ότι πολλοί πόλεμοι στο μέλλον θα γίνονται εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης νερού.

Επιπλέον, αξίζει ν’ αναφερθούμε στο φυσικό νερό από πηγές. Το νερό αυτό είναι καθαρό, με σταθερή δροσερή θερμοκρασία. Χιλιάδες χρόνια, ίσως και εκατομμύρια χρόνια, η φύση με πολύ υπομονή έφτιαξε αμέτρητες τέτοιες φυσικές πηγές νερού για να ξεδιψούν τα ζώα και οι άνθρωποι, πίνοντας νερό τόσο υγιεινό, που όμοιό του δε μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος. Ακόμα και σήμερα πίνουμε εμφιαλωμένο νερό από φυσικές πηγές. Όμως, δυστυχώς αυτές οι ανυπολόγιστης αξίας φυσικές πηγές στερεύουν, ακόμα και εξαφανίζονται τελείως κάθε χρόνο και περισσότερο, εξαιτίας της αλόγιστης παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον.

9. Η ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ

Η βροχή αυτή περιέχει ισχυρά οξέα, από όπου παίρνει και το όνομά της. Τα οξέα αυτά (κυρίως θείο και άζωτο) βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε μεγάλες ποσότητες και προέρχονται από την καύση άνθρακα και πετρελαίου. Όταν πέφτει μολυσμένη βροχή, νεκρώνονται λίμνες και ποτάμια, ενώ καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις δασών. Το φαινόμενο της όξινης βροχής είναι έντονο στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής. Αυτό ήταν βέβαια αναμενόμενο, γιατί στις χώρες αυτές η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Γης.

10. Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Η συνολική εικόνα του πλανήτη μας είναι ότι παντού ασφυκτιά: Στις θάλασσες, στις λίμνες, στα ποτάμια, στη στεριά, στην ατμόσφαιρα. Ειδικά οι θάλασσες και οι λίμνες έχουν καταντήσει τα «βολικά» δοχεία απορριμμάτων της ανθρωπότητας. Ο κατάλογος των σκουπιδιών και των τοξικών αποβλήτων που πέφτουν στις θάλασσες και τις λίμνες είναι τεράστιος. Αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά: Απορρυπαντικά, διαλυτικά, κατάλοιπα λιπασμάτων, εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, πλαστικά πάσης φύσεως (σακκούλες, ποτήρια, τραπεζομάντηλα, παιχνίδια, ξυριστικές μηχανές, κ.λ.π.), ελαστικά (αυτοκινήτων, ποδηλάτων, εξαρτημάτων διαφόρων μηχανημάτων, κ.λ.π.), αλουμίνια (κουτιά αναψυκτικών, οικιακές συσκευές, πόρτες, παράθυρα, κ.λ.π.). Αν ήθελε κάποιος να δώσει αριθμούς που αντιστοιχούν σε μερικά από τα πιο πάνω «σκουπίδια», θα μας τρόμαζε. Το αφήνω σ’ εσάς να υπολογίσετε π.χ. πόσα άδεια κουτιά αλουμινίου μπύρας και αναψυκτικών πετάνε όλοι οι λαοί της Γης στη στεριά, στις θάλασσες και στις λίμνες το χρόνο. Πόσες πλαστικές σακούλες. Πόσα ελαστικά αυτοκινήτων (υπάρχουν 500 εκατομμύρια αυτοκίνητα στον πλανήτη).

11. Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΖΩΗΣ

Η απληστία του ανθρώπου φθάνει σε καταστροφές που είναι μη αναστρέψιμες, με κορυφαία εκείνη της εξαφάνισης μορφών ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι ο άνθρωπος εξοντώνει καθημερινά γύρω στα 100 είδη ζώων, πουλιών, ψαριών και φυτών. Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο παράδεισος των μορφών ζωής χάνεται για πάντα και έτσι ο άνθρωπος ποτέ δεν θα έχει την ευκαιρία να τα γνωρίσει, να τα μελετήσει, να τ’ αγαπήσει. Και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν θα ωφεληθεί από αυτά, γιατί, ως γνωστόν, ο άνθρωπος έχει ωφεληθεί και συνεχίζει να ωφελείται τα μέγιστα από πολλές μορφές ζώων και φυτών (π.χ. για την παρασκευή φαρμάκων). Όταν σκοτώνεις μια μορφή ζωής που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ, είναι σαν να καις ένα βιβλίο πριν καν το διαβάσεις. Έτσι χάνεις για πάντα την ευκαιρία να μάθεις τι ωραία, ενδιαφέροντα και ωφέλιμα πράγματα έγραφε αυτό το βιβλίο.

12. Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Το οικοσύστημα, φτιαγμένο με περίσσια φροντίδα από τη μάνα Γη για 4 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι ένα υπέροχο θαύμα της φύσης. Είναι ένας ιστός που εμπλέκει έμψυχα και άψυχα, μέσα στο νερό, μέσα στη Γη, πάνω στη Γη και μέσα στην ατμόσφαιρα, μ’ έναν τρόπο θαυμαστό. Το οικοσύστημα είναι ταυτόχρονα και εύρωστο αλλά και πολύ ευαίσθητο.

Χάρις στην ευρωστία του, η ζωή αναπτύχθηκε σε εκατομμύρια μορφές και επέζησε και επιζεί για εκατομμύρια χρόνια. Αν το οικοσύστημα κατέρρεε εξαιτίας κάποιων μικρών οικολογικών διαταραχών, τότε δεν θα υπήρχε προ πολλού ζωή στον πλανήτη Γη. Για παράδειγμα, όπως ήδη αναφέραμε, μια μεγάλη καταστροφή της Γης, που τοποθετείται γύρω στα 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, εξαφάνισε πολλές μορφές της (η πιο γνωστή απ’ όλες είναι οι δεινόσαυροι). Όμως, μια τεράστια ποικιλία έμβιων οργανισμών επέζησαν αυτής της καταστροφής και έτσι υπήρξε συνέχεια της ζωής στον πλανήτη μας η οποία εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή.

Το οικοσύστημα είναι επίσης ευαίσθητο, με την εξής έννοια: Μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν μεγάλες, ακόμα και τεράστιες καταστροφές. Π.χ. ποιος θα περίμενε ότι η εξαφάνιση του λεπτού στρώματος του όζοντος παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο για τη ζωή πάνω στη Γη; Αν το στρώμα αυτό εκλείψει εξολοκλήρου, η ζωή πάνω στη Γη θα εκτεθεί σε τεράστιους κινδύνους. Ποιος θα περίμενε ότι τα ζιζανιοκτόνα και το DDT θα εξαφάνιζαν τόσες πολλές μορφές ζωής; Ποιος θα περίμενε ότι μικρή αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη θα έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις στο βιοσύστημα;

Τέλος, ο άνθρωπος ζούσε όλα αυτά τα χρόνια τελείως ανυποψίαστος για τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει μέσα του το άτομο. Ήταν μόλις στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα που άρχισε να το αντιλαμβάνεται και την δεκαετία του 1940 που έφτιαξε την πρώτη ατομική βόμβα. Κανένας, ούτε καν το φαντάστηκε, όλες τις χιλιετίες που ζει ο άνθρωπος πάνω στη Γη, ότι ελάχιστη ποσότητα ύλης (όσο περίπου λίγα κυβικά μέτρα), αν μετατραπεί σε ενέργεια, μπορεί να καταστρέψει κάθε μορφή ζωής πάνω σε ολόκληρη τη Γη.

Το οικοσύστημα κρατά την ισορροπία του δισεκατομμύρια χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, του έχουμε καταφέρει πολλά πλήγματα. Το φρόνιμον είναι να σταματήσουμε να το προκαλούμε γιατί τόσο οι ευαισθησίες του, όσο και οι αντοχές του, είναι μέσα σε κάποια όρια. Αν τα ξεπεράσουμε, θα έχουμε επιφέρει ανεπανόρθωτες καταστροφές, ίσως και την ολοκληρωτική καταστροφή της ζωής στον πλανήτη μας.

Όλες οι πιο πάνω καταστροφές δείχνουν ότι έχουμε κυριολεκτικά ρημάξει τον πλανήτη μας. Και το χειρότερο είναι ότι οι καταστροφές αυτές αυξάνουν εκθετικά με το χρόνο, με αποτέλεσμα η Γη να αργοπεθαίνει. Κύριοι υπεύθυνοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Για παράδειγμα, το 1/3 της μόλυνσης της Γης οφείλεται στις Η.Π.Α. Ποτέ άλλοτε ο άνθρωπος δεν είχε προκαλέσει τέτοιες καταστροφές στο περιβάλλον του, μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Αφιέρωμα της GREENPAGE για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 

Παγκόσμια Ημέρα ΒιοποικιλότηταςΑφιέρωμα της GREENPAGEΗ Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη και την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για τη ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα-καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.

Ως βιολογική ποικιλότητα, βιοποικιλότητα, ορίζουμε κυρίως το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, των οικοσυστημάτων και των πολιτισμών μιας περιοχής. Ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλομορφία των σύγχρονων μορφών ζωής στη Γη είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων εξελικτικής ιστορίας.

Περισότερα και αναλυτικά στοιχεία για την βιοποικιλότητα θα βρείτε
στις σελίδες μας με τίτλο: Βιοποικιλότητα


Αφιέρωμα της GREENPAGE για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας


Αρρωστημένο κλίμαΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30/1/2007ΒΙΒΛΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ από το φαινόμενο του θερμοκηπίου συντάσσουν από χθες 500 επιστήμονες

ΠΑΡΙΣΙ

Κλιματική βίβλο για τη σωτηρία του πλανήτη συντάσσουν από χθες στο Παρίσι 500 εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Εξέλιξη του Κλίματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να οδηγηθούν οι κυβερνήσεις στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου πριν από το 2012.Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι πλέον αναμφισβήτητη και η ταχύτητα επιδείνωσης του φαινομένου συνιστά μείζονα κίνδυνο, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Το κλίμα αλλάζει συνολικά, με τους πάγους στους πόλους να λιώνουν, τη στάθμη των θαλασσών να ανεβαίνει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται.Η σχέση αυτών των εξελίξεων με τον ανθρώπινο παράγοντα φαίνεται ότι είναι όλο και πιο άμεση, φέρεται να διαπιστώνει στην έκθεσή της η Διακυβερνητική Ομάδα. Ο Γάλλος αντιπρόεδρος στη διάσκεψη, Κριστιάν Μπροντάγκ , το ξεκαθάρισε: «Οι κλιματικές αλλαγές είναι πλέον πραγματικότητα και η αμφιβολία (για την ύπαρξή τους) συχνά γίνεται το άλλοθι της αδράνειας. Η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών δεν εστιάζεται πλέον στην αρχή της πρόληψης αλλά στην αρχή της προστασίας».Σύνοψη σωτηρίας σε 10 σελίδεςΑξιοσημείωτη της σοβαρότητας του προβλήματος είναι επίσης η παρατήρηση του αντιπροέδρου μιας εκ των ομάδων εργασίας της Διακυβερνητικής, του καθηγητή Ζαν Ζουζέλ , στη « Λιμπερασιόν », πως δεδομένου ότι τα συμπεράσματα των τελικών εκθέσεων βασίζονται σε «δημοσιευμένες και καλά τεκμηριωμένες εργασίες και έχουν τύχει σχεδόν εξονυχιστικής επιστημονικής αξιολόγησης» από επιστήμονες άλλους από τους συγγραφείς, «οι εκθέσεις της Ομάδας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποτιμήσουν τις κλιματικές αλλαγές παρά να τις παρουσιάσουν με υπερβολή».Για τη σύνταξη ενός τελικού 10σέλιδου κειμένου («Σύνοψη προς βοήθεια αυτών που αποφασίζουν» το ονομάζουν οι ειδικοί) ελήφθησαν υπόψη πάνω από 30.000 εργασίες 2.500 επιστημόνων.Αύξηση θερμοκρασίαςΜερικά από τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της τελικής έκθεσης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από 154 κυβερνήσεις (και των ΗΠΑ), είναι ότι η θερμοκρασία είναι πιθανόν να αυξηθεί από 2 έως 4,5 βαθμούς ώς το 2100, η στάθμη της θάλασσας να ανέβει κατά μέσο όρο κατά 0,43 μέτρα και ώς το 2300 ώς και 0,80 μέτρα , τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πολλαπλασιαστούν .Την τελική μορφή της θα πάρει η έκθεση την Παρασκευή, αφού έχει μελετηθεί λέξη προς λέξη από τους εμπειρογνώμονες. Ολα τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα οφείλονται σε διαρροές στον Τύπο.Η Διακυβερνητική θεωρείται η ομάδα με το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως και στις εκθέσεις της βασίστηκαν η Συνθήκη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές (1992) και το Πρωτόκολλο του Κιότο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου (1997).Πανό στον Πύργο του ΑϊφελΤο δικό τους μήνυμα προς τη διάσκεψη των εμπειρογνωμόνων και τον κόσμο όλο έστειλαν μέλη της οικολογικής οργάνωσης Γκρίνπις , τα οποία αναρριχήθηκαν στον Πύργο του Αϊφελ για να κρεμάσουν εκεί δύο γιγάντια πανό : το ένα με τη φράση «Δεν είναι πολύ αργά και ένα άλλο πανό που απεικονίζει θερμόμετρο σταματημένο στους 2 βαθμούς, το όριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς πέραν αυτού δεν θα μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.Από την Ινδονησία όπου βρίσκεται για την προετοιμασία της 13ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, ο αρμόδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ Ιβο ντε Μπερ προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που περισσότερο πλήττονται και λιγότερο προστατεύονται από τις κλιματικές αλλαγές. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδονησίας προέβλεψε ότι από την άνοδο της στάθμης των υδάτων θα βυθιστούν κάτω από το νερό περίπου 2.000 νησιά από τα 18.000 ώς το 2030.

( Ασοσιέιτεντ -Γαλλικό-ΑΠΕ- Λιμπερασιόν – Ιντιπέντεντ )

 

Ανοχύρωτη η Ευρώπη στις φυσικές καταστροφές

ΓΕΝΕΥΗΗ Ευρώπη εξακολουθεί να θρηνεί δυσανάλογα μεγάλο αριθμό νεκρών από φυσικές καταστροφές, οι επιπτώσεις των οποίων θα μπορούσαν να περιοριστούν αν λαμβάνονταν κατάλληλα μέτρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνητικού κέντρου, 400 φυσικές καταστροφές πέρυσι, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, σκότωσαν 21.342 ανθρώπους.

Τα στοιχεία του Κέντρου Ερευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών της Λουβέν από τις 400 καταστροφές αναφέρουν ότι οι μισές και πλέον ήταν από πλημμύρες. Η Ασία θρήνησε τα 3/4 του συνολικού αριθμού των νεκρών, ακολουθούμενη από την Ευρώπη (15%), την Αφρική (7,5%) και την Αμερική (3%). Οι πλέον πολύνεκρες καταστροφές ήταν κατά σειρά: ο σεισμός του περασμένου Μαΐου στην Ινδονησία (5.778 νεκροί), ο τυφώνας Ντέριαν στις Φιλιππίνες τον Δεκέμβριο (1.400 νεκροί) και η μετακίνηση εδάφους, πάλι στην ίδια χώρα, τον περασμένο Φεβρουάριο (1.100 νεκροί). Ακολουθεί όμως αμέσως μετά ο καύσωνας του περασμένου Ιουλίου σε Ολλανδία και Βέλγιο, με 1.000 και 940 νεκρούς αντίστοιχα. Ογδοη στη λίστα είναι η Ουκρανία, με 800 νεκρούς από την παγωνιά του Ιανουαρίου του 2006.«Είναι πολύ θλιβερά τα νούμερα της Ευρώπης», σχολίασε η διευθύντρια του κέντρου, Ντεπαράτι Γκούχα – Σαπίρ , σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από τη στρατηγική τού ΟΗΕ για την πρόληψη των καταστροφών: «Είναι απαράδεκτο μια τόσο ανεπτυγμένη περιοχή να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου». Αξιοσημείωτο είναι ότι, βάσει στοιχείων, οι περισσότεροι θάνατοι από τις καταιγίδες στην Ευρώπη το 2002 προκλήθηκαν από αμελή συμπεριφορά. «Από τα 22 θύματα, τα 17 είχαν βγει για τζόγκινγκ , επισκεύαζαν τη στέγη τους ή έβγαζαν βόλτα τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο για να θαυμάσουν τον καιρό», είπε εμφανώς θυμωμένη η Γκούχα – Σαπίρ . «Ζούμε στην Ευρώπη με ένα τέτοιο αίσθημα ασφάλειας, που δεν αντιλαμβανόμαστε τις καταστροφές που μπορούν να μας βρουν», πρόσθεσε.Τόνισε επίσης ότι οι φυσικές καταστροφές μπορεί να είναι απρόβλεπτες, οι επιπτώσεις τους όμως δύνανται να ελαχιστοποιηθούν, όπως απέδειξε και το παράδειγμα της Ιαπωνίας που, μετά τον σεισμό στο Κόμπε το 1995, επένδυσε τεράστια ποσά σε αντισεισμική προστασία και είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Θετικό θεωρεί και το παράδειγμα του Μπαγκλαντές, που μετά το 1973, όταν 150.000 κάτοικοί του πέθαναν στις πλημμύρες, έλαβε μέτρα (εκκένωση παράκτιων περιοχών, δημιουργία καταφυγίων, σύστημα ενημέρωσης) τα οποία έχουν περιορίσει κατά πολύ τις αρνητικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

(Γαλλικό)

Θερμοκήπιο …άγνοιας οι Αμερικανοί

ΟΣΛΟ

Οι άνθρωποι που επηρεάζουν περισσότερο το κλίμα του πλανήτη, οι Αμερικανοί, είναι και οι πλέον αδιάφοροι για το θέμα αυτό, ενώ το 13% δεν έχουν καν ακούσει για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία « ACNielsen » μεταξύ 25.000 χρηστών του Διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπως διαπίστωσε, κατά μέσο όρο το 57% των ανθρώπων ανά την υφήλιο θεωρούν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα «πολύ σοβαρό πρόβλημα», ενώ άλλο ένα 34% μιλούν για «σοβαρό πρόβλημα».Περισσότερο προβληματισμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι της Λατινικής Αμερικής, όπου το 96% έχουν ακούσει για το φαινόμενο και το 75% το θεωρούν «πολύ σοβαρό». Αντιθέτως, στις ΗΠΑ, που εκπέμπουν το ένα τέταρτο της συνολικής ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου, μόνο το 42% αξιολογούν το φαινόμενο ως «πολύ σοβαρό», ενώ το 13% δήλωσαν ότι δεν έχουν ποτέ ακούσει ή διαβάσει κάτι σχετικό.ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνένοχοι της καταστροφής

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ , όπου συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών 500 εμπειρογνώμονες για τις κλιματικές αλλαγές, χτυπάει η καμπάνα της «Αποκάλυψης» και προειδοποιεί ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει περιθώριο μόνο 10 χρόνων για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφή.Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ αυτή προειδοποίηση θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου με μια 10σέλιδη έκθεση, η οποία χαρακτηρίζεται «σύνοψη προς βοήθεια αυτών που αποφασίζουν», δηλαδή των κυβερνητών του κόσμου, που έως τώρα προσπερνούν τις επισημάνσεις των επιστημόνων, υποκύπτοντας στις πιέσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕΙ τώρα η λήψη μέτρων για να μειωθούν οι εκπομπές των ρυπογόνων αερίων που προκαλούν το εφιαλτικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχουν ούτε τα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία κερδοσκοπούν καταστρέφοντας τον πλανήτη.ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΙΟ άγριο τρόπο, η φύση θα εκδικηθεί τους βιαστές της, αφανίζοντας τα πάντα. Ηδη η θερμοκρασία αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς, οι πάγοι στους πόλους λειώνουν, η στάθμη στις θάλασσες ανεβαίνει, με συνέπεια να απειλούνται με εξαφάνιση παράκτιες περιοχές. Επίσης, είναι πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν μεγάλες καταστροφές με ανθρώπινα θύματα.ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ κωφεύουν μέχρι του σημείου να διαμαρτύρονται τα μεγάλα συμφέροντα, όπως συνέβη με τους επικεφαλής 10 αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών, που ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπους και το Κογκρέσο τη λήψη αυστηρών μέτρων.ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ αυτή τη φορά οι προειδοποιήσεις των 500 επιστημόνων, που συνέρχονται στο Παρίσι, να πέσουν στο κενό και να έχουν την τύχη του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να επικυρώσουν, για «να μην πληγεί η ανάπτυξή τους».ΠΡΕΠΕΙ εδώ και τώρα να κινητοποιηθεί, έως και να εξεγερθεί η κοινή γνώμη σε κάθε χώρα και προπαντός στις μεγάλες ρυπογόνες , που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην καταστροφή.ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ πλέον εφησυχασμός και αδιαφορία από κανέναν, τη στιγμή που ο εφιάλτης είναι στην ατμόσφαιρα, πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Ο Γάλλος αντιπρόσωπος στη διάσκεψη των 500, Κριστιάν Μπροντάγκ , έκανε μια καίρια επισήμανση, δηλώνοντας: «Οι κλιματικές αλλαγές είναι στο εξής μια πραγματικότητα. Η αμφιβολία είναι συχνά το άλλοθι της αδράνειας. Η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών δεν εστιάζεται πλέον στην αρχή της πρόληψης, αλλά στην αρχή της προστασίας».ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ πλέον η αδράνεια σε κανέναν, ούτε στους κυβερνήτες ούτε και στους πολίτες της Γης. Η υπόθεση αφορά όλους. Η επιλογή είναι συγκεκριμένη: ή θα γίνουμε όλοι μαχόμενοι οικολόγοι ή θα γίνουμε με την αδράνειά μας συνένοχοι της καταστροφής του πλανήτη. Και πρέπει να το αποφασίσουμε τώρα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30/1/2007


Κατακλυσμιαίες αλλαγές προβλέπει η επιτροπή για το κλίμα του ΟΗΕΚαθημερινή 24/1/2007Οσλο. Η Επιτροπή για το Κλίμα του ΟΗΕ πρόκειται να κοινοποιήσει έκθεση, σύμφωνα με την οποία η χρήση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο ευθύνεται για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προβλέποντας παράλληλα κατακλυσμιαίες μεταβολές στη φύση, μέχρι το 2100.Η πρώτη εκδοχή της μεγάλης μελέτης, που βασίσθηκε στο ερευνητικό έργο 2.500 επιστημόνων, δείχνει ότι τα αέρια που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου βρίσκονται στα ανώτατα επίπεδα των τελευταίων 650.000 ετών, απειλώντας με ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Η έκθεση της Διακρατικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) συγκεκριμενοποιεί τις δυσοίωνες προβλέψεις της προηγούμενης έκθεσης IPCC του 2001.«Τα σημαντικότερα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε καλύτερα τι αντιμετωπίζουμε», λέει ένας από τους συντάκτες της μελέτης. Η έκθεση θα αποτελέσει επίσης οδηγό για τη χρονική επέκταση -πέρα του 2012- του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της κύριας διεθνούς συνθήκης για τον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.«Είμαστε κατά 90% βέβαιοι ότι για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ευθύνεται ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του. Το πόρισμα αυτό διαφέρει από εκείνο του 2001, που χαρακτήριζε «πιθανή» την ευθύνη της ανθρώπινης δραστηριότητας», αναφέρει η έκθεση. Επιστήμονες και εκπρόσωποι κρατών όλου του κόσμου θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, ώστε να μελετήσουν το σχέδιο και να εγκρίνουν το περιεχόμενό του στις 2 Φεβρουαρίου.Άνοδος θερμοκρασιώνΣτελέχη της IPCC ανέφεραν ότι η έκθεση προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 2 έως και 4,5 βαθμούς Κελσίου μέσα στον 21ο αιώνα. Αντίθετα, η έκθεση του 2001 προέβλεπε άνοδο της θερμοκρασίας μεταξύ 1,4 και 5,8 βαθμών Κελσίου, μέχρι το 2100.Ο Δανός συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σκεπτικιστής Περιβαλλοντολόγος», Μπιορν Λόμποργκ, υποστηρίζει όμως ότι η IPCC θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για άνοδο της στάθμης των θαλασσών «διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής, που διοχετεύονται από κυβερνητικές πηγές». Ο Λόμποργκ συνεχίζει: «Ναι, η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι ο καταλυτικός εφιάλτης, ο φονιάς πολιτισμών, που εμφανίζει η σημερινή ρητορική».Ακόμη κι αν οι εκτιμήσεις του Λόμποργκ αποδειχθούν ακριβείς, η Ε.Ε. θεωρεί ότι κάθε θερμοκρασιακή αύξηση της τάξης των 2 βαθμών Κελσίου θα προκαλούσε «επικίνδυνες» αλλαγές, ευνοώντας τους καύσωνες, όπως αυτόν που οδήγησε στο θάνατο 35.000 Ευρωπαίους το 2003. «Ακόμη και οι ελάχιστες και συντηρητικότερες προβλέψεις για κλιματολογικές αλλαγές μέσα στον 21ο αιώνα θα είναι σημαντικές και καταστροφικές», είχε πει η Διεύθυνση Κλίματος του ΟΗΕ, για τις προβλέψεις της έκθεσης του 2001, που έκαναν λόγο για θερμοκρασιακή άνοδο της τάξης του 1,4 βαθμών Κελσίου.Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει σημειώσει άνοδο 0,6 βαθμών Κελσίου από το 1900, ενώ τα δέκα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων εντοπίζονται μεταξύ 1850 και 1994.Ο δρ Μπέντζαμιν Σάντερ, κλιματολόγος στο Εργαστήριο Λίβερμορ των ΗΠΑ, λέει ότι ευτυχώς οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίας ξέφυγαν από τη μελέτη του κλίματος της γήινης επιφάνειας, για να επεκταθούν στους ωκεανούς, τους πάγους και κάθε άλλο στοιχείο του πλανήτη μας.Έκθεση ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγέςΣτις 2 Φεβρουαρίου, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της IPCC του ΟΗΕ θα παρουσιάσουν επίσημα την έκθεση στο Παρίσι.Η IPCC (Διακρατική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) θεσμοθετήθηκε το 1988 από τον ΟΗΕ, για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις του κόσμου να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος. Αξιοποιεί τις έρευνες 2.500 επιστημόνων.Η νέα έκθεση, η τέταρτη στην ιστορία της IPCC, θα αποφανθεί ότι η ευθύνη του ανθρώπου είναι «πιθανότατη» (90-99%) για την κλιματική αλλαγή.Η μελέτη του 2001 παρουσίασε τότε «νέα και ισχυρότερα» στοιχεία, που συνέδεαν την ανθρώπινη δραστηριότητα με την άνοδο των θερμοκρασιών, χαρακτηρίζοντας το συσχετισμό «πολύ πιθανό» (66-90%).Το 1995, η έκθεση της IPCC άνοιξε το δρόμο για την εκπόνηση του πρωτοκόλλου του Κιότο το 1997, που υποχρεώνει 35 βιομηχανικά κράτη να περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων τους.Τα αποθέματα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, αυξήθηκαν κατά 33% από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης.Η μέση θερμοκρασία σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,6 βαθμού Κελσίου, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.Οι αυξημένες θερμοκρασίες ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερες πλημμύρες, αποσάθρωση εδαφών, ερήμωση, καύσωνες, εξαφανίσεις ειδών και μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Μόνο πλεονέκτημα: επιμήκυνση περιόδων θερισμού και διπλές σοδειές σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες.


Καθημερινή 24/1/2007

 

Η αναθεώρηση του άρθρου 24ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την προστασία του περιβάλλοντος

‘Αρθρο 24 – (Προστασία του περιβάλλοντος)

Το ισχύον Άρθρο 24 του Συντάγματος οργανώνει την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος γύρω από τρεις βασικούς άξονες: α)την προστασία των δασών β) τη χωροταξία και γ) την πολεοδομία, τις οποίες καθιστά υποχρέωση του κράτους προς τον πολίτη και στις οποίες θέτει ως απαραβίαστο όριο τη διαφύλαξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.Το άρθρο αυτό έχει χαρακτηριστεί επιστημονικά πρωτοπόρο και έχει εμπλουτιστεί από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και ιδίως του Ε’ Τμήματός του, που έχει καταξιωθεί διεθνώς. Ο πρώην πρόεδρος της Ε.Ε. Ζακ Σαντέρ έχει χαρακτηρίσει το νομολογιακό έργο του ΣτΕ ως «τομή στην προστατευτική για το περιβάλλον νομοθεσία». Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το Άρθρο 24 αποτελεί την έκφραση της αγωνίας της ελληνικής κοινωνίας να μην αποβεί η ανεξέλεγκτη οικονομική ανάπτυξη και η αναγκαία υποδομή της, χωρίς παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, βλάβη για το λαό. Αγωνία, που διατυπώθηκε σε συνταγματικό κείμενο, όταν έγινε αντιληπτό – κατά τη ρήση του Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη-ότι η δικτατορία στην Ελλάδα δεν επέδρασε μονάχα εναντίον των ανθρώπων, στράφηκε και κατά της γης, αλλά ακόμα και κατά της θάλασσας.Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρεί να ανατρέψει το σύστημα που έχει εγκαθιδρύσει το ισχύον Άρθρο 24 και ιδίως στο τομέα των δασών. Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης αδιεξόδων και της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης της δημόσιας ωφέλειας, το Άρθρο 24 απογυμνώνεται από κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ παράλληλα υιοθετούνται και κατοχυρώνονται ως συνταγματικές όλες οι πολιτικές που έχουν κριθεί αντίθετες με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Αρκεί για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ., να είναι «ανάλογες» και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της παρούσας γενεάς. Στην πραγματικότητα, επιχειρείται να εξοβελιστούν από την ελληνική έννομη τάξη τα θεμελιώδη κριτήρια της αειφορίας που δεσμεύουν κάθε δημόσια πολιτική, σύμφωνα με τις ρητές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και των κειμένων του Διεθνούς Δικαίου.Ειδικότερα:

Α) Tο τι αποτελεί δάσος και δασική έκταση καθορίζεται αδιαφιλονίκητα από την επιστήμη της δασικής οικολογίας. Δεν είναι δυνατό να καθορίζεται με βάση κάποιο χρονικό ορίζοντα, είτε αυτός είναι η 11η Ιουνίου 1975, είτε κάποιος άλλος, γιατί κάτι τέτοιο εξυπηρετεί μόνο τις «αναπτυξιακές οικιστικές πολιτικές», που η δικτατορία προώθησε. Επιπλέον επιτρέπει την απώλεια τεράστιας δημόσιας περιουσίας, καθώς διευκολύνει τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από την κυβερνητική πλειοψηφία ότι τα όποια σχέδια για περιορισμό του δασικού οικοσυστήματος της χώρας θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος και στη διατήρηση των υδάτινων πόρων της χώρας μας.Β) στο ισχύον Άρθρο 24 ορίζεται ότι τα δημόσια δάση μπορεί να αλλάξουν προορισμό μόνο για λόγους της εθνικής οικονομίας, δηλαδή σε επίπεδο εθνικού συμφέροντος και όχι για άλλο κατώτερο δημόσιο συμφέρον. Η πρόταση της Ν.Δ. ανάγει την οικιστική ανάπτυξη σε λόγο δημοσίου συμφέροντος, χάριν του οποίου επιτρέπεται η μεταβολή του χαρακτήρα των δασών και των δασικών εκτάσεων. Κάτι τέτοιο, αν αποκτήσει ρυθμιστικό περιεχόμενο και χωρίς μάλιστα να ελέγχεται νομοθετικά από το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, θα αποτελέσει τη δεύτερη κερκόπορτα για τον αποχαρακτηρισμό των δασών και των δασικών εκτάσεων και τη νομιμοποίηση αυθαίρετων καταστάσεων. Αντίθετα, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΣτΕ (από το 1963 και εξής) δάση και δασικές εκτάσεις δεν μπορούν να υπαχθούν στο σχέδιο πόλης.Γ) η έννοια της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στην πρόταση, σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των οικονομικών αναγκών της παρούσας γενεάς σημαίνει απλά «καταστρέφω ένα κομμάτι από το φυσικό περιβάλλον». Πρόκειται, λοιπόν, ουσιαστικά για εφεύρημα, που δίνει ένα σαφές προβάδισμα της ανάπτυξης έναντι της διατήρησης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Πρόκειται δηλαδή για πλήρη ανατροπή του πνεύματος του ισχύοντος Συντάγματος. Στόχος πλέον του νέου Άρθρου 24 δεν θα είναι η προστασία του ανεκτίμητου φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας, αλλά η επίτευξη μιας ενδιάμεσης κατάστασης, που δεν ορίζεται συγκεκριμένα αλλά επιτρέπει την ανάπτυξη, όπως αυτή προσδιορίζεται κάθε φορά από τις πολιτικές επιλογές.Δ) στην πρόταση δεν περιλαμβάνεται η συνταγματική απαγόρευση για την εφεξής νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων καθώς και η θεσμοθέτηση της συνταγματικής προστασίας της αγροτικής γης.Αρχή της αειφορίας και όχι της βιώσιμης ανάπτυξης

Στην Εισηγητική Έκθεση αναφέρεται στο Άρθρο 24 η ανάγκη να προκριθεί ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη έναντι του όρου «αρχή της αειφορίας» που εισήχθη στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 2001.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αντικατάσταση του όρου «αειφορία» από τον όρο «βιώσιμη» και αυτό γιατί:

Η αειφορία ορίζει την ανάπτυξη που είναι συμβατή και φιλική προς το περιβάλλον, που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους αλλά τους διαφυλάσσει όχι μόνο για τις παρούσες αλλά και για τις μέλλουσες γενιές.

Η αναγνώριση της έννοιας της αειφορίας ως συνταγματικής αρχής έχει σημαντικές συνέπειες, διότι από την ίδια τη φύση της η αρχή αυτή διεισδύει στην άσκηση των δικαιωμάτων και στην τήρηση άλλων αρχών επίσης κατοχυρωμένων με συνταγματικές διατάξεις που αναφέρονται στην ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας, στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, στην εξασφάλιση συνθηκών απασχόλησης, στην διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου. Η αειφορία ως νομική και συνταγματική αρχή περιορίζει τις δημόσιες πολιτικές και τις δραστηριότητες των ιδιωτών αφού δεν επιτρέπει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε τέτοιο βαθμό ώστε να τίθεται σε κίνδυνο η ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές. Οικονομική ανάπτυξη που επιφέρει τέτοια βλάβη δεν είναι ανεκτή όχι μόνο από ηθική σκοπιά αλλά και από το νόμο. Επομένως θέτει με αυστηρό τρόπο θα λέγαμε το ζήτημα των φυσικών ορίων και την προστασία του περιβάλλοντος έναντι της οικονομικής ανάπτυξης.

Αντίθετα, η έννοια της βιωσιμότητας αφορά εξίσου την οικονομική ανάπτυξη όσο και το περιβάλλον.Επομένως η αρχή αυτή δεν αποκλείει την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, αλλά αντίθετα μάλλον την επιτάσσει, ώστε ανάλογα με την προσέγγιση που θα γίνει στην έννοια «βιώσιμη» μπορεί να προταχθεί η συνιστώσα της οικονομικής ανάπτυξης έναντι αυτής της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η αντικατάσταση αυτή των όρων πιστεύουμε ότι πηγάζει από το επιχείρημα που προβάλλεται τον τελευταίο καιρό ότι παρεμποδίζεται η Εθνική Οικονομία και εν γένει η ανάπτυξη της χώρας, εξαιτίας της, στηριζόμενης σε αυτό το άρθρο, υπέρμετρης «φιλοπεριβαλλοντικής» νομολογίας του ΣτΕ. Το επιχείρημα αυτό όμως είναι εντελώς άστοχο γιατί τόσο το Σύνταγμα το ίδιο, με άλλα άρθρα του, όσο και το ΣτΕ με τις περισσότερες αποφάσεις του, προβαίνει σε στάθμιση όλων των συνταγματικών αρχών έτσι ώστε και τα δάση να προστατεύονται και να μην διακολύεται η Εθνική Οικονομία όταν αυτή προέχει της μεταβολής των δασών, όπως σαφώς συνέβη στο παρελθόν με κάποιες σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πιθανώς να δικαιολογείται στο μέλλον στην περίπτωση κάποιων αιολικών πάρκων ή κάποιων γηπέδων αθλημάτων αναγκαίων για την προώθηση του τουρισμού.

Επομένως δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος πρόταξης του όρου «βιώσιμη ανάπτυξη» έναντι αυτού της «αειφορίας». Αντίθετα θα πρέπει να διατηρηθεί η διατύπωση που εισήχθη με την αναθεώρηση του 2001.

Διαβάστε σχετικά: ‘Αρθρο 24 – (Προστασία του περιβάλλοντος)

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΠΕΙΓΟΝ !!!ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤOY ΑΡΘΡOY 24Συγκέντρωση υπογραφών για την αναθεώρηση του άρθρου 24 που συζητείται στις 17-1-2007 στη ΒουλήΚινητοποιηθείτε.Συγκεντρώστε υπογραφές από πολιτιστικούς και/ή περιβαλλοντικούς Συλλόγους, Δημοτικές παρατάξεις, φορείς, μεμονωμένα άτομα.Στείλτε τις υπογραφές σας στο Ελ. Πορτάλιου portel@central.ntua.gr , Μ. Ευαγγελίδου m-evan@otenet.gr , Η. Γιαννίρης igiann@tee.gr ή στο FAX 210-7721587 .Υπογραφές συγκεντρώνουμε όλοι και τις καταθέτουμε στην επόμενη συνάντηση της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας που θα ανακοινωθεί στον Τύπο και στην Ιστοσελίδα www.asda.gr/elxoroi/elxoroiΣτις αμέσως επόμενες ημέρες επιδιώκεται να γίνει ειδική ιστοσελίδα για το Άρθρο 24.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την προστασία του περιβάλλοντος


Το άρθρο 24 του συντάγματοςΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

‘Αρθρο 24 – (Προστασία του περιβάλλοντος)

1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέω- ση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.2. H χωροταξική αναδιάρθρωση της Xώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Kράτους, με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης.

Oι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους.3. Για να αναγνωριστεί μία περιοχή ως οικιστική και για να ενεργοποιηθεί πολεοδομικά, οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε αυτή συμμετέχουν υποχρεωτικά, χωρίς αποζημίωση από τον οικείο φορέα, στη διάθεση των εκτάσεων που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν δρόμοι, πλατείες και χώροι για κοινωφελείς γενικά χρήσεις και σκοπούς, καθώς και στις δαπάνες για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων, όπως νόμος ορίζει.4. Nόμος μπορεί να προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιοκτητών περιοχής που χαρακτηρίζεται ως οικιστική στην αξιοποίηση και γενική διαρρύθμισή της σύμφωνα με εγκεκριμένο σχέδιο, με αντιπαροχή ακινήτων ίσης αξίας ή τμημάτων ιδιοκτησίας κατά όροφο, από τους χώρους που καθορίζονται τελικά ως οικοδομήσιμοι ή από κτίρια της περιοχής αυτής.5. Oι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και στην αναμόρφωση των οικιστικών περιοχών που ήδη υπάρχουν. Oι ελεύθερες εκτάσεις, που προκύπτουν από την αναμόρφωση, διατίθενται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων ή εκποιούνται για να καλυφθούν οι δαπάνες της πολεοδομικής αναμόρφωσης, όπως νόμος ορίζει.6. Tα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Kράτος. Nόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών.** Ερμηνευτική δήλωση: Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να τα … πούμε;GREENPAGE 21/12/2006

Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ την πόλη

και τα Χριστούγεννα έγιναν γιορτή του κρεοπώλη.Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, παντού τσιγκέλια με αρνιά.

Με ματωμένα δώρα γέμισε πάλι η χώρα.
Δεν θα κουραστούμε να τα … λέμε και όσοι ΠΙΣΤΟΙ προσέλθετε.!

Δεν θα σταματήσουμε να στηλιτεύουμε τις ανόητες βάρβαρες συνήθειες και τα αιμοσταγή έθιμα.Δεν θα πάψουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε είδους συμφέροντα που εξευτελίζουν και λεηλατούν το δικαίωμα της ζωής για όλα ανεξαιρέτως τα πλάσματα της φύσης.Η «γιορτή» της μεγάλης σφαγής άρχισε πάλι.. Κάθε χρόνο δυστυχώς την βιώνουμε σε δυο επεισόδια:Η μεγάλη των πτωμάτων «γιορτή» Νο 1(Χριστούγεννα) και

Η μεγάλη των πτωμάτων «γιορτή» Νο2 (Πάσχα).Τα Μ.Μ.Ε. ως κύριοι προμηθευτές πια των εθνικών μας αναγκών και των πάσης φύσεως αναλώσιμων σκουπιδιών, ξέρουν το έργο πολύ καλά! Ως μέγιστο θέμα των «άγιων» ημερών που έρχονται αναδεικνύουν και πάλι το τίμημα του καταναλωτή για την απόκτηση του «πολυπόθητου» αρνιού, του κατσικιού, του χοιρινού ή της γαλοπούλας. Υπενθυμίζουν σε υψηλούς τόνους σε όλους την υποχρέωση τους να βιώσουν τα Χριστούγεννα κατασπαράζοντας σάρκες ζώων, γιορτάζοντας έτσι την ευτυχία της αφθονίας τους. Ευτυχισμένος και χαρούμενος άνθρωπος γι’ αυτούς είναι ο χορτάτος σαρκοφάγος καταναλωτής που για άλλη μια χρονιά τέλεσε το καθήκον του.Κτηνοτρόφοι, χασάπηδες, κρεοπώλες, κρεοσκόποι, κερδοσκόποι και πάσης φύσεως καιροσκόποι της αγοράς, παρελαύνουν καθημερινά μέσα στις μικρές μας οθόνες προσβάλλοντας εκτός από την αισθητική μας(με τις απόψεις και το θράσος τους) και την νοημοσύνη μας.Η εικόνα ακόμα χειρότερη. Πτώματα παντού! Το αίμα τρέχει ποτάμι.Ολόκληρη η αγορά ένα τεράστιο σφαγείο.! Οι τράπεζες κρέατος(κοινώς κρεοπωλεία) δεν προλαβαίνουν να κάνουν καταθέσεις.Τα δυστυχισμένα ζώα περιμένουν υπομονετικά με τις ώρες ή με τις μέρες, νηστικά, χωρίς νερό να έρθει η σειρά τους να «προσφέρουν» το σώμα και το αίμα τους στον αιμοσταγή αφέντη τους.

Βασανίζονται και κατακρεουργούνται στη κυριολεξία από τους αδίστακτους επαγγελματίες πληρωμένους δολοφόνους τους, χωρίς να ξέρουν καν σε τι έχουν φταίξει για να μαρτυρούν με τον χειρότερο τρόπο. Ο χρόνος, βλέπετε, είναι λίγος και η ζήτηση της «αγοράς» μεγάλη. Τα περισσότερα από τα ζώα που θα φάτε τα Χριστούγεννα έχουν γδαρθεί ζωντανά ενώ είχαν ακόμα τις αισθήσεις τους. Το δέχεστε αυτό; Τόσο πολύ σας κάνει ανάγκη;Τι μένει από όλα αυτά; Το ερώτημα που όμως πλανιέται πάντα αναπάντητο: Γιατί να απαιτείται τόσος πόνος, τόσο αίμα, τόση δυστυχία για να γίνει απλά μια γιορτή;Αρνούμαι να γιορτάσω πάνω στα πτώματα βασανισμένων πλασμάτων σαν κι εμένα που υποφέρουν πονούν και αισθάνονται.Αρνούμαι να είμαι μέλος μιας κοινωνίας βαμπίρ.Αρνούμαι να σιωπώ μπροστά στην παράφορη – παράλογη αδικία και το έγκλημα.
Αντισταθείτε στις μαζικές δολοφονίες ζώων για χάρη μιας τεχνητά επιβαλλόμενης εορταστικής ατμόσφαιρας.ΝΑ ΑΠΕΧΕΤΕ από την κατανάλωση πάσης φύσεως κρέατος.Σεβαστείτε τη ζωή! Σεβαστείτε τον εαυτό σας! Σεβαστείτε τις πραγματικές σας ανάγκες.Σ’ αυτήν την στημένη γιορτή της κοινωνίας της αφθονίας δηλώνουμε ευθαρσώς:
Είμαστε με τα ζώα ! We are with animals…!

We are with animals…!

Χρόνια Πολλά, ειρηνικό και αναίμακτο το 2007 !!!Γιάννης για την GREENPAGE 21/12/2006


«Κόψτε» το κρέαςGREENPAGE 26/8/2006Το ένα μετά το άλλο διατροφικό σκάνδαλο έρχεται στη δημοσιότητα και πάντα "κατόπιν εορτής" με πρωταγωνιστή την πλέον αμφιλεγόμενη τροφή του σύγχρονου καταναλωτή, το κρέας.

Το "σήριαλ" ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με τις "τρελές αγελάδες", συνεχίστηκε αργότερα με τη γρίπη των πτηνών και σήμερα με τους εκατοντάδες τόνους ληγμένου κρέατος Βελγίου, παραγωγής 1999 που έχουν όμως είδη καταναλωθεί στη χώρα μας.Μήπως όλα αυτά είναι μηνύματα από το μέλλον, για έναν διατροφικό εφιάλτη που μας επιφυλλάσει η φύση, η οποία δεν έχει ακόμα εκδικηθεί τον αλαζόνα δυνάστη της;Μήπως θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει ο κρεοφάγος καταναλωτής να αναθεωρεί την αναγκαιότητα της (υποβαλλόμενης) διατροφικής του συνήθειάς, προς όφελος της μελλοντικής υγείας εκείνου και των παιδιών του;Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το κρέας έχει γίνει πια το εθνικό μας φαγητό;(Θυμίζω ότι κάποτε ήταν η φασολάδα…!)

Μια ανόητη απάντηση που εισπράττω συχνά είναι,«γιατί έχει ανέβει το βιοτικό μας επίπεδο». Έτσι απαντούν όσοι διακατέχονται ακόμα από το "κατοχικό σύνδρομο". Είναι που ταυτίζουν την στέρηση της τροφής στα χρόνια της κατοχής με την αποχή τους από το κρέας.Οι πραγματικοί όμως λόγοι που έχουν δημιουργήσει την εξάρτηση του σύγχρονου Έλληνα από το κρέας, είναι οι εξής:

1) Είναι το "γρηγορότερο" καταναλωτικό προϊόν, από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωσή του.

Με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής (Ορμόνες, βιταμίνες, αντιβιώσεις, ακινησία…κ.λ.π.)ο κύκλος της "ζωής" ενός ζώου γίνεται ολοένα και μικρότερος. Αυτό έχει σαν συνέπεια το γρήγορο κέρδος των εμπλεκομένων στο εμπόριο κρέατος. Εκεί αναπόφευκτα θα υπάρχουν και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας, με ακατάλληλα κρέατα που διατίθενται στην αγορά.

2) Είναι το "ευκολότερο" φαγητό για μια εργαζόμενη, αφού μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μπορεί να ετοιμάσει ένα τραπέζι για όλη την οικογένεια.(Θυμίζω ότι τα όσπρια, τα λαχανικά, κ.λ.π. απαιτούν ακόμα και ώρες για να γίνουν).

Ξεχνώντας το ρητό των γιαγιάδων τους "το καλό φαί αργεί να γίνει", ο σύγχρονες εργαζόμενες μητέρες, στην προσπάθειά τους να τα προλάβουν όλα, έχουν εθίσει τα παιδιά τους, άθελά τους βέβαια, σε μια κακή διατροφική συνήθεια, από την οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσουν στο μέλλον να απεξαρτηθούν.

3) Πλασάρεται σε εκατοντάδες παραλλαγές γεύσεων, που καθεμιά με συνοδεία πάντοτε διαφόρων μυρωδικών και μπαχαρικών(γιατί άραγε;), αποτελεί και μια διατροφική πρόταση για κάθε πεινασμένο και λάτρη του φαγητού "στο πόδι".(Βλέπε σουβλάκια, σάντουιτσ,τοστ κ.λ.π.).

4) Είναι σχετικά φθηνό προϊόν σε σχέση με αντίστοιχες ποσότητες άλλης τροφής που θα αγοράζαμε.Αυτό βέβαια είναι συνέπεια της μεγάλης προσφοράς που υπάρχει, η οποία επιβάλλεται και από την αντίστοιχα μεγάλη ζήτηση.

5) Μπορείς να το προμηθευτείς από παντού, οποιαδήποτε στιγμή και σε όποια ποσότητα επιθυμείς.

6) Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι αν δεν φάνε κρέας θα πεθάνουν.Αγνοούν βέβαια ότι υπάρχουν την ίδια στιγμή πάρα πολλοί συνάνθρωποί τους σε όλο τον κόσμο, υγιέστατοι, που από ιδεολογία και μόνο αρνούνται να καταναλώσουν έστω και την ελάχιστη ποσότητα οποιουδήποτε κρέατος.

7) Αποτελεί ένα τεκμήριο "καλοζωίας" και μια μόδα "διασκέδασης" των νεοελλήνων,που δικαιολογεί και την ύπαρξη του "μπάρμπεκιου" σαν απαραίτητου in αξεσουάρ των απανταχού ταρατσών, μπαλκονιών, αυλών και κήπων ανά την Ελλάδα.

8) Είναι μέρος της εθιμολατρικής μας παράδοσης, σε σημείο μάλιστα που μπορεί κάποιος εθιμολάτρης να μην πιστεύει στο Θεό, αλλά να πιστεύει με πάθος ότι Πάσχα χωρίς αρνί δεν γίνεται.

Αυτοί αγαπητοί φίλοι είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη οι λόγοι που έχουν εθίσει τον Έλληνα στην σαρκοφαγία.

Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι καθένας από αυτούς τους λόγους δικαιολογεί μεν την ύπαρξή του με γνώμονα την ευκολία του καταναλωτή, αλλά σε καμιά περίπτωση δε, με γνώμονα την υγεία του.


Μεταπολεμικά, το κρέας υπήρξε η τροφή των πλουσίων και των αριστοκρατικών οικογενειών. Οι φτωχοί έτρωγαν κουκιά, φάβα χόρτα και φασόλια. Αργότερα όμως που η παραγωγή κρέατος αυξήθηκε με την είσοδο της εκβιομηχανισμένης κτηνοτροφίας, το εμπόριο κρεάτων αναζήτησε περισσότερους καταναλωτές, τιμή του «προϊόντος» τόσο προσιτή που ακόμα και ο φτωχός άρχισε να κάνει και δική του την αριστοκρατική συνήθεια. Ένοιωθε πως καταναλώνοντας κρέας αναβαθμίζει και την ποιότητα ζωής του. Έτσι το κρέας γίνεται πλέον επίσημο γεύμα του λαού. Θεωρείτε ντροπή πια, ακόμα και στο πιο φτωχικό σπίτι, να προσφέρεις σε καλεσμένο σου οποιοδήποτε γεύμα, εκτός από κρέας.

Ως κοινωνικό πια κριτήριο ελάχιστης καταξίωσης δεν λείπει από κανένα σχεδόν τραπέζι και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Από την άλλη μεριά οι εμπλεκόμενοι στο εμπόριο κρέατος θησαυρίζουν. Κάθε τετράγωνο έχει πια δύο κρεοπωλεία και στη μέση από ένα σουβλατζίδικο, όπως περιγράφει γλαφυρά μια φίλη μου! Ιδιαίτερα δε σε πόλεις της περιφέρειας, που το στοιχείο του «νεοπλουτισμού» είνα εμφανέςι, το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο. Για το πόσο όμως βλαβερή και επικίνδυνη είναι αυτή η τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό, κανένας υπεύθυνος δεν τολμά να αποκαλύψει ωμά την αλήθεια, ακόμα και αν έχει αποδεικτικά στοιχεία. Μόνο κάποιες δειλές, μεμονωμένες φωνές επιστημόνων, που εμφανίζονται κατά καιρούς στα «ψιλά» γράμματα κάποιων δημοσιογραφικών εντύπων να υπογραμμίζουν τους κινδύνους, τις οποίες φροντίζουν «κάποιοι» σύντομα να τις χαρακτηρίσουν «γραφικές».

Αν και η GREENPAGE δηλώνει ευθαρσώς την αντίθεσή της στην κατανάλωση κάθε τύπου κρέατος, για ηθικούς καθαρά λόγους, αντιδρώντας έτσι αρνητικά απέναντι σε κάθε μορφή κανιβαλισμού και στρατευμένη στην πίστη της ότι καμιά ζωή δεν είναι σημαντικότερη από κάποια άλλη ζωή, εντούτοις δεν μπορεί να μην επισημάνει και τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγονται από την κατανάλωση κρέατος, για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πολλές και σημαντικές είναι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν εντοπίσει στην κατανάλωση κρέατος τη βασική αιτία δημιουργίας και διόγκωσης των δυο μεγάλων σύγχρονων ασθενειών του ανθρώπου.
Των καρδιοπαθειών και των καρκίνων.

Μην περιμένετε όμως ποτέ από επίσημα χείλη να ακούσετε κάτι το συγκεκριμένο και αποτρεπτικό, για ευνόητους λόγους…!Να θυμάστε μόνο ότι και σε αυτή την περίπτωση, η γοητεία της αμφισβήτησης θέτει το μυαλό σας σε λειτουργία…


Γιάννης για την GREENPAGE


Σπαταλάμε ασύδοτα το περιβάλλον μας

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Σε κάθε βρέφος 22 εβδομάδων στην Ελλάδα αναλογούν όσα αέρια θερμοκηπίου αντιστοιχούν σε έναν κάτοικο της Τανζανίας για όλη του τη ζωή!Δεν πρόκειται για αυθαίρετη αναγωγή. Στην τελευταία έκθεση του βρετανικού New Economics Foundation (NEF) η Ελλάδα εμφανίζεται να καταναλώνει τριπλάσιους φυσικούς πόρους από τους αναγκαίους, προκαλώντας αντίστοιχου μεγέθους υποβάθμιση στο περιβάλλον.Η έκθεση βασίζεται στην έννοια του «οικολογικού αποτυπώματος». Πρόκειται για ένα δείκτη που μετρά πόση έκταση γης και φυσικών πόρων δεσμεύονται για να παραχθεί ό,τι καταναλώνει μία χώρα και για να απορροφηθεί η αντίστοιχη επιβάρυνση στο περιβάλλον.Υπερκατανάλωση«Η υψηλή κατανάλωση των Ελλήνων έχει ως αποτέλεσμα την υπερεκμετάλλευση και την κακή διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας», διαπιστώνουν όλοι οι επιστήμονες που μίλησαν στην «Κ.Ε.».*Μόνο μέσα σε δύο χρόνια αυξήσαμε κατά 26,4% την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ρεύματος, «συμβάλλοντας» στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου.*Αγοράσαμε από το 2000 μέχρι σήμερα 1.750.000 νέα αυτοκίνητα. Μολύναμε έτσι ακόμη πιο πολύ την ατμόσφαιρα.*Στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) αναφέρεται ότι τα αέρια του θερμοκηπίου στη χώρα μας προέρχονται κατά 75% από τον ενεργειακό τομέα.Από αυτό το ποσοστό, το 54% αφορά την παραγωγή ηλεκρικής ενέργειας, λόγω της καύσης λιγνίτη. Του καυσίμου δηλαδή που έχει υψηλό δείκτη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του πιο βασικού αερίου που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υπέρβαση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΔΕΗ για το 2005 ανέρχεται σε 625.689 τόνους.*Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν γίνεται καμία προσπάθεια εξοικονόμησης στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αντίθετα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση: η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για το χρόνο που διανύουμε έφτασε στις 5.200 κιλοβατώρες από 4.782 το 2004. Ενώ το 1990 είχαμε μόλις 2.923 κιλοβατώρες.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, βρισκόμαστε στην 5η θέση όσον αφορά την ετήσια κατά κεφαλήν εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Σε κάθε κάτοικο της Ελλάδας αντιστοιχούν 12 τόνοι των συγκεκριμένων ρύπων.«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε φορά που ανοίγουμε το διακόπτη μιας ηλεκτρικής συσκευής απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου», μας λέει ο Δημήτρης Ιμπράημ της Greenpeace.*Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, στην Ελλάδα είχε επιτραπεί να αυξήσει τις εκπομπές των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου κατά 25% μέχρι το 2010, όριο, που η χώρα μας ήδη έχει υπερβεί. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Αστεροσκοπείο των Αθηνών Μιχάλης Πετράκης μας πληροφορεί ότι « πρέπει να έχουμε ξεπεράσει το 26% και μέχρι το 2010 θα έχουμε αγγίξει το 36%».Το 2005 η Ελλάδα όπως κι άλλες χώρες της Ευρώπης κατέθεσαν το εθνικό τους σχέδιο κατανομής ρύπων για την περίοδο 2005-2007, στο οποίο αναφέρονται όλες οι βιομηχανίες τους και τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχει καθεμία, ούτως ώστε όποια υπερβαίνει το όριο να πληρώνει.*Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν όμως τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. ότι «πριμοδότησαν» σε μεγάλο βαθμό τις βιομηχανίες τους με περισσότερα δικαιώματα εκπομπών ρύπων απ’ αυτά που θα έπρεπε. Κάπως έτσι προέκυψε οι πραγματικές εκπομπές των βιομηχανικών μονάδων για το έτος 2005 να είναι αρκετά εκατομμύρια τόνους μικρότερες σε σχέση με τις άδειες που είχαν δοθεί.«Αυτή η γενναιόδωρη κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών στις βιομηχανίες προκάλεσε τη μείωση της τιμής του CO2 στα "χρηματιστήρια άνθρακα". Κι αυτό γιατί το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών προέβλεπε όταν μια βιομηχανία υπερβεί το όριο που της έχει τεθεί να αναγκάζεται να πληρώνει τις επιπλέον ποσότητες CO2 που εξέπεμψε.Ταυτόχρονα, αυτή η τεχνητή πτώση της τιμής του CO2 δεν δίνει πλέον κίνητρα στις βιομηχανίες ώστε να αναλάβουν μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές τους, καθώς μπορούν να αγοράζουν φθηνά τους επιπλέον ρύπους τους, αντί να επενδύσουν κεφάλαια σε νέους, λιγότερο ρυπογόνους εξοπλισμούς», μας εξηγούν οι επιστήμονες του WWF.Οι ρύποι της ΔΕΗΚατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα προέβλεπε εκπομπές 71.135.340 τόνων διοξειδίου του άνθρακα από 141 βιομηχανίες. Οι πραγματικές εκπομπές για το 2005 ήταν 71.033.294 τόνοι, χωρίς όμως να έχουν δώσει στοιχεία 28 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση ούτε γάτα ούτε ζημιά.*«Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους πως όταν μιλάμε για Σύστημα Εμπορίας Ρύπων στη χώρα μας, εννοούμε σχεδόν αποκλειστικά τη ΔΕΗ. Οι εγκαταστάσεις της ευθύνονται για το 74% των 71.033.294 τόνων CO2 που εξέπεμψαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων», εξηγεί στην «Κ.Ε.», ο υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF, Αχιλλέας Πληθάρας. Και προσθέτει: «Η κατά τ’ άλλα Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού οφείλει να εφαρμόσει συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας και μείωσης των εκπομπών της, ενώ η ελληνική πολιτεία πρέπει να της επιβάλλει αυστηρότερα όρια κατά τη 2η περίοδο του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων (2008-2012)».Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 4/06/2006

 

Από θήραμα … ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

H αυθαίρετη παραδοχή ότι ο άνθρωπος διακατέχεται από επιθετικά ένστικτα καταρρίπτεται από πρόσφατα παλαιοντολογικά ευρήματα που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ξεκινήσαμε την εξελικτική «καριέρα» μας ως θηράματα και όχι ως θηρευτές

ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

 

Οχι, η «Λούσι» (Australopithecus afarensis) δεν ήταν αιμοβόρα! H προ εκατομμυρίων ετών γιαγιά μας δεν μπορούσε καν να δαγκώσει κρέας


Στις 12 Απριλίου μια πολυσήμαντη ανακοίνωση ενθουσίασε τους απανταχού παλαιοανθρωπολόγους: o συνάδελφός τους Τιμ Γουάιτ (Tim White), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, βρήκε στην κοιλάδα Middle Awash της Αιθιοπίας απολιθώματα του παλαιότερου είδους αυστραλοπιθήκου, του Australopithecus anamensis. Ηταν 31 τμήματα οστών από οκτώ μέλη της φυλής, ηλικίας 4,1 ως 4,2 εκατομμυρίων ετών. To σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την εξέτασή τους ήταν ότι αυτό το είδος ανθρωποειδούς γεφυρώνει αμετάκλητα το ακόμη παλαιότερο είδος Ardipithecus ramidus και το μεταγενέστερο – και γνωστό μας ως «Λούσι» – είδος Australopithecus afarensis. Από την ανατομική εξέταση των οστών ο Γουάιτ κατέληξε στην – αντίθετη με τα ως τώρα πιστευόμενα – διαπίστωση ότι ίσως προερχόμαστε όλοι από ένα είδος αυστραλοπιθήκου και όχι από διάφορους κλάδους του. Σημειωτέον ότι με τα νεοευρεθέντα οστά η συλλογή δειγμάτων ανθρωποειδών που έχουμε για τα 6 εκατομμύρια χρόνια παρουσίας των ανθρωποειδών στον πλανήτη ανεβάζει τα είδη τους στα 246.

To περιβάλλον όπου βρέθηκαν τα πρόσφατα οστά του Ar. anamensis υποδηλώνει ότι οι μακρινοί μας αυτοί πρόγονοι ζούσαν σε δασωμένες περιοχές, όπου ήδη έχουν βρεθεί απολιθώματα και του παλαιότερου Ar. ramidus. Στο μακρότατο χρονικό διάστημα μεταξύ των 4,2 και των 1,2 εκατομμυρίων ετών πριν από την εποχή μας οι ramidus εξελίχθηκαν στους anamensis αναπτύσσοντας ολοένα και μεγαλύτερα σαγόνια και δόντια.

H μαρτυρία του τραπεζίτη

Ιδού οι αποδείξεις ότι ήμασταν άκακοι χορτοφάγοι: δόντια-τραπεζίτες (του Αβελ), χωρίς κυνόδοντες (του Κάιν). Κακώς μας φορτώνουν ενοχές…

Από την εξέταση ακριβώς των σαγονιών και δοντιών των προ-προγόνων μας φημισμένοι ανθρωπολόγοι όπως ο Ρόμπερτ Σούσμαν (Robert Sussman) και ο Αγουστίν Φουέντες (Agoustin Fuentes) κατέληξαν πρόσφατα σε μία ακόμη ανατροπή των όσων νομίζαμε: οι πρώτοι άνθρωποι όχι μόνο δεν ήταν θηρευτές αλλά ήταν και από τα πιο ευάλωτα θηράματα του τότε κόσμου τους! Το 60% των οστών τους έχει ακόμη τα σημάδια από δαγκώματα κάθε είδους αρπακτικών – που τότε ήταν περίπου δεκαπλάσια στον αριθμό από ό,τι σήμερα. Το κύριο στοιχείο που καθοδήγησε τις παράλληλες έρευνες των επιστημόνων στην ίδια διαπίστωση ήταν η παντελής έλλειψη στα εν λόγω ανθρωποειδή κυνοδόντων οδόντων ικανών να τεμαχίζουν κρέας.

«H ιδέα του ανθρώπου-θηρευτή» εξήγησε σε σχετική ημερίδα ο Σούσμαν «αναπτύχθηκε από μια βασική ιουδαιο-χριστιανική ιδεολογία για το ότι ο άνθρωπος έχει ως γενετήσιο ένστικτο το κακό, την επιθετικότητα και τη ροπή στον φόνο. H θεωρία αυτή όμως δεν βρίσκει επαλήθευση στα απολιθώματα. Εμείς θέλαμε αποδείξεις και όχι απλή θεωρία». Εψαξαν λοιπόν επισταμένως όλα τα στοιχεία για τα απολιθώματα ανθρωποειδών που έχουν βρεθεί από το 1924 ως σήμερα. Ιδιαίτερα εστίασαν την έρευνά τους στον Ar. afarensis, που έζησε στο μακρό διάστημα από τα πέντε εκατομμύρια χρόνια ως τα 500.000 χρόνια πριν. «Οι afarensis» συνέχισε ο δρ Σούσμαν «είχαν τις δυνάμεις ενός μικρού πιθήκου, είχαν μικρά δόντια όσο περίπου και ο τωρινός άνθρωπος, αλλά δεν είχαν κυνόδοντες. H διατροφή τους περιοριζόταν σε φρούτα και ξηρούς καρπούς. Εφόσον λοιπόν δεν μπορούσαν να κόψουν και να μασήσουν το κρέας, για ποιον λόγο θα ήταν θηρευτές;».

H σκέψη ότι τη λύση έδινε το… μαγείρεμα απορρίφθηκε επίσης: «Τα πρώτα εργαλεία φτιαγμένα από ανθρώπινα χέρια εμφανίστηκαν μόλις πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια. Επίσης το παλαιότερο πειστήριο για άναμμα και η χρήση φωτιάς από ανθρώπους χρονολογείται 800.000 έτη πριν το σήμερα. Και αν ακούσουμε τους αρχαιολόγους, η συστηματική θήρα από πλευράς ανθρώπων δεν άρχισε παρά μόλις πριν από 60.000 έτη» είπε ο δρ Σούσμαν. Και ακόμη: «Οι afarensis ήταν χαρακτηριστικό είδος των “παρυφών”. Ζούσαν, δηλαδή, άλλοτε στο έδαφος και άλλοτε στα δένδρα. Τέτοια ήδη του ζωικού βασιλείου, ακόμη και σήμερα, είναι βασικά είδη-θηράματα και όχι θηρευτές».

Πώς λοιπόν κατόρθωσε το είδος μας να επιζήσει σε έναν τόσο εχθρικό κόσμο; «H κύρια άμυνα κατά θηρευτών όταν δεν έχεις φυσική άμυνα είναι η διαβίωση σε ομάδες» είπε ο Σούσμαν. Για να τον συμπληρώσει στη δική του συνέντευξη ο δρ Φουέντες: «H ανθρωπότητα εξελίχθηκε μέσω της αλληλοβοήθειας περισσότερο παρά μέσω της αλληλεξόντωσης. Ως και πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια οι δαγκωνιές στα οστά διηγούνται ότι οι άνθρωποι ήταν στον ίδιο βαθμό θηράματα όσο και οι αντιλόπες. Από τότε και μετά όμως η συχνότητα αυτή πέφτει ραγδαία. Ακόμη και πριν από την ανάπτυξη της γλωσσικής επικοινωνίας οι άνθρωποι είχαν κατορθώσει να μοιράζονται την πληροφορία με έναν τρόπο μοναδικό». «Ισως το κυριότερο μερτικό στην εξέλιξή μας το χρωστάμε ακριβώς στη διαρκή απειλή των αρπακτικών στο είδος μας που οδήγησε στην επιτυχημένη ικανότητά μας να μεταστρέφουμε επιλεκτικά το περιβάλλον υπέρ μας» κατέληξε ο δρ Φουέντες. Στο ίδιο συμπέρασμα έφθασε και ο δρ Σούσμαν: «H εξυπνάδα μας, η συνεργατικότητά μας και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που έχουμε σήμερα ως σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκαν μέσω των προσπαθειών μας να ξεγελάσουμε τον θηρευτή μας»!Το ΒΗΜΑ, 23/04/2006

 

Σώστε το Σκυριανό αλογάκιΟι 104 μικρόσωμοι απόγονοι μιας αρχέγονης ράτσας απειλούνται με εξαφάνιση

Η φυλή τους ζει στην Ελλάδα 4.000 χρόνια και τώρα αφανίζεται

Tης Tανιας Γεωργιοπουλου

Το αλογάκι της Σκύρου απειλείται με εξαφάνιση. Μόνο 104 άλογα ζουν σήμερα ελεύθερα στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες τους δεν τα φροντίζουν το καλοκαίρι που η βλάστηση μειώνεται σημαντικά και τα ζώα δεν μπορούν να βρουν τροφή. Μια αρχαία ράτσα αλόγου, που ζει στην Ελλάδα 4.000 χρόνια (το αλογάκι της Σκύρου θεωρείται απόγονος των αλόγων που είχαν ο Αχιλλέας και ο Μέγας Αλέξανδρος και απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα) δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής. Οι αντίξοες συνθήκες ζωής στο νησί το έκαναν πιο μικρόσωμο από τους προγόνους του και η αιμομειξία το κάνει ακόμη πιο ασθενές και καχεκτικό.

Περίπου οι μισοί ιδιοκτήτες των ζώων έχουν ήδη δημιουργήσει σωματείο με σκοπό τη διατήρηση της φυλής, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση του θέματος για να μη χαθούν και τα τελευταία, μοναδικά στον κόσμο, σκυριανά αλογάκια.

Σας φαίνεται ότι το άλογο που απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα είναι μικρόσωμο σε σχέση με τον αναβάτη του; Oτι οι άνθρωποι είναι πιο ψηλοί σε σχέση με τα ζώα, τα οποία δεν έχουν τις ιδανικές αναλογίες ενός καθαρόαιμου ίππου; Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τους μελετητές στη ζωφόρο απεικονίζεται το ελληνικό άλογο που ήταν μικρόσωμο και μάλλον βαρύ. Aξιος απόγονος, αν όχι και πιστή απεικόνιση του εικονιζόμενου, είναι το Σκυριανό αλογάκι, μία από τις έξι ελληνικές φυλές αλόγων (Ηλείας, Μεσσαράς, Πηνείας, Θεσσαλίας και Σκύρου). Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι αρχαία φυλή και μια από τις πιο σπάνιες που υπάρχουν στον κόσμο αφού ελάχιστα άτομα της συγκεκριμένης ράτσας βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός, περίπου 104 άλογα, ζει ελεύθερος στο ΝΑ τμήμα της νήσου Σκύρου, στην περιοχή «Βουνό» στο όρος Κόχυλας, ενώ μικρότεροι πληθυσμοί εκτρέφονται στο Αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα μέσω του προγράμματος SILVA και στο Αγρόκτημα Αμφίκαια στους πρόποδες του Παρνασσού. Για τη διάσωση του μικρόσωμου αλόγου που, σήμερα κινδυνεύει να εξαφανισθεί, καθώς δεν «χρησιμεύει» πια στους ανθρώπους για τις αγροτικές και οικιακές εργασίες, ο Δήμος Σκύρου οργάνωσε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο νησί την προηγούμενη Τρίτη. Στόχος της προσπάθειας ήταν ο συντονισμός των ενεργειών όλων όσοι με κάποιον τρόπο «εμπλέκονται» στη ζωή του αλόγου.

Το αλογάκι της Σκύρου θεωρείται απόγονος των αλόγων που είχε ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία, συνδέεται με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των αλόγων που απεικονίζονται στην πομπή των Παναθηναίων στη ζωφόρο του Παρθενώνα.

Ξεχωριστή ράτσα

Τα Σκυριανά αλογάκια δεν πρέπει να συγχέονται με τα πόνυ που είναι μικρά και… κοντόχοντρα και αποτελούν τελείως διαφορετική ράτσα αλόγου. Τα αλογάκια της Σκύρου μοιάζουν πολύ με τα μεγαλόσωμα άλογα τα οποία ζουν σήμερα σε οποιοδήποτε μέρος της γης, αλλά λόγω του μικρού μεγέθους τους έχουν καταχωρισθεί ως ξεχωριστή ράτσα, που οι ειδικοί έχουν ονομάσει Eqvus Cabalus Skyriano. Μάλιστα θεωρείται ότι παλαιότερα είχαν μεγαλύτερη διάπλαση από τη σημερινή, αλλά έγιναν τόσο μικρόσωμα για να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες της ζωής στο νησί.

Σήμερα τέσσερις χιλιάδες χρόνια μετά την εμφάνιση -σύμφωνα με τους επιστήμονες- τα αλογάκια της Σκύρου απειλούνται με εξαφάνιση. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα 104 άλογα που υπάρχουν ακόμα στη Σκύρο ζουν ελεύθερα στο ορεινό τμήμα του νησιού σε μια έκταση 35.000 στρεμμάτων. Ζουν σε αγέλες με αρχηγό έναν επιβήτορα και 5-7 θηλυκά με τα μικρά τους. Από τα 104 άλογα τα 41 είναι αρσενικά και τα 63 θηλυκά.

Αν και διαθέτουν ιδιοκτήτες, ορισμένοι δεν ενδιαφέρονται να τα φροντίζουν τους θερινούς μήνες που η βλάστηση μειώνεται σημαντικά και τα ζώα δεν μπορούν να βρουν τροφή. Iσως ένα κίνητρο θα ήταν τα χρήματα από το κοινοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, κονδύλι που φτάνει τα 475 ευρώ τον χρόνο για κάθεναν από τους ιδιοκτήτες. Oμως, καθώς τα ζώα διαβιούν ελεύθερα, είναι δύσκολη η ένταξη στο συγκεριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Κρητικό, γεωπόνο – ζωοτέχνη, «έως το 2002 επιδοτούνταν ο κάθε ιδιοκτήτης με το ποσό των 117 ευρώ ετησίως για κάθε άλογο άνω των έξι μηνών».

Η τροφή των αλόγων είναι αγριόχορτα, αλλά και διάφορα άλλα φυτά όπως θυμάρι και φύλλα. Σε δύσκολους καιρούς βολεύονται και με αγκάθια και κλαδιά. Oμως πολύ συχνά δεν βρίσκουν ούτε αυτά. Eνα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αλογάκια είναι η υπερβόσκηση του βιότοπου όπου επίσης βόσκουν περίπου 18.585 αιγοπρόβατα.

Επίσης, ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ο ανεξέλεγκτος τρόπος αναπαραγωγής των αλόγων. Oπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Νίκος Κρητικός που εργάζεται στον Δήμο Σκύρου και έχει αναλάβει υπό την προστασία το αλογάκι, «συχνά τα θηλυκά ζευγαρώνουν με γαϊδούρια που επίσης υπάρχουν στο βουνό και είναι πιο ισχυρά από τα αλογάκια, οπότε παράγονται μουλάρια, που βέβαια μειώνουν τον ενεργό πληθυσμό». Απώλειες σε νεογέννητα πουλαράκια, επίσης υπάρχουν εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης στο βουνό. Το 2002 γεννήθηκαν μόνο επτά αλογάκια, το 2003 μόνο 10, το 2004, 11 ενώ το 2005 οι γεννήσεις έπεσαν στις 5.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύρου που παραχώρησε την έκταση, έχουν περιφραχθεί 134 στρέμματα όπου θα φιλοξενούνται 3 αρσενικά και 15 θηλυκά και όπου θα εφαρμοστεί πρόγραμμα ελεγχόμενης αναπαραγωγής. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της πόλης Gembloux του Βελγίου που συμμετείχαν στην ημερίδα, εξέτασαν το DNA των αλόγων, για να διαπιστώσουν τον βαθμό αιμομιξίας του πληθυσμού. «Κάθε χρόνο τα θηλυκά, αν όλα πάνε καλά, κατεβαίνουν από το βουνό με ένα πουλαράκι, αλλά βέβαια κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο πατέρας. Eτσι συμβαίνουν πολλές αιμομιξίες που αλλοιώνουν τη ράτσα και γεννιούνται άλογα που εμφανίζουν ασθένειες ή είναι κακεχτικά», τονίζει ο κ. Κρητικός. Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από το ΑΠΘ, η αιμομιξία σε ένα προστατευόμενο πληθυσμό αυξάνει τον κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς συνεπάγεται τη μείωση της ανθεκτικότητας και της γονιμότητας του πληθυσμού. Το 2006, 26 από τους 55 ιδιοκτήτες των μικρόσωμων χαριτωμένων αλόγων δημιούργησαν σωματείο με την επωνυμία «Eνωση μικρόσωμης φυλής αλόγων Σκύρου» με σκοπό την ευζωία των αλόγων, την προώθηση των αιτημάτων των ιδιοκτητών και τη διατήρηση της φυλής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η δημιουργία της Eνωσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα καθώς, αν γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, θα έχει τη δυνατότητα να κρατάει γενεαλογικό βιβλίο για τα αλογάκια της Σκύρου. Ωστόσο, χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση του θέματος για να μην χαθούν τα τελευταία άτομα αυτής της αρχέγονης ράτσας.

ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ SITE : ΣΚΥΡΙΑΝΟ ΑΛΟΓΑΚΙ


Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22/4/2006

 

Βρετανοί προειδοποιούν για την αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτηΗ θερμοκρασία του πλανήτη υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, με βάση που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποίησε σήμερα ο επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.“Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 3 βαθμούς Κελσίου”, αν λάβουμε υπόψη τις αισιόδοξες προβλέψεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Ντέιβιντ Κινγκ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση με τίτλο “Να αποφύγουμε μια επικίνδυνη κλιματική αλλαγή”.“Μιλάμε εδώ για κάτι που θα γίνει σε διάστημα δεκαετιών, μιλάμε για σχεδόν 100 χρόνια”, διευκρίνισε. “Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες”.Ο καθηγητής Κινγκ εκτιμά πως μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας θα εξέθετε στο λιμό ως και 400 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, ενώ 1,2 ως 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν ανεπαρκή πρόσβαση σε νερό.Ο καθηγητής διαβεβαιώνει επίσης πως μια τέτοια αύξηση θα προκαλούσε μείωση της παραγωγής δημητριακών στον κόσμο από 20 ως 400 εκατομμύρια τόνους.Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε εκπομπές τις τάξεως “των 500 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) στην ατμόσφαιρα, που είναι πιθανώς ό,τι καλύτερο μπορούμε να καταφέρουμε μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας”, διευκρίνισε μιλώντας στο BBC.Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το επίπεδο εκπομπών είναι διπλάσιο εκείνου της προβιομηχανικής εποχής.Η βρετανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσαν ως μακροπρόθεσμο στόχο να περιορίσουν σε 2 βαθμούς Κελσίου την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 14/4/2006

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Κανένας πολιτισμός δεν έχει προκαλέσει τέτοια οδύνη στα ζώα όσο ο δικός μας.

•  Στην παλαιότερη νομαδική κτηνοτροφία τα ζώα ζούσαν σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της φυσικής τους κατάστασης. Σήμερα σε βουστάσια, χοιροστάσια και ορνιθοτροφεία δισεκατομμύρια ζώα δεν μπορούν να κινηθούν, να αντικρίσουν το φυσικό φως, να απλώσουν τα φτερά τους, να ξαπλώσουν. Μόνο τρώνε και αυξάνουν το βάρος τους μέχρι να οδηγηθούν στο σφαγείο.

Το «φουά-γκρα» είναι συκώτι πάπιας που έχει υποστεί λιπώδη εκφύλιση. Για να το πετύχουν αυτό, η πάπια, ή η χήνα, ακινητοποιείται μόνιμα όρθια με τη βοήθεια δικτυωτού πλέγματος και με ένα καθετήρα 40 εκ. μπηγμένο στον οισοφάγο της ταΐζεται καθημερινά με 3 κιλά καυτό καλαμπόκι (ισοδύναμο 15 κιλών για έναν άνθρωπο).

Για την παραγωγή του μοσχαρίσιου κρέατος τα μοσχάρια ακινητοποιούνται πλήρως για ολόκληρους μήνες. Παράλληλα πολύτιμες εύφορες εκτάσεις σε λιμοκτονούσες χώρες αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών σε ζωοτροφές της εντατικής κτηνοτροφίας των ανεπτυγμένων χωρών.

•  8.500 είδη άγριων ζώων κινδυνεύουν σήμερα να εξαφανισθούν.

•  στα ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα κατακρεουργούνται εκατομμύρια ζώα. Στο περίφημο Huntigdon Life Sciences στην Αγγλία εκτελούνται διαρκώς πειράματα σε 70.000 ζώα για τη δοκιμή φαρμάκων, χημικών προϊόντων, φυτοφαρμάκων, απορρυπαντικών, χρωστικών ουσιών και συντηρητικών. Εδώ, κάθε χρόνο, βρίσκουν το θάνατο 180.000 ζώα.

 

Απο άρθρο του Γιώργου Λιερού στην ΕΠΟΧΗ


ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΙ

Το κυνήγι, αυτή η άχρηστη και αντί-οικολογική δραστηριότητα, είναι κύρια υπεύθυνο για την καταστροφή της Ελληνικής Φύσης και για την καλλιέργεια της βίας στην ίδια μας τη ζωή.

Είναι μια άχρηστη δραστηριότητα, γιατί δεν συνδέεται τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, με τις άμεσες βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου και φυσικά δεν είναι άθλημα, γιατί η έννοια του αθλήματος προϋποθέτει συμμετοχή και σίγουρα κανένας κυνηγός δεν ρώτησε π.χ. ένα λαγό ή μια πέρδικα αν ” αθλούνται ” με το να τους πυροβολεί κανείς !

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΗΘΙΚΗ

ανθρωποκεντρική εικόνα του ανθρώπου-κυρίαρχου της Φύσης.

ΓΙΑΤΙ Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

έχει επιπτώσεις στην ίδια την υγεία των δασών και των οικοσυστημάτων.

ΓΙΑΤΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

εξ αιτίας της επικήρυξης, ως “επιβλαβών”, των φυσικών διωκτών τους, έχει άμεσες επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΜΟΛΥΝΟΥΝ & ΣΚΟΥΠΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

τη φύση με τους εκατοντάδες τόνους μολύβδου και πλαστικού που περιέχουν τα φυσίγγια τους.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ, για πολλές από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τα ελληνικά δάση.

ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΑ, εναλλακτική, στάση των ανθρώπων των πόλεων απέναντι στη φύση και στη ζωή θα πρέπει να είναι η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ , γιατί η ελληνική πανίδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν ποτέ αν συμφωνούν με την εξόντωση της. Και όχι φυσικά στην ελάχιστη μειοψηφία των κυνηγών (σε σχέση με το σύνολο του Ελληνικού λαού), που απέκτησε μόνη της το δικαίωμα μόνη της το “δικαίωμα” να κυνηγά.

Το κυνήγι καλλιεργεί επίσης τη βία στη φύση και τη ζωή, είναι σίγουρα ένας προθάλαμος του πολέμου, αφού εκπαιδεύει τα πιο άγρια ένστικτα του ανθρώπου, ως είδους και διδάσκει, μέσα από την πρακτική του, όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αρνητικά τη σύγχρονη κοινωνία μας:

  • το δόλο (μέσα από τα καρτέρια και τις παγίδες)
  • το φθόνο για τα “θηράματα” του διπλανού,
  • τη νομή και κατοχή πραγμάτων που δεν μας ανήκουν,
  • τον ανθρώπινο εγωισμό, τη σκληρότητα και την απανθρωπιά.

ΠΗΓΗ:Καθημερινή

 

H Ελλάδα στην κορυφή της πράσινης λίσταςH χώρα μας καταλαμβάνει τη 19η θέση στον πίνακα αξιολόγησης, μπροστά από τις ΗΠΑ, αλλά πίσω από την Κολομβία και τη Μαλαισία

* Οι επιστήμονες αμφισβητούν την εγκυρότητα του Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και αφορά 133 χώρες

 

MAXH ΤΡΑΤΣΑ

Εριδες στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει ο Δείκτης Περιβαλλοντικών Επιδόσεων, ο οποίος αφορά 133 χώρες και παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Ελλιπή δεδομένα και επιστημονικές ανακρίβειες καταγγέλλουν ορισμένοι πανεπιστημιακοί σε αντίθεση με άλλους οι οποίοι επιμένουν ότι η μεθοδολογία που ανέπτυξαν τα πανεπιστήμια Γέιλ και Κολούμπια διευκολύνει τη βαθμολογία των κρατών, ανάλογα με τις επιδόσεις τους, σε 16 ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Πάντως ουδείς αμφιβάλλει ότι η μελέτη δείχνει πως οι κυβερνήσεις έπαιξαν με τα… περιβαλλοντικά χαρτιά που είχαν στα χέρια τους.

H Ελλάδα, παρ’ ότι κρατούσε άσους από τη… μοιρασιά, βρίσκεται στη 19η θέση στη γενική κατάταξη. Ανά τομέα, η χώρα μας κερδίζει στους δείκτες της Υγείας Περιβάλλοντος, όπου καταλαμβάνει τη 12η θέση και χάνει πανηγυρικά στους δείκτες βιοποικιλότητας, όπου μετά βίας κατέχει την 76η θέση. Στον τομέα της ενέργειας η χώρα μας βρίσκεται στην 41η θέση, της διαχείρισης των υδάτων στην 36η, της ποιότητας του αέρα στην 51η και της προστασίας των φυσικών πόρων στην 47η θέση.

Τα στοιχεία της μελέτης, σύμφωνα με τον διευθυντή του ελληνικού γραφείου του WWF κ. Δ. Καραβέλλα , επιβεβαιώνουν με συνοπτικό αλλά αρκετά ξεκάθαρο τρόπο τη συνολικά φτωχή επίδοση της χώρας μας στα περιβαλλοντικά θέματα. «Εχει ενδιαφέρον να σταθεί κανείς αφενός στη συγκριτικά υψηλή βαθμολογία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον και αφετέρου στις χαμηλές βαθμολογίες σε τομείς όπως η ενέργεια, όπου κρίνονται ουσιαστικά συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα» λέει ο κ. Καραβέλλας. Και προσθέτει: «Με άλλα λόγια, κληρονομήσαμε μεν ένα αρκετά πλούσιο φυσικό περιβάλλον αλλά δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες πολιτικές – και προφανώς βούληση – για να το διαχειριστούμε σωστά».

Το περιβάλλον, όπως επισημαίνει ο κ. Καραβέλλας, θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πολύ περισσότερο, τόσο ως υποχρέωση που προκύπτει από διεθνείς συνθήκες και νομοθεσία όσο και ως συνειδητή επιλογή. «Αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθούμε και να διαφοροποιηθούμε στο σκληρό, παγκοσμιοποιημένο σκηνικό της ανταγωνιστικότητας. Ούτε η μια διάσταση ούτε η άλλη έχουν μέχρι στιγμής απασχολήσει σοβαρά τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία μας ως σύνολο» καταλήγει.

Στις τελευταίες θέσεις της πράσινης λίστας βρίσκονται οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη, κυρίως στην Αφρική, καθώς, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των αμερικανών ερευνητών, οι κυβερνήσεις τους δεν είχαν τους απαιτούμενους πόρους ώστε να φρενάρουν τα αυξανόμενα προβλήματα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού, τις συνθήκες υγιεινής, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την αποψίλωση των δασών.

H λίστα βασίζεται σε δείκτες για την «υγεία του περιβάλλοντος», όπως είναι οι εκπομπές επικίνδυνων αερίων, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η προστασία των εθνικών πάρκων καθώς και η ποιότητα της ατμόσφαιρας και των υδάτων. Από τη λίστα αυτή προκύπτουν τεράστιες διαφορές μεταξύ χωρών με παρόμοια χαρακτηριστικά – χώρες δηλαδή που εμφανίζουν περίπου ίδια επίπεδα ρύπανσης ή υποβάθμιση των καταφυγίων άγριας ζωής. Τη διαφορά κάνει η καλή διακυβέρνηση, η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη των δύο πανεπιστημίων, αποτελεί το σημείο-κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Γκας Σπεθ , επικεφαλής της Σχολής Δασικών και Περιβαλλοντικών Ερευνών του Γέιλ, προειδοποίησε για τις επιδόσεις των ΗΠΑ, που κατατάσσονται στην 28η θέση, γεγονός που προκαλεί διεθνή ανησυχία. H κακή βαθμολογία τους, για την οποία ευθύνονται οι κινήσεις της Ουάσιγκτον όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική και τις κλιματικές αλλαγές, εκπέμπει σήμα κινδύνου όχι μόνο για τους Αμερικανούς αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ έχουν καθαρά νερά και βρώμικο αέρα

ΟΙ ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν την καλύτερη ποιότητα υδάτων από όλες τις χώρες της λίστας, αλλά στον τομέα της καθαρής ενέργειας καταλαμβάνουν μία από τις τελευταίες 13 θέσεις. Ωστόσο η μελέτη μετρά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τις οικονομικές επιδόσεις, με συνέπεια να περνούν οι ΗΠΑ, που παράγουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών, πολύ πιο μπροστά από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία.

H Μεγάλη Βρετανία κατέχει στο σύνολο των δεικτών την πέμπτη καλύτερη θέση, στην οποία έπεσε καθώς δεν… σκόραρε στους τομείς των κλιματικών αλλαγών και της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, ειδικά για τη Μεγάλη Βρετανία, ο υπεύθυνος της μελέτης κ. Ντάνιελ Ιστι, από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, επεσήμανε ότι αν και πέρυσι η χώρα βρισκόταν στην 65η θέση όσον αφορά την αειφορία, καθώς αποψιλώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των δασών της εκατοντάδες χρόνια πριν, κέρδισε πόντους από την πολιτική διατήρησης και προστασίας εκείνων που έχουν απομείνει. Και καταλήγει: «Δεν λέμε ότι η Βρετανία είναι τέλεια. Απλώς σε σύγκριση με άλλες χώρες τα πηγαίνει καλά» .


Το ΒΗΜΑ, 29/01/2006 , Σελ.: A46

 

ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ: Ο ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΩΣ ΘΕΑΜΑ«Τον ταύρο τον κρατάνε δύο μέρες στο σκοτάδι για να μη βλέπει όταν θα βγει στην αρένα. Πολλές φορές του βάζουν στα μάτια βαζελίνη για να βλέπει μόνο σκιές. Πριν, επίσης, από την παράσταση, κάτω από την επιρροή φαρμάκων, ειδικευμένοι κτηνίατροι τον μαχαιρώνουν σε ευαίσθητα σημεία του, ώστε να χάσει πολύ αίμα και να φτάσει εντελώς εξασθενημένος στην αρένα. Και όταν ο ταύρος μπαίνει στη σκηνή, σαν τους σκλάβους – μονομάχους στις θεατρικές μάχες στην αρχαία Ρώμη, είναι τραυματισμένος σχεδόν θανάσιμα. Και φυσικά δεν «μπαίνει», αλλά τον σπρώχνουν. Σπρώχνουν, δηλαδή, ένα ήδη τραυματισμένο και τρομοκρατημένο ζώο που πονάει φοβερά από τα πολλά τραύματα και αναζητάει τη σωτηρία του, αλλά στο κοινό προσπαθούν να δείξουν πως είναι ένα άγριο και τεράστιο «θηρίο» που θέλει να επιτεθεί στον άνθρωπο με τη μεγάλη του δύναμη (!) ενώ ο γενναίος τορεαντόρ δεν φοβάται τίποτα».

Φυσικά, «ο γενναίος τορεαντόρ» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας σαδιστής χασάπης, ντυμένος σαν κλόουν, που πέρασε από μια ειδική σχολή (σε αυτές παιδάκια δέκα χρόνων από τα πιο φτωχά στρώματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, για να γίνουν ταυρομάχοι, μαθαίνουν πώς να βασανίζουν τα ζώα).

Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας θλιβερός θεατρίνος, που, αντί να λειτουργήσει σαν γελωτοποιός του Μεσαίωνα για το δείνα φεουδάρχη, τελειώνει το «έργο» του κόβοντας τ΄ αυτιά του ταύρου παρότι αυτός είναι ακόμα ζωντανός και ψυχορραγεί, μπροστά σε χιλιάδες κρετίνους που θεωρούν τη φρίκη ως διασκέδαση.

Γιατί, δυστυχώς, στο 90% των περιπτώσεων, ο ταύρος που σέρνουν τ΄ άλογα έξω από την αρένα είναι ακόμα ζωντανός και ο θάνατος του έρχεται πολύ αργά, για να απελευθερώσει το δυστυχισμένο ζώο, που βασανίζεται στο όνομα ενός εθίμου το οποίο δημιούργησε η αθλιότητα του Μεσαίωνα, με τη βοήθεια της Καθολικής Εκκλησίας. Μέσα στη φτώχεια, την καταπίεση από τις αρχές και το σκοταδισμό της Παπικής Εκκλησίας, κάτι έπρεπε να βρεθεί, για να δοθεί στους καταπιεσμένους η δυνατότητα να καταπιέζουν και να βασανίζουν με τη σειρά τους. Και τα ζώα ήταν, όπως πάντα, ο εύκολος στόχος.

Είναι σαν τον άνθρωπο, αλλά δε θεωρούνται ίσα με τον άνθρωπο.

Υποφέρουν σαν κι εμάς, αλλά ο πόνος κι η αξιοπρέπειά τους δε λογαριάζονται.

Είναι, λοιπόν, το ιδανικό υποκατάστατο του ανθρώπου, τη στιγμή μάλιστα που ο νόμος δεν επεμβαίνει για να τα προστατέψει, παρόλο που κι αυτά έχουν και καρδιά και μυαλό, νευρικό σύστημα και αίμα.

Παρόλο που κι αυτά πονάνε.

(Της Ρίτας Χαριτάκη, μέλους της ΑΝΤΙ – Κυνηγετικής Πρωτοβουλίας)

 

«Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει»*

Τόσο τα φυτά όσο και τα ζώα που είναι πιο εύκολο, λόγω της μεγάλης τους κινητικότητας, να τα παρακολουθήσουμε στη φύση, έχουν μεταξύ άλλων ανάγκη ενός ζωτικού χώρου για να βρίσκουν την τροφή τους, να αναπαράγονται, να επιβιώνουν και να διαιωνίζουν το είδος τους. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο όπου ζουν και εξελίσσονται οι οργανισμοί, αναπτύσσουν ανταγωνιστικές σχέσεις με άλλους οργανισμούς του ίδιου ή διαφορετικού είδους, διεκδικώντας ό, τι απαιτείται ώστε να καλύπτουν το σύνολο των ζωϊκών αναγκών τους.

Όσον αφορά στα ζώα, σήμερα είναι γνωστό ότι είτε ζουν μοναχικά (π.χ. οι τίγρεις) είτε σε αγέλες (π.χ. τα σκυλιά, τα άλογα) πολλές φορές τσακώνονται μεταξύ τους, ιδιαίτερα όταν ένα αρσενικό της αγέλης διεκδικεί την αρχηγία ή όταν ένα μοναχικό ζώο διεκδικεί το ζωτικό χώρο κάποιου άλλου. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις ο αρχηγός του κοπαδιού ή ο μοναχικός κάτοικος μιας περιοχής δείχνει στον νέο διεκδικητή ή τον εισβολέα ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει τα δικαιώματα κι αυτό αρκεί για την υποχώρηση του άλλου. Πολλές φορές όμως τα πράγματα οδηγούν ακόμα και σε μάχη, από την οποία κάποιος θα βγει νικητής και κάποιος ηττημένος. Ο ηττημένος μπορεί να τραυματισθεί, αλλά σχεδόν ποτέ ο αντίπαλος του δεν θα επιδιώξει ενεργά το θάνατο του. Τα σαρκοφάγα κυνηγούν για να φάνε κάποια ζώα άλλου είδους, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό.

Μόνο ο άνθρωπος έχει δώσει μέχρι σήμερα άπειρα ιστορικά παραδείγματα ότι ακόμη και για ασήμαντη αφορμή μπορεί πολύ εύκολα όχι μόνο να σκοτώσει ζώα, αλλά και ανθρώπους. Σε αυτή τη «λογική» και πρακτική που διαπερνά απ΄ άκρη σ΄ άκρη την ανθρώπινη κοινωνία εντάσσονται και οι κυνομαχίες που ήρθαν προχθές στην επιφάνεια και σοκάρισαν τους Έλληνες. Ένα θέαμα που δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες «πολιτισμένες» χώρες και όχι μόνο με σκυλιά αλλά και με κοκόρια. Ένα θέαμα που στο παρελθόν, επί Ρωμαίων, είχε ως πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους που ρίχνονταν βορά σε πεινασμένα ζώα. Ένα «θέαμα», όπου ένα σκυλί εκπαιδεύεται από τον άνθρωπο να συμπεριφερθεί απέναντι σε ένα άλλο όπως ποτέ δεν θα έκανε στη φύση.

Για ανεξερεύνητους, κατά πολύ, πολιτισμικούς – εξελικτικούς λόγους ο άνθρωπος λειτουργεί τελείως αντίθετα με ό, τι ο τραγικός ποιητής δήλωνε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Ο θάνατος ενός ατόμου του ίδιου είδους δεν φαίνεται να τον απασχολεί, προκειμένου να επιτύχει το στόχο του. Πόλεμοι, σφαγές, λιμοκτονίες, δολοφονίες, περιβαλλοντικές καταστροφές κ. ά,. φαίνεται να αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της μέχρι σήμερα εξέλιξης του ανθρώπου, όπου το «χάρισμα» του έλλογου όντος ακυρώνεται από την παράλογη όντως συμπεριφορά του.

(Του Σταύρου Μαγγιώρη, Δρ Βιολόγου Παν/μίου Αθηνών. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

* Σοφοκλή «Αντιγόνη»

 

Οι επιδημίες ταξιδεύουν στον πλανήτη…

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί να αναπτύσσουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα Από τη μία άκρη της Γης έως την άλλη, ξεσπούν καταστροφικές και θανατηφόρες επιδημίες. Η πορεία τους, η εξάπλωσή τους δεν έχει λογική, δεν μπορεί να ελεγχθεί. Διεθνείς οργανισμοί και τοπικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να την σταματήσουν. Μοναδικό μέτρο πρόληψης θεωρείται η καταγραφή των ασθενειών και η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση

Πριν από δύο μήνες, μια σειρά από απανωτές επιδημίες, που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της Γης, προκάλεσαν αναστάτωση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation), o οποίος έχει αναλάβει την καταγραφή των επιδημιών που ξεσπούν σε κάθε περιοχή της Γης, παρακολουθεί και μελετά την εξέλιξή τους και μπορεί πια να περιγράψει με σχετική ακρίβεια το τι ακριβώς συμβαίνει:

«Οι άνθρωποι μετακινούνται συνεχώς, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το ίδιο γρήγορα μεταφέρονται τα αγαθά και τα τρόφιμα, τα ιατρικά και τα βιολογικά προϊόντα. Παράλληλα, συντελούνται συνεχώς κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές: όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονται στις πόλεις, οι δασικές εκτάσεις αποψιλώνονται και όλα δείχνουν πως ο κόσμος στον οποίο ζούμε αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σ’ όλα αυτά, οι μικροοργανισμοί αναπτύσσουν εντυπωσιακή ανθεκτικότα, και έτσι όχι μόνον ανακάμπτουν ασθένειες που ήταν ξεχασμένες από καιρό, αλλά κάνουν την εμφάνισή τους και νέες. Η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να χάνουν τη δύναμή τους καταξιωμένες μέχρι πρότινος θεραπείες ασθενειών που οφείλονται σε παράσιτα, βακτήρια ή ιούς».

Οι ασθένειες εκδηλώνονται σε μια χώρα και εξαπλώνονται πολύ γρήγορα εντός και εκτός των συνόρων της. Ταξιδεύουν τον πλανήτη. Το 1996, μία θανατηφόρος επιδημία κίτρινου πυρετού πέρασε τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελβετίας, μαζί με τουρίστες οι οποίοι ταξίδευαν σε περιοχές όπου ενδημεί ο κίτρινος πυρετός, χωρίς να έχουν κάνει τον απαιραίτητο εμβολιασμό. Την ίδια χρονική περιόδο κατεγράφησαν περίπου 10.000 κρούσματα ελονοσίας, μιας ασθένειας που «εισήχθη» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ­ με το ένα τέταρτο των κρουσμάτων να εντοπίζεται στη Μ. Βρετανία. Και όταν πάλι η χολέρα έκανε ξανά την εμφάνισή της στο Περού, το 1991 και μετά μακρόχρονη απουσία, βρήκε την ευκαιρία να εξαπλωθεί ταχύτατα, μέσω των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, και να προκαλέσει τον θάνατο 3.000 ανθρώπων. Οι εξαγωγές θαλασσινών από το Περού απαγορεύθηκαν, ο τουρισμός μειώθηκε, η περουβιανή οικονομία γνώρισε απώλειες της τάξεως των 770 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από μερικούς μήνες, στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής, έκανε την εμφάνισή του ο ιός Χάντα, για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν περισσότεροι από το 50% των θυμάτων του. Η μηνιγγίτιδα συνεχίζει να αφανίζει πλυθυσμούς στη Δυτική Αφρική, τη Νιγηρία και το Καμερούν, ενώ στην Τανζανία ειδικευμένοι κτηνίατροι προσπαθούν ακόμη να λύσουν το μυστήριο γύρω από την ασθένεια, που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ζώων.

Οι διεθνείς οργανώσεις υγείας βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή, στοχεύοντας τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες. Το μόνο που διαφέρει, είναι ο τρόπος δράσης τους: στις αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη, βασικό μέλημά τους είναι να εντοπίσουν έγκαιρα την ασθένεια και να μπορέσουν να περιορίσουν τα θύματά της, ενώ στις αναπτυγμένες περιοχές, το ζητούμενο είναι να κρατήσουν τις μεταδιδόμενες ασθένειες εκτός συνόρων και να μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες επανεμφάνισης μιας επιδημίας.

 

H EΠIΔHMIA TOY 1976 : Όταν τα εμβόλια σκοτώνουν πιο πολύ από τη γρίπη

Έναν σκότωσε η επιδημία – 25 το εμβόλιοΆφησε και 500 ανθρώπους παράλυτους πριν σταματήσει η χορήγησή του

Pούλα Tσουλέα

Στις 5 Φεβρουαρίου 1976, ένας φαντάρος του αμερικανικού στρατού παραπονέθηκε στον ομαδάρχη του στο Fort Dix ότι ένιωθε κουρασμένος και αδύναμος, αλλά όχι αρκετά άρρωστος για να πάει στον υπίατρο.

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα ο 19χρονος Ντέιβιντ Λιούις ήταν νεκρός και η αποκάλυψη ότι πέθανε από γρίπη ξύπνησε μνήμες από την πανδημία που έξι δεκαετίες νωρίτερα είχε κοστίσει τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Λιούις, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν στους πολίτες ότι η «γρίπη των χοίρων» όπως ονομάστηκε, είχε σκοτώσει τον φαντάρο και είχε στείλει στο νοσοκομείο τέσσερις άλλους στρατιώτες από το ίδιο στρατόπεδο, στην Κομητεία Μπέρλινγκτον. Ο ίδιος ιός είχε μολύνει άλλους 500 φαντάρους, οι οποίοι όμως δεν είχαν αρρωστήσει.

Κάθε ιός γρίππης που μολύνει τόσο γρήγορα, τόσο πολλούς ανθρώπους, είναι ικανός να οδηγήσει σε μια νέα πανδημία, προειδοποίησαν οι ειδικοί και έθεσαν το δίλημμα: μήπως έπρεπε να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικανοί πριν αρχίσει η επόμενη εποχή της γρίπης ή μήπως ήταν καλύτερα να περιμένει η χώρα για να διαπιστωθεί αν ο νέος ιός θα εμφανιζόταν δυναμικότερα την επόμενη χρονιά;

Έτσι γεννήθηκε αυτό που για τους περισσότερους ειδικούς αποτελεί το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία της ιατρικής. Μόνο ο νεαρός Λιούις πέθανε τελικά από τη γρίπη των χοίρων. Ωστόσο τα θύματα του μαζικού εμβολιασμού που επέλεξε η κυβέρνηση Φορντ για να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας ήταν πολλαπλάσια: 25 νεκροί και 500 παράλυτοι από το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre.

Το δίλημμα. «Οι φόβοι μας, όσο δικαιολογημένοι κι αν είναι, δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στην πραγματικότητα» λέει ο κ. Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Ίδρυμα Καρολίνσκα της Σουηδίας. «H γρίπη του ’76 ήταν μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις στην ιατρική. Όταν εμβολιάζεις 40 εκατομμύρια ανθρώπους με ένα εμβόλιο, περιμένεις μερικοί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες σε κάποιους μπορεί να κοστίσουν τη ζωή. Από την άλλη, όταν περιμένεις πανδημία και έχεις εμβόλιο πρέπει να το χρησιμοποιήσεις, γιατί το ποσοστό των παρενεργειών ή θανάτων από αυτό είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των παρενεργειών ή των θανάτων από τη νόσο καθαυτή».

Το εμβόλιο για εκείνη τη γρίπη παρασκευάστηκε σε χρόνο – ρεκόρ. Στις 12 Αυγούστου 1976 το Κογκρέσο αποφάσισε να διατεθούν 135 εκατομμύρια δολάρια για την παρασκευή και τη χορήγησή του. Την 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο ήταν έτοιμο. Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου που το πρόγραμμα σταμάτησε εξαιτίας των θανάτων και των παραλύσεων, είχαν εμβολιαστεί 40 εκατομμύρια άνθρωποι για τη γρίπη που ποτέ δεν ήρθε.

ΧΩΡΙΣ NA ΕΛΘΕΙ ΠΟΤΕ

Τρεις φορές η πανδημία απείλησε την ανθρωπότητα

H γρίπη των χοίρων δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ο πανικός αποδεικνύεται αδικαιολόγητος. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα τρεις ακόμα φορές κόπηκε η ανάσα της ανθρωπότητας από την απειλή μιας πανδημίας. Ευτυχώς, το κακό ποτέ δεν συνέβη.

H πρώτη αφορά τη ρωσική γρίπη. Τον Μάιο του 1977 απομονώθηκε στη Βόρεια Κίνα ένας ιός γρίπης που μεταδόθηκε ταχύτατα, προσβάλλοντας παιδιά και νεαρούς ενήλικους. Αν και μέχρι τον Ιανουάριο του 1978 ο ιός εξαπλώθηκε στα νιάτα όλου του κόσμου και επανεμφανίσθηκε την επόμενη χρονιά, οι επιστήμονες είχαν προλάβει να ετοιμάσουν εμβόλιο για την περίοδο 1978-1979. Έτσι, δεν υπήρξαν οι εκατόμβες των νεκρών που όλοι φοβούνταν.

Το 1997 αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν με τον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών στο Χονγκ Κονγκ. Δεκαοκτώ από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο και έξι πέθαναν. Ο ιός είχε περάσει απευθείας από τα πουλερικά στους ανθρώπους και πολλοί από τους νοσηλευθέντες ασθενείς ήταν νέοι. Για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου σφαγιάσθηκαν όλα τα κοτόπουλα του Χονγκ Κονγκ – περίπου 1,5 εκατομμύριο πουλερικά. Οι φόβοι των επιστημόνων ότι ο ιός θα αρχίσει να περνάει εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το 1999 ένας νέος ιός γρίπης των πτηνών, ο H9N2, μόλυνε δύο παιδιά στο Χονγκ Κονγκ. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει άλλο κρούσμα, αλλά επειδή αυτοί οι δύο ιοί εξακολουθούν να ανιχνεύονται στα πτηνά, η ανησυχία ότι μπορεί κάποια στιγμή να δημιουργήσουν πρόβλημα παραμένει…

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Άρθρα σελίδα 2 (… συνέχεια…)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ