arthra 3

Άρθρα

 

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (Σελίδα 3)Η Παγκόσμια Παρασκευή Κατά της Γούνας (WFFF)

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή της ΒΡ και οι επιπτώσεις της

Αν μπορούσαν να μιλήσουν…Όλη η αλήθεια για την γρίπη των χοίρων
18-26 Απριλίου – Παγκόσμια Εβδομάδα για τα Ζώα στα Εργαστήρια Πειράματα στα Ζώα ή…η Κόλαση επί της Γης
Παγκόσμια Κατακραυγή κατά της ΓούναςΗμέρες Αγάπης … με Παρέλαση Πτωμάτων!
Πολιτισμός, Διατροφή και η "Μη Βία" στη σύγχρονη κοινωνία
SΟS για σπάνια είδη
Ένα γενετικά τροποποιημένο ονN
έα Κυνηγετική Περίοδος: Ευλογώντας τα Όπλα…«Ένας Κόσμος…Αμέτρητοι Εφιάλτες…»Ανεξέλεγκτη η λαθροθηρία στην ΕλλάδαAnimal Bank: Η πιο ανθρώπινη Τράπεζα του κόσμου
Η εκπομπή-διαφήμιση του τσίρκου MedranoΑνεπιθύμητο το τσίρκο MEDRANO
Η PeTA προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια στον πρώτο που θα καταφέρει να δημιουργήσει το In Vitro Meat (Συνθετικό κρέας)24 Απριλίου . Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων στα Ζώα
Πείτε στη
Gucci να σταματήσει να σκοτώνει μωρά φώκιας

SOS, Κορινθιακός καλεί πολίτεςΤα «Γκουαντάναμο» των ζώων

Άρθρα σελίδα 1Άρθρα σελίδα 2

 


Η Παγκόσμια Παρασκευή Κατά της Γούνας (WFFF)
International Anti-Fur Coalition, 26/11/2010Παγκόσμια ημέρα κατά του αιματοβαμμένου εμπορίου της γούνας. Ενός εμπορίου που με σκοπό το κέρδος κακοποιεί ανελέητα με τους πιο βάναυσους τρόπους αθώα ζώα που είχαν την ατυχία να γεννηθούν με όμορφη γούνα! Κάθε χρόνο περισσότερα από 50 εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα (μινγκ, αλεπού, τσιντσιλά, ρακούν, κτλ.) χωρίς να υπολογίζονται τα εκατομμύρια κουνέλια, βρίσκουν φρικτό θάνατο που περιλαμβάνει μεθόδους όπως ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κρέμασμα, πνίξιμο, κτυπήματα στο κεφάλι, σπάσιμο λαιμού, και εισπνοή τοξικού αερίου για να μη

καταστραφεί η γούνα τους. Τις περισσότερες φορές γδέρνονται ενώ διατηρούν ακόμη τις αισθήσεις τους.Οι διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο από εκατομμύρια ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, η εγκατάλειψη της αληθινής γούνας από πολλούς σχεδιαστές και καταστήματα, αλλά και η άρνηση ολοένα και περισσότερων διασημοτήτων να φορέσουν αληθινή γούνα, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα, ότι ο βασανισμός και η θανάτωση των ζώων για τη μόδα δεν είναι αποδεκτά!Σε ολόκληρο τον κόσμο οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων έχουν ξεκινήσει έναν μακροχρόνιο αγώνα με σκοπό την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, καθώς και την κατάργηση εισαγωγής γούνας από άλλα κράτη. Στο Ισραήλ υπάρχει νομοσχέδιο για ολική κατάργηση του εμπορίου της γούνας (εκτροφή και εισαγωγή).Στην Ελλάδα μπορεί οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας να βρίσκονται σε ύφεση, όμως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης καθώς και στην Κίνα, παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων με αποτέλεσμα οι έλληνες γουνοποιοί να στρέφονται στην ενίσχυση των εξαγωγών προς τις χώρες αυτές.Όμως ο βασανισμός και η θανάτωση των ζώων δε μπορεί να αποτελεί κλάδο προς ανάπτυξη!Η Παγκόσμια Παρασκευή Κατά της Γούνας (WFFF) είναι μία από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες ημέρες δράσης στην ιστορία των δικαιωμάτων των ζώων, με περισσότερες από 120 κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ενώνουμε και τη δική μας φωνή με τους χιλιάδες πολέμιους της γούνας σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόσωπο της βρώμικης αυτής βιομηχανίας και να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους όσους κερδοσκοπούν από την κακοποίηση των ζώων!Ο χρόνος τους τελειώνει και θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώσει όσο πιο σύντομα γίνεται!!!Καλούμε κάθε φιλοζωϊκό σωματείο και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να ενισχύσει την παγκόσμια αυτή κινητοποίηση συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία αλλά και διοργανώνοντας παρόμοιες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας!Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 – Πλατεία Συντάγματος 18:30Θα συγκεντρωθούμε στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία στους γύρω εμπορικούς δρόμους!Επισκευθείτε την σελίδα:
International Anti-Fur Coalition


International Anti-Fur Coalition, 26/11/2010


Η μεγάλη οικολογική καταστροφή της ΒΡ και οι επιπτώσεις της
Αναδημοσίευση από antinews.gr 18/5/2010Οι επιπτώσεις της τεράστιας διαρροής πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικού είναι μεγάλες. Πολλοί την παρομοιάζουν με τη καταστροφή στο Chernobyl. Οι υπεύθυνοι όχι μόνο της ΒΡ, αλλά όλων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών κάθονται πλέον σε αναμμένα κάρβουνα. Οι φόβοι τους εστιάζονται στο ενδεχόμενο της επιβολής αυστηρών περιορισμών ή ακόμη και της απαγόρευσης άντλησης στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι μια από τις ελάχιστες στο πλανήτη όπου οι «πετρελαιάδες» έχουν σχετικά απόλυτη ελευθερία κινήσεων.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Exxon, Shell, και Chevron συμμετέχουν με τεχνική βοήθεια στη προσπάθεια καθαρισμού της κηλίδας. Όλες τους έχουν μεγάλο οικονομικό συμφέρον στην εκμετάλλευση της περιοχής του Κόλπου, και οι φόβοι τους δεν είναι καθόλου αβάσιμοι.

Για να αντιληφθεί κανείς το τι ακριβώς παίζεται στο Κόλπο του Μεξικού, θα πρέπει να ανατρέξει στις δραματικές αλλαγές της αμερικανικής πολιτικής που σημειώθηκαν μετά την εκδήλωση παρόμοιων περιβαλλοντικών καταστροφών. Το πιο πρόσφατο συμβάν ήταν αυτό του 1989 όταν το supertanker Exxon Valdez εξόκειλε στα ανοιχτά της Αλάσκας, διαρρέοντας 11 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου στο νερό, και σκοτώνοντας περισσότερα από 100.000 πουλιά και άλλα ζώα. Ήταν από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία του κόσμου. Από πλευράς όμως πολιτικού αντίκτυπου, η καταστροφή της πηγής Unocal το 1969 στη θαλάσσια περιοχή της Καλιφόρνια, ήταν αυτή που «γέννησε» το σύγχρονο οικολογικό κίνημα και που οδήγησε στην σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση άντλησης πετρελαίου στις αμερικανικές θάλασσες. Είναι επίσης ο λόγος που ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα την 31/3/10, χαλάρωσε κάπως τους περιορισμούς στην άντληση στις ΗΠΑ, δεν τόλμησε να αγγίξει τις αυστηρότατες προϋποθέσεις που διέπουν τις εργασίες αυτές στη Καλιφόρνια.

Εντωμεταξύ, οι πετρελαϊκές εταιρίες δίνουν την εντύπωση πως η πρόσφατη καταστροφή τις έπιασε εξ απήνης. Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες οι εταιρίες έχουν εστιάσει πάρα πολύ στα θέματα ασφάλειας, υπήρχε η εντύπωση πως το να συμβεί κάτι παρόμοιο είναι απίθανο. Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη τους, αναρωτιούνται ειλικρινά πως είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο. Η απάντηση έχει να κάνει με την ΒΡ. Οι διαδικασίες που ακολουθούσε δεν ήταν και οι πιο κατάλληλες για τέτοιου είδους αντλήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η εταιρία δεν ήταν καν προετοιμασμένη για μια τέτοια κρίση σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, τομέας που θεωρείται βασικός μετά το περιστατικό του Exxon Valdez . Όπως λέει ένας ειδικός αναλυτής, «Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα δημοσιευτούν άσχημες εικόνες και βίντεο.συνεπώς είναι σημαντικό η εταιρία να προλάβει να βγάλει στη δημοσιότητα δικό της οπτικό υλικό πριν βγει υλικό με νεκρά πουλιά.και θα πρέπει η εταιρία να δεχτεί αδιαμαρτύρητα, χωρίς περιορισμούς και υπεκφυγές, την σκληρή επίθεση των δημοσιογράφων».

Σήμερα, και όπως έχει εξελιχτεί η κατάσταση, ολόκληρη η βιομηχανία πετρελαίου είναι έξω φρενών. Οι εταιρίες μοιάζουν σαν να μην έχουν κανέναν έλεγχο επί των εξελίξεων, και σαν να μη γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει. Πάντως για να υπάρχει και κάποιο μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα τελευταία 50 χρόνια, τόσο η Shell όσο και άλλες εταιρίες έχουν διαρρεύσει περίπου 1.5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, στην ουσία καταστρέφοντας το οικοσύστημά του . Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα ατύχημα τύπου Exxon Valdez το χρόνο, κάθε χρόνο, εδώ και πέντε δεκαετίες . Και δεν πρόκειται για κάποιο παλιό πρόβλημα που έχει πάψει να υπάρχει. Μόλις πέρσι η Shell ανακοίνωσε πως χύθηκαν 14.000 τόνοι αργού πετρελαίου στον Νίγηρα, η διπλή δηλαδή ποσότητα της αντίστοιχης του 2008. Οι λόγοι των διαρροών είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων η καταστροφή των πηγών από κλέφτες και η ανατίναξή τους από αντάρτες. Όποιος όμως και να είναι ο λόγος, η βλάβη είναι τρομακτική και ανεπανόρθωτη. Και τονίζει το υπάρχον πρόβλημα στις ΗΠΑ, όπου παρά τις όποιες απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς η εξάρτηση του πλανήτη από το πετρέλαιο. Μπορεί με την επιβολή αυστηρής νομοθεσίας να προστατεύεται η Αμερική, όμως το πρόβλημα παραμένει και απλά μετατίθεται σε άλλες περιοχές όπως τη Νιγηρία, εκεί όπου οι περιβαλλοντικές καταστροφές αποτελούν εδώ και δεκαετίες καθημερινότητα.Αναδημοσίευση από www.antinews.gr 18/5/2010…


Αν μπορούσαν να μιλήσουν…"ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ", 03/12/2009
Αποκαλείται καλύτερος φίλος του ανθρώπου, πιστός σύντροφος και άγρυπνος φύλακας. Οι απαρχές των στενών του σχέσεων με τον άνθρωπο χρονολογούνται από την αρχαιότητα, όντας το πρώτο ζώο που αυτός εξημέρωσε. Ωστόσο, ο σκύλος, το αγαπημένο στους περισσότερους από εμάς αυτό τετράποδο, γίνεται όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, θύμα σε απίστευτης βιαιότητας περιστατικά κακοποίησης. Περιστατικών που σοκάρουν με τη σκληρότητα τους και προκαλούν ερωτήματα σχετικά με τους λόγους και τις σκέψεις που οδηγούν κάποιους ανθρώπους να στραφούν εναντίον ανυπεράσπιστων ζώων.

Ο υπερπληθυσμός του στη χώρα μας αλλά και η έλλειψη μιας αποτελεσματικής πολιτικής στειρώσεων συνδυαζόμενα με την . «αρρωστημένη» σκέψη κάποιων ανθρώπων, έχουν οδηγήσει σε μια έκρηξη των κρουσμάτων βασανισμών εις βάρος σκύλων, κατάσταση που τείνει, μάλιστα, να εξελιχτεί σε μακάβρια «μόδα». Η πλειοψηφία των περιστατικών εντοπίζεται στην επαρχία, με την Κρήτη να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στις βίαιες θανατώσεις σκύλων. Μάλιστα, η «ευρηματικότητα» και ωμότητα των δραστών παραπέμπουν ακόμα και σε μεθόδους βασανισμών της Μεσαιωνικής εποχής! Γιατί όμως κάποιος να ξεσπάσει με τέτοιο μίσος πάνω σε ένα αδύναμο ζώο;

«Τα αίτια της κακοποίησης ζώων είναι διάφορα και καταρχάς σχετίζονται με το αν έχει κακοποιηθεί ο ίδιος ο δράστης. Τα άτομα που είχαν κακοποιηθεί άσχημα όταν ήταν παιδιά από τους γονείς ή πιέζονταν ψυχικά, κάπου πρέπει να βγάλουνε με τη σειρά τους αυτή τη βία και το θυμό που νιώθουν. Τα βγάζουν λοιπόν πάνω στα σκυλιά, γιατί από τη μία αυτά είναι αδύναμοι στόχοι και από την άλλη γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους», λέει στον «Α.Τ.» η ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια, ιδρυτής της φιλοζωικής οργάνωσης «Psychanimal», κ. Ασημίνα Κουλουκούρη.

Όσον αφορά την βιαιότητα των βασανισμών η κ. Κουλουκούρη υποστηρίζει: «Είναι θέμα εξουσίας. Εκείνη την ώρα ο δράστης αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει, ανεξέλεγκτα, οτιδήποτε θέλει στο ζώο. Άλλωστε, όταν έχει κακοποιηθεί ο ίδιος με μεγάλη βιαιότητα, την ίδια ακριβώς ένταση θα βγάλει και απέναντι στα ζώα», και προσθέτει, «όταν η κοινωνία δεν διαπαιδαγωγεί αλλά ούτε τιμωρεί τον δράστη, τότε στην ουσία προωθεί η ίδια την κακοποίηση».

Τη δική της εξήγηση γι’ αυτά τα φαινόμενα που υποβαθμίζουν τη χώρα μας αλλά και όλους εμάς ως άτομα, δίνει στον «Α.Τ.» και η πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης κ. Έμυ Παπαγιαννοπούλου: «Πιστεύω πως είναι η χαλάρωση των ηθών που παρατηρείται στην εποχή μας αλλά και η γενικότερη κατάπτωση της κοινωνίας που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές απέναντι σε ακίνδυνα ζωάκια. Τη στιγμή που ο άλλος δεν σέβεται άλλα βασικότερα πράγματα όπως την οικογένεια, τη φύση, τον ίδιο του το συνάνθρωπο, πώς περιμένουμε να σεβαστεί τα ζώα;».

Νομοθεσία υπάρχει αλλά ουσιαστικά δεν τηρείται. Οι ζωοφιλικές οργανώσεις ζητούν να μετατραπεί η θανάτωση ζώου σε κακούργημα. Συγκεκριμένα, ο νόμος 3170/03 (περί ζώων συντροφιάς) προβλέπει για κακοποίηση ζώου, χρηματικό πρόστιμο ύψους έως και 1500 ευρώ αλλά και ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί η κ. Παπαγιαννοπούλου: «Εγώ προσωπικά κατέθεσα μήνυση για ένα περιστατικό αλλά οι αστυνομικοί δεν θέλανε να την γράψουν παρ’ όλο που τους έλεγα ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα. Τελικά η μήνυση μπήκε στο αρχείο γιατί ο εισαγγελέας έκρινε ότι αυτή δεν πρόκειται να προχωρήσει λέγοντας μου αυτολεξεί: “τώρα με τα σκυλιά θα ασχολούμαστε;”».

Μέχρι λοιπόν η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν στη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό, αρχικά και την εξάλειψη στη συνέχεια των φαινομένων κακοποίησης αλλά και μέχρι εμείς οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ζώα είναι -όπως και εμείς- ζωντανά πλάσματα με ψυχή και αισθήματα, τέτοια περιστατικά ντροπής θα συνεχίζουν καθημερινά να μας σοκάρουν και να μας γεννούν εύλογες απορίες για το ποιοι, τελικά, είναι τα ζώα.ΟΞΥ… ΣΟΥΒΛΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΑ!Συγκεντρώσαμε κάποια από τα δεκάδες περιστατικά βασανισμών σκύλων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρονιά στη χώρα μας. Τα περισσότερα, μάλιστα, από αυτά είναι ιδιαίτερα σοκαριστικά.* Οκτώβριος 2007: Θύελλα αντιδράσεων ανά τη χώρα προκαλεί βίντεο που δείχνει έναν 22χρονο Κύπριο φοιτητή στη Χίο, να βασανίζει με καυτό λάδι ένα αδέσποτο σκυλάκι.* Ιούνιος 2008: Άγνωστοι σουβλίζουν σκύλο και στη συνέχεια τον κρεμάνε στην πλατεία σε χωριό, του Δήμου Φρε, στην Κρήτη.* Ιούλιος 2008: Στον Πόρο, άγνωστοι περιέλουσαν με καυστικό οξύ ένα μικρό σκυλάκι, σε ολόκληρο το σώμα του. Το ζώο εντοπίστηκε σε ημιθανή κατάσταση.* Νοέμβριος 2008: Νεκρός, φρικτά παραμορφωμένος, και δεμένος με σκοινί στα πόδια βρέθηκε σκύλος σε χωριό στα Χανιά. Σύμφωνα με τους κτηνίατρους που το εξέτασαν, το ζώο είχε συρθεί για πολλά χιλιόμετρα από αυτοκίνητο.* Ιούνιος 2009: Πέντε σκυλιά βρίσκονται κρεμασμένα από μια ελιά, στη Σητεία. Ο τρόπος με τον οποίο ήταν κρεμασμένα (πατούσαν ελάχιστα στο έδαφος) υποδεικνύει πως υπέφεραν επί τουλάχιστον οκτώ ώρες μέχρι τον αναπόφευκτο θάνατό τους. Λίγες μέρες αργότερα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλλίων, βρέθηκαν βασανισμένα σκυλιά, σε κατάσταση αποσύνθεσης, κρεμασμένα με σκοινί και καρφωμένα σε φράχτη.* Ιούλιος 2009: Δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες παρακολουθούν άναυδοι έναν οδηγό αυτοκινήτου στην περιοχή Κάρυανη του νομού Καβάλας, να δένει από το πόδι στο αυτοκίνητό του έναν σκύλο και να τον σέρνει στο δρόμο, επιταχύνοντας όλο και περισσότερο! Όταν βεβαιώθηκε ότι αυτό δεν ζει, πέταξε το άσχημα παραμορφωμένο σώμα του στα σκουπίδια.* Αύγουστος 2009: Πνιγμένος σκύλος βρέθηκε να επιπλέει κοντά στο φάρο του λιμανιού της Σητείας, έχοντας στο λαιμό του περασμένη θηλιά και μια πέτρα.* Σεπτέμβριος 2009: Νεαρός στα Σφακιά Κρήτης κόβει με ψαλίδι τα αυτιά ενός «pit bull», χωρίς να παρέχει στο ζώο οποιαδήποτε μορφή νάρκωσης.* Οκτώβριος 2009: Τοπική εφημερίδα της Κρήτης δημοσιεύει φωτογραφίες σκύλου που βρίσκεται κρεμασμένος σε αντηρίδα στύλου της ΔΕΗ στην περιοχή του Καρτερού Ηρακλείου.* Νοέμβριος 2009: Κάτοικος της Βάρης, ανακαλύπτει νεκρό σκύλο μέσα σε εγκαταλελειμμένο κατάστημα της περιοχής. Κάποιοι τον είχαν κρεμάσει από το προηγούμενο βράδυ χρησιμοποιώντας σύρμα και έχοντας δημιουργήσει μια τόσο γερή θηλιά που μόνο με τανάλια μπόρεσαν να την αφαιρέσουν από το άτυχο ζώο.ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣΗ Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με μια σειρά προτάσεων που έχει καταθέσει προς την πολιτεία επιδιώκει να βάλει ένα τέλος στην φρικτή εικόνα των κακοποιημένων και βασανισμένων σκύλων. Οι βασικότερες από αυτές:

1. Η τροποποίηση του Ν. 3170/03 (για τα ζώα συντροφιάς) και η αυστηρή εφαρμογή του.

2. Η αναπροσαρμογή των ποινών και των προστίμων και η μετατροπή της κακοποίησης και θανάτωσης ζώου σε κακούργημα.

3. Η προστασία και η φροντίδα των αδέσποτων σκύλων από τους δήμους και τις κοινότητες, σύμφωνα με τον νόμο και εφαρμογή κυρώσεων όταν δε συμμορφώνονται προς αυτόν.

4. Η δημιουργία Αστυνομίας Ζώων που θα ασχολείται με τις κακοποιήσεις ζώων, έτσι ώστε οι ένοχοι να έρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης και να αποθαρρύνονται οι εν δυνάμει δράστες να προβαίνουν σε κακοποιήσεις και θανατώσεις.

5. Η απαγόρευση, με την επιβολή υψηλών προστίμων, της κακομεταχείρισης των σκύλων που χρησιμοποιούνται σαν «σκιάχτρα» από τους ιδιοκτήτες τους.“ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ – ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ”Την απόφαση της δικαιοσύνης περιμένουν αύριο δεκάδες φιλοζωικά σωματεία της χώρας αλλά και του εξωτερικού που μέσω επιστολής που συνοπογράφουν, ζητούν να μην επιστρέψουν στο «εκτροφείο- κολαστήριο» -όπως το χαρακτηρίζουν- των Μεγάρων, τα 58 σκυλιά, που κατασχέθηκαν προσωρινά κατόπιν εισαγγελικής εντολής και ύστερα απο καταγγελίες κακοποίησης και κακομεταχείρισης.

Το εκτροφείο ήρθε στο φως ύστερα απο καταγγελίες σε τηλεοπτική εκπομπή και, όπως υποστηρίζουν τα σωματεία, μέσα σε αυτό βρέθηκαν φυλακισμένοι και αλυσοδεμένοι 56 σκύλοι σε άθλια κατάσταση, υποσιτισμένοι χωρίς νερό και περίθαλψη, που εκλιπαρούσαν για βοήθεια.

Τα σωματεία υπέβαλαν μήνυση κατά των ιδιοκτητών του παλιού πτηνοτροφείου και ζητούν απ’ τη δικαιοσύνη τη μόνιμη κηδεμονία των ζώων, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες πως αποτελούσαν προϊόν εκμετάλλευσης για αναπαραγωγικούς σκοπούς. Απο την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια της μονάδας υποστηρίζει ότι είχε μαζέψει τα ζώα από τον δρόμο με σκοπό να τα φροντίσει ενώ προχώρησε και σε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να τα πάρει πίσω.

Η υπόθεση είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί αύριο και τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων ζητούν την συμπαράσταση και συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε τα ζώα να μην επιστρέψουν στον τόπο του μαρτυρίου τους.

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΛΑΧΟΥ


"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 03/12/2009


Όλη η αλήθεια για την γρίπη των χοίρωνGREENPAGE, 20 /7/2009Πολλά γράφονται και λέγονται καθημερινά γύρω από τον «εφιάλτη» όπως αποκαλούν την νέα γρίπη. Όλοι οι ειδήμονες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, κρατικοί λειτουργοί ,γιατροί, επιστήμονες κ.λ.π. ξεδιπλώνουν καθημερινά μελλοντικά σενάρια εξάπλωσης της πανδημίας και εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της. Κανείς όμως δεν μιλά για τα πραγματικά αίτια της δημιουργίας αυτού του επικίνδυνου ιού Η1Ν1. Αυτό το σημείο αποτελεί και την ουσία του προβλήματος γιατί κατά την γνώμη μας είναι η αρχή μιας σειράς απειλών για την υγεία μας και στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι εσκεμμένα δεν κάνουν λόγο για τα πραγματικά αίτια διότι διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα αν συμβεί το αντίθετο.

Αυτός είναι και ο λόγος της παρέμβασης μας με αυτό το δημοσίευμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας αποκαλύψουμε τους ηθικούς αυτουργούς αλλά και τους συνεργούς-συνενόχους αυτού του «προαναγγελθέντος» εγκλήματος.

Ο βασικός ηθικός αυτουργός είναι η βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία ανά τον κόσμο με μοναδικό λόγο ύπαρξης της φυσικά το τεράστιο κέρδος ολίγων ανθρώπων. Στις απέραντες φάρμες παραγωγής κρέατος, τα σύγχρονα κολαστήρια των ζώων, καταστρατηγείται και εξευτελίζεται με τον πιο βάναυσο τρόπο κάθε ίχνος σεβασμού απέναντι στο ιερό δικαίωμα της ζωής.

Εκατομμύρια ζώα, υγιή αλλά και άρρωστα μαζί αναγκάζονται να στοιβάζονται το ένα δίπλα ή και πάνω στο άλλο χωρίς να μπορούν καν να κινηθούν, καταναλώνοντας τροφές άγνωστης σύστασης και προέλευσης , με σκοπό να αποκτήσουν σύντομα βάρος και να μεταβληθούν σε κερδοφόρα προϊόντα. Καταλαβαίνετε ότι αν ένα ζώο από αυτά νοσήσει πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί η ασθένεια του σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Τεράστιες ποσότητες βρομιάς συγκεντρώνονται, τα άρρωστα και τα ετοιμοθάνατα ζώα στοιβάζονται μαζί με τα υγιή χωρίς διακρίσεις, και πλήθος από μύγες τρέφεται από τα περιττώματα, μεταδίδοντας στη συνέχεια τους ιούς και τα μικρόβια στους ανθρώπους.

Στις βιομηχανίες εκτροφής εξελίσσεται ένα φριχτό και σκληρό παιχνίδι του παραλόγου. Η ίδια η φύση του ζώου αντιδρά, αγχώνεται, αρρωσταίνει φανερώνοντας ότι αισθάνεται την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται. Αυτό το καταπολεμούν με φάρμακα. Ατέλειωτα αντιβιοτικά και άλλα, τα οποία δίνονται σε καθημερινή βάση αναπτύσσοντας έτσι υπερανθεκτικά στελέχη ιών ή και μικροβίων. Το ίδιο και χειρότερο αποτέλεσμα έχει και η γενετική παρέμβαση στα ζώα για να γίνουν πιο παραγωγικά, δημιουργώντας εντελώς απρόβλεπτα αποτελέσματα. Έτσι κάνουν όλο τον κόσμο πειραματόζωα .Η αναίτια και παράλογη υπερκατανάλωση κρέατος δείχνει τώρα τα έμμεσα αποτελέσματά της.

Δεν αναφερόμαστε ειδικά μόνο στους χοίρους γιατί το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα ζώα βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας και είναι σίγουρο ότι ο επόμενος ιός δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση του από κάποιο άλλο είδος ζώου βιομηχανικής παραγωγής. Ο ηθικός αυτουργός βέβαια έχει ισχυρό κίνητρο να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, το κέρδος του. Εκείνος που όχι μόνο δεν έχει κανένα απολύτως όφελος , αλλά αντίθετα είναι και το τελικό θύμα αυτής της «ανθρώπινης» δραστηριότητας είσαι ΕΣΥ κρεατοφάγε καταναλωτή!

ΕΣΥ είσαι ο συνεργός και συνένοχος σε αυτό το έγκλημα που συντελείται αλλά ταυτόχρονα και ο αποδέκτης των συνεπειών αυτής της δραστηριότητας. Αν δεν πεθάνεις από καρκίνο , που είναι και η πιο πιθανή συνέπεια κατανάλωσης κρέατος (βλέπε Η εικασία της GREENPAGE ), θα πεθάνεις από κάποιο ιό γρίπης που θα μεταλλαχθεί από κάποιο ζώο κατανάλωσης στον άνθρωπο.

Μεγάλος ωφελημένος αυτής της κρίσης είναι φυσικά η βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων. Ένα ισχυρό λόμπι ματαιόδοξων ανθρώπων που εμπορεύονται μαζί με την ανθρώπινη υγεία και κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Φυσικά το κίνητρο κι εδώ είναι πολύ ισχυρό και δεν είναι άλλο από το κέρδος φυσικά!

Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί του αποπροσανατολισμού της προσοχής της κοινής γνώμης από τα πραγματικά αίτια της πανδημίας και εστιάζουν σκόπιμα τα φώτα της δημοσιότητας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, φυσικά πάντα με το αζημίωτο!

Αποτελεί πεποίθηση μας ότι η ματαιοδοξία του ανθρώπινου είδους για άκρατο πλουτισμό που έχει σαν συνέπεια τον ανεξέλεγκτα αυξανόμενο καταναλωτισμό , ότι ,όχι μόνο δεν θα είναι ανέξοδη , αλλά αντίθετα θα κληθούμε στο μέλλον εμείς και τα παιδιά μας να πληρώσουμε ακριβά αυτή την ματαιοδοξία των ολίγων αλλά και την απαθή συμμετοχή και συνενοχή των πολλών!

Αν θέλεις να αντισταθείς σε αυτή την πραγματικότητα, σεβόμενος το μέλλον των παιδιών σου , εξαίρεσε τον εαυτόν σου από αυτήν την απαθή συνενοχή. Σταμάτησε ΤΩΡΑ να καταναλώνεις κρέας και στρέψου στις χιλιάδες άλλες τροφές για τις οποίες είναι κατασκευασμένος ο οργανισμός σου να καταναλώνει.

Οι τελευταίες εξελίξεις που συνιστούν απειλές κατά της υγεία μας (Νόσος των πτηνών, γρίπη των χοίρων.) μπορεί να μην σηματοδοτούν το τέλος του κόσμου, αποτελούν όμως ισχυρά και ηχηρά μηνύματα από την φύση ότι θα πρέπει να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα.

Εμείς , το κυρίαρχο είδος , ή θα αποφασίσουμε να ζήσουμε αρμονικά με τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη ή θα εξαφανιστούμε όλοι μαζί.

Η επιλογή είναι δική σου και σε αφορά άμεσα.!


GREENPAGE , 20/7/2009


18-26 Απριλίου – Παγκόσμια Εβδομάδα για τα Ζώα στα Εργαστήρια Πειράματα στα Ζώα ή…η Κόλαση επί της Γης


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ , 23/4/2009150.000.000 με 180.000.000 ζώα το χρόνο βασανίζονται παγκοσμίως, ήτοι 3.000.00 μέσα στην παγκόσμια αυτή εβδομάδα που διανύουμε, από τα παρανοϊκά μυαλά σαδιστών και βάρβαρων, που κατ’ευφημισμό καλούνται ερευνητές και επιστήμονες, στα κολαστήρια των πειραματικών εργαστηρίων. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ζώων θανατώνεται αφού περάσουν τη σύντομη ζωή τους μέσα στον τρόμο και την οδύνη των φριχτών βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλονται. Δια του λόγου το αληθές, πλήθος σκυλιών, γατιών, πιθήκων, κουνελιών και ινδικών χοιριδίων τσουρουφλίζονται, δηλητηριάζονται, ακρωτηριάζονται, χειρουργούνται χωρίς αναισθητικό, παραλύουν, αιμορραγούν, προκειμένου εμείς οι άνθρωποι να ανακτήσουμε την υγεία μας και τη νιότη μας, να ζούμε σε καθαρά και αποστειρωμένα περιβάλλοντα, να οδηγούμε με ασφάλεια, να πυροβολούμε και να ρίχνουμε βόμβες, να καπνίζουμε κλπ. Αυτός ο αριθμός αυξάνει τρομακτικά στις χώρες της Ασίας, και ειδικότερα στην Κίνα, όπου οι «πολιτισμένοι» της Δύσης μεταφέρουν τα εργαστήριά τους, για να γλιτώσουν από τους οχληρούς ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και για να μειώσουν τα έξοδά τους, μια και τα κέρδη τους ανέρχονται μόνο σε λίγα δισεκατομμύρια δολάρια! Αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτό το παραπάνω νούμερο προέρχεται μόνο από 37 από τις 174 χώρες που πειραματίζονται σε ζώα, χωρίς να υπολογίζουμε τα ζώα που δεν υπόκειται σε καμιά σχετικά με τα πειράματα νομοθεσία, όπως πουλιά, ποντίκια, αμφίβια και ερπετά, τότε σίγουρα φτάνουμε σε αστρονομικά μεγέθη.Αμέτρητα σκυλιά σκοτώνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα εργαστήρια ανατομίας και έρευνας των κτηνιατρικών σχολών προκειμένου να μάθουν οι φοιτητές ανατομία πάνω στα κατακρεουργημένα πτώματά τους. Ο θάνατός τους φριχτός, τα χτυπούν μέχρι να θα πεθάνουν, τα σκοτώνουν με αέρια και ηλεκτροπληξία, τους σπάνε τα κόκαλα, τα εξαρθρώνουν, τα ξεκοιλιάζουν, τους εξορύσσουν τα μάτια…Τα περισσότερα δε σκυλιά είτε είναι αδέσποτα, είτε προέρχονται από εκτροφεία και pet shops . Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι φοιτητές αρνούνται τη χρήση των ζώων στα εργαστήριά τους κι αυτό είναι κάτι θετικό για το μέλλον των ζώων, αφού οι σημερινοί φοιτητές είναι οι επιστήμονες του μέλλοντος.Εμείς ελπίζουμε σε μια ολοένα και αυξανόμενη συνειδητοποίηση και συμπόνια εκ μέρους τους, αφού τα πειράματα στα ζώα είναι ανήθικα, βάρβαρα, αντιεπιστημονικά και κερδοσκοπικά. Επιπλέον, έρευνες καταδεικνύουν περίτρανα ότι, τουλάχιστον στην ιατρική και φαρμακολογία, μόνο ένα 5-25% μπορεί να εξασφαλίσει ότι ουσίες που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους. Εκατομμύρια ζώα θα σωζόντουσαν, αν όλοι αυτοί οι λαμπροί «επιστήμονες» έπαιρναν σα δεδομένη την αρχή ότι διαφορετικοί οργανισμοί μόνο διαφορετική συμπεριφορά και αντίδραση μπορούν έχουν ως προς την ίδια ουσία. Τα περισσότερα πειράματα είναι άχρηστα και αναξιόπιστα και συχνά η εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους στους ανθρώπους αποδεικνύεται επικίνδυνη και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και θανατηφόρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

•  Οι μεταγγίσεις και οι μεταμοσχεύσεις καθυστέρησαν πάνω από 200 χρόνια λόγω των παραπλανητικών αποτελεσμάτων σε πειράματα με ζώα.

•  Μετά από μία έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 18.000 ποντίκια, το φάρμακο Teropterin εφαρμόστηκε για τη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας αλλά τα παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν στην εν λόγω θεραπεία πέθαναν πιο γρήγορα απ’ό,τι θα πέθαιναν αν δεν είχαν πάρει μέρος σ΄ αυτή.

•  Σχετικά με το φάρμακο για την καρδιά Fradin, κανένα από τα πειράματα που έγινε σε ζώα δε φάνηκε να προειδοποιεί για τα αποτελέσματα που θα είχαν στον άνθρωπο, όπως τύφλωση, στομαχικές διαταραχές και πόνους συνδέσμων των άκρων.

•  Ένα άλλο φάρμακο για την αρθρίτιδα, το Opren, παρόλο που σημείωσε επιτυχία στα ζώα, στο τέλος αποσύρθηκε αφού προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από εβδομήντα ανθρώπους και σοβαρές επιπλοκές σε άλλους τρεις χιλιάδες πεντακόσιους, όπως δερματολογικές παθήσεις, καθώς και παθήσεις στα μάτια, στην κυκλοφορία του αίματος, συκώτι, νεφρά.

Και ο κατάλογος είναι μακρύς…

Σήμερα με την τεχνολογική πρόοδο, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές μέθοδοι πιο εξελιγμένες, πιο αξιόπιστες, πιο οικονομικές, πιο γρήγορες και, για μας το κυριότερο, πιο ηθικά προτιμητέες. Κάποιες από αυτές είναι:

•  Η χρησιμοποίηση ανθρώπινων ιστών για τη φαρμακευτική έρευνα που πολλοί επιστήμονες τη βρίσκουν πιο αποτελεσματική από τη χρήση ζωικών ιστών (Reuters 29/8/1996). Σε πολλούς κλάδους της Ιατρικής οι μελέτες πάνω σε μη ζώντες ζωικούς ιστούς και κύτταρα (in vitro systems) είναι η πλέον συνηθισμένη μέθοδος, κυρίως για μελέτες μοριακού τύπου.

•  Η χρήση μοντέλων Η/Υ και μαθηματικών που εξομοιώνουν ανθρώπινα όργανα επιτρέποντας στους ερευνητές να δοκιμάζουν ηλεκτρονικά νέες θεραπείες πριν τις εφαρμόσουν στον άνθρωπο, να ελέγχουν την επίδραση ουσιών, να προβλέπουν με ποιο τρόπο απορροφούνται τα φάρμακα, πως μεταβολίζονται κλπ. Επίσης, παρουσιάσεις με κομπιούτερ και εξομοιωτές αντικαθιστούν συχνά τη χρησιμοποίηση των ζώων στην εκπαίδευση φοιτητών.

•  Φυσικο-χημικές τεχνικές που συνδυάζουν πληροφορίες για τη δομή διαφόρων ουσιών και τις σχέσεις των χημικών τους αντιδράσεων μας επιτρέποντας να προβλέψουμε τα βιολογικά αποτελέσματα χημικών συστατικών. Για παράδειγμα, αναλύοντας με Η/Υ το ένζυμο του AIDS βρέθηκαν οι χημικές ουσίες που σταματούν τη δράση του.

•  Μαγνητοεγκεφαλογραφία και είδη τομογραφίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς για την παρακολούθηση διαφόρων νόσων.

Εν κατακλείδι, όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον πως η έρευνα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους που «αναπαράγουν» τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού ή στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό. Μόνο που αυτές οι εναλλακτικές εφαρμόζονται με απίστευτα βραδύ ρυθμό γιατί η συνήθεια τόσων χρόνων και κυρίως η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία που θέλει τα ζώα αυτά αντικείμενα έρευνας, πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν.

Για τον ΠΟΦΥΖΩ όμως, το ζήτημα των πειραμάτων σε ζώα είναι πάνω από όλα ηθικό: τι δικαίωμα έχουμε εμείς οι άνθρωποι να υποβάλλουμε άλλα όντα σε μαρτύρια και βασανισμό, για τις δικές μας επιλογές και συνήθειες;

Στις 25 Απριλίου 2009 και ώρα 11.00 ο σύλλογός μας θα διαδηλώσει μαζί με άλλους φιλοζωικούς συλλόγους και σωματεία, καθώς και ανεξάρτητους πολίτες, υπέρ του δικαιώματος των ζώων για μια ζωή χωρίς πόνο και ιεροεξεταστικά μαρτύρια.

Ο Αϊνστάιν είπε σχετικά με πειράματα στα ζώα «κανένας σκοπός δεν είναι τόσο υψηλός που να δικαιολογεί τόσο χαμερπείς μεθόδους», ενώ ο Γάντι τα χαρακτήρισε «το πιο σκοτεινό απ’όλα τα εγκλήματα».

Ο ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΥΤΕ ΕΡΕΥΝΑ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Πηγές

Ενημερωτικό Δελτίο της ΙΑ PEEA , Διεθνούς Οργάνωσης κατά των Πειραμάτων στα Ζώα, Τεύχος Άνοιξη 2009

http :// www . hsus . org / animals _ in _ research / animal _ testing /

http :// www . peta 2. com / feat / testing 123/

http :// shac . net / HLS / exposed /2008/ Video / index . html

https :// community . hsus . org / campaign / FED _2009_ apeprotectionact ? source = gabhie


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ , 23/4/2009

 

 

Παγκόσμια Κατακραυγή κατά της Γούνας


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ , 12/2/2009Ο Σύλλογος ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ σε συνεργασία με τη φιλοζωική ομάδα ΑΝΙΜΑL NET του Facebook, τη θεματική ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων των Οικολόγων-Πράσινων και άλλους ανεξάρτητους πολίτες, και θα πραγματοποιήσουν ακτιβιστική διαμαρτυρία κατά της γούνας, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009, από τις 10.00 πμ έως τις 3.00 μμ, στις αρχές του πεζόδρομου της Ερμού.Η διαμαρτυρία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του τριημέρου 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου 2009, που διοργανώνεται από την παγκόσμια κίνηση “International Anti-Fur Coalition” με στόχο να δοθεί τέλος στη βιομηχανία και το εμπόριο του αίσχους και της ντροπής.

Καλούμε την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, τους σχεδιαστές μόδας, τα εμπορικά καταστήματα και τους καταναλωτές να αντιληφθούν επιτέλους το απύθμενο βάθος του παραλόγου αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας που επιμένει να γδέρνει ζωντανά πλάσματα για να τα κάνει πανωφόρια, γιακάδες και αξεσουάρ, στο όνομα του κέρδους, και να τη σταματήσουν με κάθε τρόπο. Αυτή τη στιγμή θανατώνονται παγκοσμίως τουλάχιστον 50 εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα με τους πιο φρικτούς τρόπους που έχει επινοήσει ποτέ ανθρώπινος εγκέφαλος για μια τέτοια περίσταση. Τέτοιες κερδοσκοπικές ενέργειες μας φτωχαίνουν ψυχικά και ηθικά και μας υποβιβάζουν τόσο μεμονωμένα ως άτομα, όσο και συλλογικά ως κοινωνία.

Ελάτε να φωνάξουμε πως τα μαγαζιά έχουν μετατραπεί σε «χασάπικα» που πουλάνε θάνατο. Ελάτε να βάλουμε τέλος σ’αυτή τη «μόδα» χωρίς έλεος, ζητώντας από τους καταναλωτές να αντισταθούν στο να αγοράζουν τα προϊόντα ενός συστήματος διεφθαρμένου που δε τιμά τη ζωή και που τη σπαταλά με άπειρη ιδιωτεία και ηλιθιότητα αφού είναι ανίκανο να δει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι πιο “υγιείς” που επίσης εγγυώνται οικονομική ευημερία.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ , 12/2/2009


Ημέρες Αγάπης … με Παρέλαση Πτωμάτων!www.pofyzo.blogspot.com , 27/12/2008ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣO οικο-φιλοζωϊκός σύλλογος ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και δυσαρέσκειά του για την αλόγιστη παρέλαση πτωμάτων που, όπως κάθε Χριστούγεννα έτσι και φέτος, προβάλλεται από την ελληνική τηλεόραση. Ο λόγος είναι για τα δύστυχα τα ζώα που πριν γίνουν βορά στα γιορτινά μας τραπέζια, τα βλέπουμε να κρέμονται τόσο αβασάνιστα από τα τσιγκέλια των κρεοπωλείων. Και το θέαμα αυτό όχι μόνο δεν μας προκαλεί διόλου δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά το θεωρούμε και σαν κάτι το φυσικό, δεδομένο και εορταστικό! Γαλοπούλες, γουρουνάκια, λαγοί, κατσικάκια, πάπιες, κοτοπουλάκια, και δε συμμαζεύεται, κρέμονται αρτιμελή, σχεδόν σα ζωντανά, σαν να μπορούν ακόμα, σιωπηλά όμως πια, να ουρλιάξουν, να σκούξουν, να σπαρταρήσουν, υπερασπιζόμενα τη ζωή τους.
Αλλά εμάς τι μας νοιάζει; Αφού έτσι είναι το έθιμο, η παράδοση, οι διατροφικές μας συνήθειες στο κάτω-κάτω…

Στο βωμό δε της κατανάλωσης και του τερψιλαρύγγιού μας στήνονται ολόκληρα ρεπορτάζ ενημερώνοντάς μας για την αγοραστική αξία των «κρεάτων», ενώ εκπομπές μαγειρικής οργιάζουν σε φαντασία προτείνοντας συνταγές που κάνουν τα σάλια μας να τρέχουν: Ελάφι με καρύδια, αγριογούρουνο με κυδώνια, πάπια πορτοκάλι, γαλοπούλα γεμιστή, χοιρινό μπούτι με γαρίφαλα και χυμό ανανά. Η πλήρης απαξίωση της ζωής. Η παντελής υποβάθμιση και μηδενισμός της. Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να ξεφύγει πλέον από την αδηφαγία μας… Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να προστατευθεί από την αυθαιρεσία μας. Η πανίδα ξεκληρίζεται προς βρώση, αφού μοστραριστεί πρώτα σαν εμπόρευμα και κανένας νόμος αλλά ούτε και καμιά ηθική αξία δεν μπορεί να επέμβει, αφού πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Εμείς καλούμε το καταναλωτικό κοινό να αρνηθεί να συμμετάσχει σε ένα σύστημα διεφθαρμένο που δεν τιμά τη ζωή και που σχεδόν ψυχαναγκαστικά «καταναλώνει θάνατο», αφού το επιβάλλουν απολιθωμένα και αναχρονιστικά ήθη και έθιμα. Καλούμε τους πολίτες να σταματήσουν να μεταχειρίζονται τη ζωή ως αντικείμενο προς κατανάλωση και να σκεφτούν ότι αυτά τα «κρέατα» που βλέπουν κρεμασμένα στο τσιγκέλι ήταν ζωντανά πλάσματα που αισθανόντουσαν τον πόνο όπως και εμείς, είχαν το ίδιο ένστικτο επιβίωσης όπως και εμείς, και το δικό τους προορισμό και ρόλο σ’αυτό τον κόσμο όπως και εμείς.

Αν δεν αλλάξουμε τη θέασή μας προς τη ζωή σε όποια μορφή κι αν αυτή εκδηλώνεται, επιβεβαιώνουμε ότι δεν ξεχωρίζουμε σε τίποτε από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, παρά είμαστε ωμοί εκμεταλλευτές, βιαστές και δολοφόνοι όλων των αδύναμων όντων που έχουν την ατυχία να πέφτουν στο δρόμο μας. Όμως η «ανωτερότητα» μας απέναντι στα ζώα έγκειται ακριβώς στη δυνατότητα που αποκτήσαμε χάρη στην ανάπτυξη των ανώτερων λειτουργιών του νεοφλοιού μας, να σεβόμαστε και να συναισθανόμαστε την αγωνία και τον πόνο όλων των ζωντανών πλασμάτων και να τους αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη ζωή ή, αν μη τι άλλο, έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο. Μέχρι να γίνει αυτό, εμείς θα συνεχίζουμε να τρώμε τις σάρκες όχι μόνο των άλλων όντων, αλλά και τις δικές μας, αφού μια κοινωνία που δεν εκδηλώνει ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στα ζώα, δεν μπορεί με τίποτε να αναπτύξει μια βαθύτερη ευαισθησία και ένα σεβασμό για τη ζωή γενικότερα.

Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2008


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Πολιτισμός, Διατροφή και η "Μη Βία" στη σύγχρονη κοινωνία


www.ecology-salonika.org , 21/12/2008Από το βιβλίο του Βασίλη Καφαταρίδη

"Προτιμούσαν Να Πεθάνουν Παρά Να Αμαρτήσουν Τρώγοντας Κρέας"
Περισσότεροι άνθρωποι στο Δυτικό κόσμο θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο. Φοράνε γραβάτες, έχουν γραφείο, P/C, αυτοκίνητο. Διαβάζουν βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες. Όμως είναι πολιτισμένοι;

Όταν αυτοί οι άνθρωποι φοράνε παπούτσια, ζώνες, γούνες, μπουφάν και διάφορα άλλα από δέρμα σκοτωμένων ζώων, μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι ή αυτή η κοινωνία είναι πολιτισμένη;

Όταν αυτοί οι άνθρωποι τρώνε πτώματα αθώων ζώων, μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πολιτισμένοι; Ή μήπως είναι βάρβαροι, όπως ήταν βάρβαροι οι άνθρωποι που ζούσαν στην εποχή των παγετώνων πριν εκατομμύρια χρόνια;


Οι ζωόφιλοι, οι οποίοι έχουν στα σπίτια τους σκύλους και γάτες, και τους ταΐζουν με τροφές από σφαγμένα ζώα είναι ζωόφιλοι; Είναι πολιτισμένοι;

Τα δικά τους ζώα είναι "καλά" ζώα, είναι φίλοι για αυτούς, έχουν ψυχή, τους αγαπάνε. Τα άλλα ζώα δεν έχουν ψυχή, δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή, δεν έχουν προστασία. Δεν μπορούν να μιλήσουν, να διαμαρτυρηθούν, να πουν." Τι κάνετε εσείς οι άνθρωποι;"Αγοράζοντας και τρώγοντας τροφές ζωικής προέλευσης όπως το γάλα, το τυρί, το κρέας, τα αυγά κλπ. ο άνθρωπος:Διατηρεί την αλυσίδα βασανισμού και άγριας σφαγής των αθώων ζώων
(Και εμείς είμαστε ζώα, να μην το ξεχνάμε αυτό).Κάνει κακό στον εαυτό του.Κάνει κακό και στους άλλους (εγκληματικότητα, γεμάτες φυλακές).Αρρωσταίνει σωματικά (γεμάτα νοσοκομεία).Αρρωσταίνει ψυχικά (γεμάτα ψυχιατρεία).Πολιτισμένος άνθρωπος, ζωόφιλος, οικολόγος είναι αυτός που δεν τρώει κανέναν, δεν κάνει κακό σε κανένα, ούτε σε ανθρώπους, ούτε στα ζώα, ούτε στη φύση.Είναι αυστηρά φυτοφάγος, έχει καθαρές αρτηρίες, καθαρό μυαλό, καθαρές σκέψεις.

Παράδειγμα σε όλους και σε όλα…Υ.Γ. Για να πίνουμε εμείς το γάλα και να τρώμε γαλακτοκομικά προϊωντα οι αγελάδες υποβάλλονται κάθε 6 – 8 μήνες σε τεχνητή γονιμοποίηση. Μετά τη γέννα τα μοσχαράκια απομακρύνονται από τiς μητέρες τους, τους δίνουν υποκατάστατο γάλακτος και το γάλα που προοριζόταν για αυτά συγκεντρώνεται από τους ανθρώπους. Τα μικρά μωρά χάνουν την ορεξή τους, δεν τρώνε, γίνονται αναίμικτοι, παθαίνουν κατάφλυψη, όπως και οι μητέρες τους και σε λίγoyς μήνες δολοφονούνται.

Οι αγελάδες δολοφονούνται όταν σταματάνε να είναι παραγωγικές.Σκέψου να ήσουν εσύ μοσχαράκι

Και κάποιους που θέλουν εσένα στο πιάτο τους

Σκέψου ανθρώπους που θέλουν να φάνε

Μάνα, πατέρα, το αδελφάκι σουΤο Άουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλά ζώα.

Θεοντόρ ΑντόρνοΟ άνθρωπος ακόμα διανύει την προϊστορία του.

Κάρλ Μάρξ
Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο

με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα
.

Μαχάτμα Γκάντι

www.ecology-salonika.org , 21/12/2008


SΟS για σπάνια είδηΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ , 22/11/2008

Προστατευόμενα είδη χάνουν τη ζωή τους από ταχύπλοα, πλαστικά και αγκίστρια. Μόνο το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου καταγράφηκαν 45 εκβρασμοί.

Χελώνες με σπασμένα καβούκια από ταχύπλοα, πνιγμένες από πλαστικά ή από αγκίστρια ψαράδων, δελφίνια μαχαιρωμένα και φώκιες θανάσιμα τραυματισμένες από ανθρώπινο χέρι… Οι συχνοί εκβρασμοί στη στεριά νεκρών ζώων που ανήκουν σε προστατευόμενα είδη έχουν θορυβήσει τους ειδικούς στη χώρα μας.«Το πρόβλημα είναι οξύ κι εντείνεται. Οσο τα αλιεύματα μειώνονται τόσο ο ανταγωνισμός μεταξύ θηλαστικών και ανθρώπου θα είναι εντονότερος. Ιδίως όταν οι παράκτιοι αλιείς έχουν αφεθεί μόνοι τους, χωρίς υποστήριξη να συναγωνίζονται τα θηλαστικά για τα ελάχιστα ψάρια. Προφανώς η πολιτεία επαφίεται στην ευσυνειδησία τους», υπογραμμίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», Θ. Τσιμπίδης.Οπως διευκρινίζει ο ίδιος, το τρίμηνο Φεβρουάριος – Απρίλιος σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 45 εκβρασμούς, ενώ από τότε καταγράφονται από το «Αρχιπέλαγος» τουλάχιστον 10 περιστατικά κατά μέσο όρο ανά τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Προστασίας της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» κάνει λόγο για περισσότερους από 200 εκβρασμούς νεκρών χελωνών κάθε χρόνο.Ανησυχητικά ποσοστά«Τα περιστατικά που καταγράφονται αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό της πραγματικότητας. Είναι τουλάχιστον τριπλάσια τα νεκρά θηλαστικά που δεν βγαίνουν πότε στη στεριά», εκτιμά ο κ. Τσιμπίδης και προσθέτει πως «οι ψαράδες είναι ολοένα και πιο διστακτικοί να αναφέρουν τέτοια περιστατικά στο λιμενικό, καθώς φοβούνται ότι θα μπουν σε περιπέτειες ή ότι θα κινδυνεύσουν να βρεθούν κατηγορούμενοι. Τα στοιχεία είναι πάντως ανησυχητικά και εμφανίζουν την τραγική πτυχή του προβλήματος. Στο Ιόνιο ζούσε ένας πληθυσμός 150 κοινών δελφινιών και μέσα σε 10 χρόνια έχουν μείνει μόνο 15».Από τις αρχές του 2008, το «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, τα Λιμεναρχεία και συλλόγους πολιτών έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την καταγραφή εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών. «Πρόκειται για διάφορα είδη δελφινιών -κυρίως ρινοδέλφινα, σταχτοδέλφινα ή ζωνοδέλφινα- ορισμένα από τα οποία βρίσκουμε μαχαιρωμένα. Πιθανώς να είχαν μπλεχτεί σε δίχτυα, όπως γίνεται συνήθως. Αλλα είχαν προσβληθεί από αρρώστια ή πέθαναν από κατάποση πλαστικού», εξηγεί η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, συντονίστρια επιστημονικής έρευνας του «Αρχιπελάγους». «Πολλές φορές τρώνε πλαστικά, νομίζοντας πως είναι μέδουσες και πνίγονται ή πεθαίνουν από ασιτία, επειδή φράζει το πεπτικό τους σύστημα», εξηγεί η ίδια. Με τον ίδιο τρόπο βρίσκουν τραγικό θάνατο και πολλές θαλάσσιες χελώνες (που δεν ανήκουν στα θηλαστικά, αλλά συμπεριλαμβάνονται στην καταγραφή του «Αρχιπελάγους» ως προστατευόμενα θαλάσσια είδη), συνήθως οι καρέτα – καρέτα. «Το καλοκαίρι αυξάνονται οι εκβρασμοί θαλάσσιων χελωνών, καθώς είναι περίοδος ωοτοκίας κι αναγκάζονται να έρθουν σε πιο ρηχά νερά για να γεννήσουν», σημειώνει η κ. Μήλιου. «Τα ταχύπλοα σκάφη κόβουν το καβούκι τους και τραυματίζουν θανάσιμα τις χελώνες. Αλλη αιτία θανάτου είναι η κατάποση πλαστικών».Σύμφωνα πάντως με την Αλίκη Παναγοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων του Συλλόγου Προστασίας της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων», η βασική αιτία θανάτου για τις χελώνες είναι ο «τυχαίος εγκλωβισμός τους σε δίχτυα ή παραγάδια. Πνίγονται ή αν καταπιούν μια πετονιά ή ένα αγκίστρι, μπορεί να πεθάνουν από προβλήματα στο πεπτικό. Υπάρχουν και ορισμένοι ασυνείδητοι που τις χτυπάνε στο κεφάλι». Η ίδια σημειώνει πως «πέρσι αναφέρθηκαν 230 περιστατικά νεκρών χελωνών και 50 τραυματισμένων. Φέτος έχουμε ξεπεράσει αυτό τον αριθμό»…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Τρεις νεκρές μονάχους μονάχους

Στα προστατευόμενα είδη συμπεριλαμβάνεται και η μεσογειακή φώκια μονάχους μονάχους. Υπολογίζεται πως από τα 600 άτομα που έχουν μείνει σε όλο τον κόσμο, τα 250-300 ζουν στην Ελλάδα. Φέτος έχουν εντοπιστεί τρεις περιπτώσεις ηθελημένης θανάτωσης: μία πυροβολημένη και αποκεφαλισμένη στη Σύρο τον Φλεβάρη, μια θανάσιμα τραυματισμένη στην Υδρα τον Σεπτέμβρη και μια πυροβολημένη τον Οκτώβρη στη Μήλο. Η MOm, που ασχολείται με την διάσωση και προστασία της μεσογειακής φώκιας έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του χρόνου άλλες 5 νεκροψίες σε φώκιες που έχουν εκβραστεί, από φυσικό θάνατο ή από πνιγμό επειδή μπλέχτηκαν σε αλιευτικά δίχτυα ή από αδιευκρίνιστες αιτίες θανάτου.

Αγνωστη παραμένει η αιτία και για τον θάνατο ορισμένων δελφινιών. Οπως, όμως, σημειώνει ο κ. Τσιμπίδης, «η θνησιμότητα αυξάνεται και από τη θαλάσσια ρύπανση. Τα δελφίνια βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και γι αυτό συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών στο σώμα τους, που εξασθενούν τον οργανισμό και προκαλούν διάφορες επιπλοκές».

Ποιες λύσεις προτείνονται

Κάποιες λύσεις που προτείνονται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι η αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και της εντατικής – βιομηχανικής αλιείας, η εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς και η καθιέρωση αποζημίωσης στους ψαράδες για τις ζημιές που προκαλούν στα δίχτυα τους χελώνες, δελφίνια και φώκιες, με έμμεσους, ενδεχομένως, τρόπους όπως π.χ. η αντικατάσταση του εξοπλισμού τους.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ , 22/11/2008 

Ένα γενετικά τροποποιημένο ονΑναδημοσίευση από http://ellania.pblogs.gr , 28/9/2008Ένα γενετικά τροποποιημένο ον που σχεδιάστηκε για να πωληθεί ως pet από εταιρεία γενετικής μηχανικής, προκαλεί σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια μορφή παιδικής κούκλας με γενετικά τροποποιημένο DNA, η οποία έχει μεν το μέγεθος παιδικού παιχνιδιού, διαθέτει ωστόσο μηχανισμούς καρδιακών παλμών, αίσθηση του πόνου, ακόμη και αληθινά δόντια. Διατίθεται σε επτά διαφορετικούς τύπους.

Το genpet είναι ζωντανό μαστοφόρο που αναπνέει. Η εταιρεία BioGenica που το κατασκεύασε, φρόντισε να του τοποθετήσει αίμα, κόκαλα και μύες που μπορούν να αιμορραγήσουν εάν κοπεί ένα μέρος τους.Η διαδικασία σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκε το genpet, ονομάζεται ” Zygote Micro Injection ” και αποτελεί συνδυασμό DNA, με την εισροή συγκεκριμένων πρωτεϊνών διαφορετικών ειδών. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1997, κατά τη διάρκεια ερευνών για τον εντοπισμό κοινών στοιχείων ανάμεσα σε ποντίκια και μέδουσες βιοκαλλιέργειας και από τότε συναντάται στην κλωνοποίηση κουνελιών, γουρουνιών, ψαριών και πιθήκων. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο σε χιμπατζήδες, αράχνες και πρόβατα. Και τώρα έρχεται το genpet .Τo genpet διατηρείται στην πλαστική συσκευασία με έναν τύπο χειμερίας νάρκης που ελέγχεται από σωλήνα από τον οποίον διοχετεύεται ειδική πρωτεΐνη. Κάτι που συναντάται σε πολλά ζώα των βορείων ή σκανδιναβικών χωρών. Αναπνέει από ειδικές τρύπες εξαερισμού. Εχει αίσθηση του πόνου; Βεβαίως. Εχει επίσης ελάχιστες φωνητικές χορδές που το βοηθά να φωνάξει όταν νιώσει την οποιαδήποτε ενόχληση. Δείχνει τα συναισθήματά του μέσω ειδικών διαφοροποιημένων κωδικών, που τους διακρίνει κανείς από το χρώμα τους. Δεν μεγαλώνει. Εχει διάρκεια ζωής από ένα μέχρι τρία χρόνια και δεν χρειάζεται μπαταρίες. Τα μαλλιά του μεγαλώνουν. Ελάχιστα μεν, αλλά μεγαλώνουν.Ανοιγοκλείνει κανονικά τα μάτια του, μπορεί να δαγκώσει εάν χρειαστεί, ενώ αναγνωρίζει τον ιδιοκτήτη του. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι μπορεί ακόμη και να θαφτεί.

http://www.genpets.com/index.php


Αναδημοσίευση από http://ellania.pblogs.gr , 28/9/2008 

Nέα Κυνηγετική Περίοδος: Ευλογώντας τα Όπλα…ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. , 14/8/2008

(ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ)Ακόμα μια παράσταση του θεάτρου του παραλόγου ανοίγει την αυλαία της στις 20 Αυγούστου 2008. Είναι η νέα κυνηγετική περίοδος που χρόνια τώρα ξεκινά κατόπιν της πλήρους συμφωνίας, σύμπνοιας και ομοψυχίας μεταξύ των ανωτέρων κλιμακίων του Υπουργείου Γεωργίας και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Θύματα αυτής, δεν είναι τα μόνο τα δύστυχα ζώα και πτηνά που περιμένουν τη θανατική τους καταδίκη με τη σφραγίδα και την υπογραφή του κράτους(!).

Και φέτος λοιπόν, το αρμόδιο Υπουργείο, αντί να απευθυνθεί σε όλες τις οικολογικές οργανώσεις λαμβάνοντάς τες υπόψη του σ’ένα διάλογο εφ’όλης της ύλης, προτίμησε να συγκαλέσει μέσα στον Ιούνιο του 2008 δύο ξεχωριστές συναντήσεις: Μια συνάντηση με τέσσερις (!) συγκεκριμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις και με το συντονισμό ενός απλού υπαλλήλου του Υπουργείου και μια δεύτερη ξεχωριστά με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία με συντονισμό (ποιού άλλου;) του ίδιου του Υφυπουργού Γεωργίας. Από αυτές τις συγκεντρώσεις, και κυρίως από τη δεύτερη, πάρθηκε και η απόφαση της «νέας» κυνηγετικής ρυθμιστικής για το 2008-09.Ούτε όμως αυτή η παλιά-νέα ρυθμιστική δε προσφέρει ουσιαστικά καμιά λύση στη σωρεία των παραβάσεων από κυνηγετικούς συλλόγους και μεμονωμένους κυνηγούς, όπως εκείνες που έγιναν στις ζώνες άρσης κυνηγιού δίπλα σε πυροπαθείς περιοχές (π.χ. Πελοπόννησος) ή σε υγροβιότοπους που προστατεύονται από συνθήκες όπως η RAMSAR ή η NATURA 2000, σύμφωνα με τις καταγγελίες πολλών οργανώσεων καθόλη την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο. Αρκεί να αναφέρουμε την καταγγελία της ΑΝΙΜΑ και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη μαζική εξόντωση μεταναστευτικών πουλιών (Ζάκυνθο, Αντίπαξοι κλπ) αλλά και των Οικολόγων-Πράσινων για τη γενοκτονία πολλών ειδών στο φαράγγι της Γκούρας, όπου κατέφυγαν ζώα και πτηνά μετά τις πυρκαγιές για να θανατωθούν από τα κυνηγετικά πυρά.Πολλές μάλιστα οικολογικές οργανώσεις πρότειναν και μια σειρά μέτρων που στόχο είχαν να διαφυλάξουν αυτό το σπάνιο θησαυρό βιοποικιλότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική ορνιθοπανίδα από την αρπακτικότητα των κυνηγών. Πρώτη φορά έγιναν προτάσεις για μια πενταετή παύση του κυνηγιού, ενώ από τον ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ προτάθηκε να κλείσει πια το κεφάλαιο «κυνήγι» με την άμεση και οριστική κατάργησή του . Δυστυχώς όμως, οι μαζικοί σκοτωμοί ζώων και πτηνών εξακολουθούν να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Γεωργίας και τη Διεύθυνση Θήρας ως μη αξιολογήσιμα περιστατικά, όπου πάντα φταίνε κάποιοι «ασυνείδητοι» οπλοφόροι(!).Εμείς βέβαια πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους αποτρόπαια και αδικαιολόγητα φαινόμενα δεν οφείλονται μόνο σε κάποιους ανεύθυνους οπλοφόρους, αλλά και στην ανικανότητα των ελληνικών αρχών, που είτε λόγω έλλειψης οικολογικού οράματος, είτε λόγω συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων, αδυνατούν να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία αυτής της μαγευτικής πανίδας και την αφήνουν εσκεμμένα στην τύχη της. Να γίνει δηλαδή βορά στους λαθροκυνηγούς αλλά και στους οργανωμένους κυνηγούς (αλήθεια ποια η διαφορά;), που πιέζουν για συνέχιση του κυνηγιού , παρά την αντίθετη γνώμη τόσων και τόσων οικολογικών οργανώσεων αλλά και ατόμων με οικολογική συνείδηση .Και σα να μην έφταναν όλα αυτά. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κιλτίδης, κάλεσε τους κυνηγετικούς συλλόγους και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος να αλλάξουν το καταστατικό τους αποκτώντας το χαρακτήρα της περιβαλλοντικής οργάνωσης, προκειμένου να καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων(!). Όμως ακόμα κι αν οι οργανωμένοι κυνηγοί «συνεισφέρουν τα μέγιστα και με δικά τους μάλιστα έξοδα σε διάφορες δράσεις προστασίας της άγριας ζωής», αυτό δεν αλλάζει την παράλογη στην εποχή μας φύση τους που δεν είναι άλλη από αυτή του εξολοθρευτή ζώων και πτηνών. Οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός αποτελεί απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης του αρρωστημένου χαρακτήρα του κυνηγιού, αφού πλέον δεν αποτελεί παρά μια απλή εκτόνωση των βάρβαρων και επιθανάτιων ενστίκτων που αντί να στραφούν προς τα μέσα, στρέφονται δυστυχώς προς τα έξω, σκορπώντας το θάνατο σε πλάσματα που δε φταίνε σε τίποτα.Ζώα σημαίνει ζωή και φύση σημαίνει αυτό που μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Το πως οι κυνηγοί μπορούν να επιτυγχάνουν την επαφή με αυτό που μεγαλώνει και αναπτύσσεται, σπέρνοντας και θερίζοντας το θάνατο, είναι κάτι που μόνο οι ίδιοι μπορούν να γνωρίζουν. Στο απόφθεγμα «Η φύση βιώνεται, δεν αποστειρώνεται», απαντάμε «η φύση βιώνεται χωρίς να σκοτώνεται, διαφορετικά αποστεώνεται».Για τον ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ., το πρόβλημα του κυνηγιού δε λύνεται ούτε με ρυθμιστικές αποφάσεις, ούτε με ζώνες ελεγχόμενου κυνηγιού ή ακόμα και προσωρινής άρσης του. Το πρόβλημα λύνεται με μια βαθιά και ουσιαστική αλλαγή στη στάση ζωής μας και με έναν επαναπροσδιορισμό του ρόλου μας σε αυτή: από κυρίαρχος, διώκτης και άρπαγας, ο άνθρωπος πρέπει να δει τον εαυτό του ως ισότιμο, συνοδοιπόρο και προστάτη όλης της πανίδας και της χλωρίδας γιατί αυτά και μόνο αυτά αποτελούν τον πραγματικό επίγειο πλούτο. Για να επιτευχθούν όμως αυτά, χρειάζεται μια περιβαλλοντική και βαθιά οικολογική παιδεία και μια πολιτεία που να γνωρίζει τον προορισμό της και την ευθύνη της σε εκείνο που καλείται ν’αφήσει πίσω της και να παραδώσει στις επόμενες γενιές.

 

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.

ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.

GREENPAGE: Το κυνήγι δεν είναι άθλημα. Είναι ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ…!

Σχετικό Link: (Εγκλήματα διασκέδασης)


ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ(ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ)


«Ένας Κόσμος…Αμέτρητοι Εφιάλτες…»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. , 7/8/2008

(ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ)Με το σύνθημα «Ένας κόσμος, ένα όνειρο», οι διοργανωτές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων προσπαθούν να ρίξουν μάταια στάχτη στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας και να καλύψουν με το πολύχρωμο και φαντασμαγορικό θέαμα που θα προσφέρουν, τις πολλές σκοτεινές, άθλιες και απεχθείς πλευρές της ταχείας αναπτυσσόμενης στρατιωτικής και οικονομικής υπερδύναμης που λέγεται Κίνα.Οι αξίες του ολυμπιακού ιδεώδους, που είναι το ήθος, ο σεβασμός, η αγάπη για την ειρήνη, η συμφιλίωση, η συναδέλφωση και η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, δεν έχουν καμιά σχέση με τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής των Ο.Α., αφού η χώρα που τους φιλοξενεί περιορίζει στο έπακρο τις ατομικές ελευθερίες και καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα, ανθρώπινα και μη, με τρόπο που θυμίζει τουλάχιστον μεσαίωνα. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει, είναι ότι, ενώ λόγω της αδυναμίας της να εναρμονιστεί με το πνεύμα της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Κίνα έχασε τη διοργάνωση των Ο.Α. του 2000, τώρα τους κέρδισε, παρόλο που όχι μόνο δε βελτίωσε στο ελάχιστο τη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την επιδείνωσε σε βαθμό που δε πάει άλλο. Διερωτόμαστε τι μπορεί να είχαν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες όταν ανέθεσαν τους Ο.Α. αυτή τη φορά στην Κίνα.Το κόστος των ξέφρενων ρυθμών ανάπτυξης για την κινέζικη κοινωνία είναι τεράστιο σε όλα τα επίπεδα. Με πληθυσμό 1,35 δισ. κατοίκους, η Κίνα είναι ήδη η τρίτη οικονομία του κόσμου, αφού έφτασε τη Γερμανία, και αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Όμως που στηρίζεται αυτός ο κινέζικος κολοσσός για να πετύχει τους σκοπούς του; Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε τα παρακάτω:

Στην καταπίεση και εκμετάλλευση της τεράστιας εργατικής και αγροτικής μάζας της. Η κινέζικη οικονομία χρηματοδοτείται κατά βάση από τις αποταμιεύσεις του φτωχού αγροτικού πληθυσμού, ενώ οι εργάτες συχνά εργάζονται έως και 60 ή 70 ώρες τη βδομάδα κερδίζοντας λιγότερα από το βασικό μισθό. Η Playfair, συμμαχία συνδικάτων εργαζομένων από όλο τον κόσμο, καταγγέλλει δε εκτός από εξαναγκαστικές υπερωρίες, καθημερινή εργασία έως και 15 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα και χαμηλούς μισθούς, και παιδική εργασία.

Στις τεράστιες κοινωνικές της ανισότητες. Απόρροια του παραπάνω, είναι ότι η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς μεγαλώνει ταχύτατα. 700.000.000 φτωχοί (το 47% του πληθυσμού!) ζουν με λιγότερα από 2 ευρώ την ημέρα, ενώ 300.000.000 πολύ φτωχοί ζουν με λιγότερο από 1 ευρώ την μέρα, τη στιγμή που ο αριθμός των πλουσίων αυξάνει συνεχώς. Η Κίνα βρίσκεται ήδη στην έκτη θέση παγκοσμίως με βάση τον αριθμό των εκατομμυριούχων της σε δολάρια (250.000 εκατομμυριούχοι), ενώ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μόνο σε έναν χρόνο πολλαπλασιάστηκε επί επτά.

Στις περιορισμένες έως και ανύπαρκτες ατομικές ελευθερίες και στην ωμή καταπάτηση και καταστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στην Κίνα εκτελούνται 7.000 θανατικές ποινές το χρόνο, δηλαδή το 80% του συνόλου στον κόσμο, ενώ οι κοινωνικές συγκρούσεις (απεργίες, εξεγέρσεις αγροτών κλπ) που αυξάνονται κατά 30% ετησίως, προφανώς λόγω των μεγάλων ανισοτήτων, καταστέλλονται βάναυσα. Την εικόνα «διανθίζουν» οι κρατούμενοι γνώμης, οι αυθαίρετες συλλήψεις ανθρώπων που υπογράφουν προκηρύξεις με αιτήματα, λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, χρήση ιδεολογικής και σωματικής βίας, κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη βαρβαρότητα στην καταστολή της εξέγερσης στο Θιβέτ τον περασμένο Μάρτιο και τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Κατά την προετοιμασία δε των Ο.Α., οι αρχές αύξησαν τη χρήση του μέτρου της διοικητικής κράτησης, ιδιαίτερα σε βάρος υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσώπων που υπογράφουν προκηρύξεις με αιτήματα, καθώς και των επαιτών, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση εντάθηκαν επίσης και οι διώξεις των δημοσιογράφων. 230 περιπτώσεις δημοσιογράφων παρεμποδίστηκαν από τις αρχές φέτος, έναντι των 180 πέρυσι. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι, « η Κίνα χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πρόσχημα για να ενισχύσει την καταπίεση των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να αδειάσει την πρωτεύουσά της από τους ανεπιθύμητους».

Στην οικολογική καταστροφή . Σήμερα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Κίνας αποτελούν το 13% των παγκόσμιων εκπομπών, έναντι του 30,3% που διαθέτουν οι ΗΠΑ και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια. Σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σημειώνεται ότι τα επίπεδα ρύπανσης είναι πέντε φορές υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Παν Γιούε, παραδέχτηκε ότι: «Πέντε από τις δέκα πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στην Κίνα».

Στο βασανισμό και τη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων ετησίως .

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζώα (γάτες, σκύλοι, κουνέλια, αλεπούδες, κουνάβια και χάμστερ) βασανίζονται και θανατώνονται για τη γούνα τους στις κινέζικες φάρμες. Τα ζώα περιμένουν το τέλος τους ολόκληρες ημέρες στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε ασφυχτικά κλουβιά, χωρίς τροφή και νερό, βλέποντας μπροστά τους να βασανίζονται και να δολοφονούνται αράδες άλλων ζώων με το χειρότερο τρόπο. Με τις μύτες τους να οσφραίνονται τη φρίκη του πόνου και του θανάτου, τα πλημμυρίζει το άγχος, ο τρόμος και η απόγνωση. Τέλος, αφού κρεμαστούν γδέρνονται ζωντανά, σκούζοντας από φριχτούς πόνους και στη συνέχεια πετιούνται σ’ένα σωρό, το ένα πάνω στο άλλο, ενώ συνεχίζουν να αναπνέουν ασθμαίνοντας μέχρι να ξεψυχήσουν.

Όμως και στις διατροφικές τους συνήθειες, οι Κινέζοι γίνονται ωμοί βασανιστές οποιουδήποτε ζώου κινείται, πετάει η κολυμπάει. Σαύρες, φίδια, σκορπιοί, σκαθάρια, καρχαρίες, μαϊμούδες, τίγρεις κλπ. τρώγονται ζωντανά ή νεκρά, αφού πρώτα βασανιστούν στο έπακρο. Οι γάτες, για παράδειγμα, τοποθετούνται ζωντανές, έχοντας πλήρως τις αισθήσεις τους, σε κατσαρόλες με ζεματιστό νερό για να χάσουν το τρίχωμά τους, το δε δέρμα τους καταλήγει στο εμπόριο γούνας, όπου επεξεργάζεται και γίνεται κουκούλα τζάκετ ή επένδυση αντιανεμικών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και γουναρικών στον κόσμο, προμηθεύοντας κυρίως τη Βόρεια Αμερική.

Οι παραπάνω συνθήκες που δημιούργησε αυτός ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια, μοιραία θα προκαλέσουν κάποια στιγμή και την κατάρρευσή του, συμπαρασύροντας μαζί του την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, λόγω του επερχόμενου οικονομικού κραχ, του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, των συνεχών κοινωνικών αναταραχών και της οικολογικής καταστροφής.

Πιστεύουμε ότι η ταχεία ανάπτυξη και υπερκατανάλωση έχει κακώς ταυτιστεί με την πρόοδο και την ευημερία μιας κοινωνίας, και κατά συνέπεια των πολιτών της, εξοβελίζοντας από το δρόμο της οτιδήποτε χαρακτηριστεί ως εμπόδιο, όπως είναι οι μέγιστες αξίες της αγάπης και σεβασμού στη φύση και στη ζωή και η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η διαμαρτυρία μας δε στρέφεται ενάντια στον κινέζικο λαό, αλλά ενάντια στη στάση εκείνη της ζωής που ακολουθεί μια ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη πολιτική και πρακτική, στο όνομα της υποτιθέμενης κοινωνικής ανόδου, των μεγάλων συμφερόντων και του κέρδους, σε όποια κοινωνία, πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση ή άτομα κι αν αυτή εκδηλώνεται.

Τέλος, η ευαισθησία, ο σεβασμός, η αγάπη και το ενδιαφέρον προς τα ζώα δεν πρέπει να θεωρούνται ως υποδεέστερα ανάλογων αισθημάτων προς τον άνθρωπο, γιατί μια κοινωνία που εκδηλώνει ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στα ζώα, έχει επίσης αναπτύξει μια βαθύτερη ευαισθησία και ένα σεβασμό για τη ζωή γενικότερα, οποιαδήποτε μορφή, σχήμα ή χρώμα κι αν διαθέτει.

Έπειτα απ’όλα τα παραπάνω, ο ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν μαζί μας κατά αυτής της παρωδίας που θέλει να λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες, την Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008 και ώρα 6 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος (Έξοδος Μετρό προς το Σιντριβάνι).

Για τον ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ

Μάριζα Χριστοδούλου


ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ(ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ)


Ανεξέλεγκτη η λαθροθηρία στην Ελλάδαwww.skai.gr , 16/6/2008Έρευνα του ΣΚΑΪ φέρνει στην επιφάνεια δεκάδες περιπτώσεις βαρβαρότητας εις βάρος σπάνιων ειδών της πανίδας από ασυνείδητους, οι οποίοι εγκληματούν χωρίς να τους ελέγχει κανείς.

Δεκάδες τραυματισμένα ζώα που φτάνουν στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα, καταμαρτυρούν τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η λαθροθηρία στην Ελλάδα.

Οι υπάλληλοι του Κέντρου, δέχονται καθημερινά καταγγελίες για λαθροθήρες που δρουν σε ολόκληρη τη χώρα, κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας.

Πάρνηθα, Λαμία, Πύργος, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Πίνδος, είναι οι περιοχές όπου λαθροκυνηγοί σκοτώνουν άγρια ζώα, ακόμη και αρκούδες και νανόχηνες, ένα από τα πλέον σπάνια και προστατευόμενα είδη.

Οι δασονόμοι δηλώνουν ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να ελέγξει τους κυνηγούς, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι αν και τα κρούσματα λαθροθηρίας είναι πολλά, ελάχιστοι δράστες έχουν συλληφθεί, αρκετοί εκ των οποίων έχουν αθωωθεί με μόνο μία επίπληξη από το Δικαστή.Τη προστασία της πανίδας στη χώρα μας, την έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο εθελοντές, οι οποίοι με δικά τους έξοδα περιπολούν στα βουνά.

Δείτε σχετικό video από τη συχνότητα του skai

http :// www . skai . gr / master _ avod . php ? id =84994& lsc =1

Εντείνονται οι έρευνες

Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των ασυνείδητων λαθροκυνηγών, που σε μία επίδειξη πρωτοφανούς αγριότητας αποκεφάλισαν και έγδαραν ένα από τα σπάνια ελάφια της Πάρνηθας.Μία μόλις ημέρα μετά την αποκάλυψη του ΣΚΑΪ για τη δράση λαθροκυνηγών στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, οι περιπολίες εντάθηκαν και δασαρχείο, αστυνομία αλλά και φορείς "φρουρούν" το βουνό 24 ώρες το 24ωρο.Εν τω μεταξύ , οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική και κάνουν λόγο για πάγια τακτική των λαθροκυνηγών, που δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή και επιμένουν να εγκληματούν εις βάρος της φύσης.Παράλληλα, άνθρωποι που ζουν χρόνια στην περιοχή, αποκάλυψαν ότι οι ασυνείδητοι λαθροκυνηγοί χρησιμοποιούν αθόρυβα όπλα, όπως ψαροντούφεκα και βαλλίστρες, τα οποία προϋποθέτουν κοντινή απόσταση με το ελάφι.Σημειώνεται ότι μετά τη περυσινή φωτιά, τα ελάφια μετακινήθηκαν στην βορειανατολική πλευρά της Πάρνηθας, η οποία γλίτωσε από τις φλόγες.

Λαθροκυνηγοί στην Πάρνηθα

14/06/2008

Σπάνια ελάφια έβαλαν στο στόχαστρο τους λαθροκυνηγοί στην Πάρνηθα.Η κάμερα του ΣΚΑΪ βρέθηκε στον εθνικό δρυμό και κατέγραψε αποκλειστικά την εικόνα ενός αποκεφαλισμένου και γδαρμένου ελαφιού, το οποίο εντόπισε ο εθελοντής δασοφύλακας, Βαγγέλης Τσακιρίδης.Το περιστατικό δεν είναι το μόνο, λένε οι κάτοικοι, οργισμένοι από την εγκληματική ανευθυνότητα κάποιων, που απειλούν να κάνουν ότι δεν πέτυχε η περσινή καταστροφή: να εξαφανίσουν ένα σπάνιο είδος.Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπεύθυνος πολιτικής του WWF Κώστας Λιαρίκος, εξέφρασε την αγανάκτησή του και τόνισε ότι είναι πάγια τακτική των λαθροκυνηγών να γδέρνουν και να τεμαχίζουν τα ζώα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ασυνείδητοι κυνηγοί στη συνέχεια πετάνε οποιοδήποτε κομμάτι μπορεί να δώσει αποδείξεις για τη προέλευση του κρέατος.Η υπεύθυνη του δασαρχείου Πάρνηθας, Σύλβια Παπίκα, διαβεβαίωσε ότι με τη συνεργασία της Ασφάλειας και τη Σήμανσης θα γίνει ότι είναι δυνατό για να συλληφθεί ο δράστης."Αν υπάρχουν κάποιοι οπλοφόροι, γιατί δεν θέλω καν να τους λέω ότι είναι συνάδελφοι κυνηγοί, οι οποίοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και δεν σέβονται καν τους νόμους, πρέπει να είναι πολύ βαριά η τιμωρία τους, και θα φροντίσουμε και εμείς γι’ αυτό", δήλωσε ο πρόεδρος της 4ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Νίκος Σταθόπουλος.Υπενθυμίζεται ότι πριν από 10 μήνες, τον Οκτώβριο του 2007, αντίστοιχες καταγγελίες για λαθροκυνηγούς έφτασαν στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού, Θανάση Λεβέντη.Αν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, απαγόρευσε τότε το κυνήγι περιμετρικά των καμένων δασικών εκτάσεων, φαίνεται πως κανείς δεν συμμορφώθηκε.Τα κόκκινα ελάφια, είναι από τα πλέον σπάνια και προστατευόμενα είδη ζώων, που έχουν βρει καταφύγιο στη Πάρνηθα. Μετά τις περσινές πυρκαγιές έχουν απομείνει μόλις 400.

Δείτε το video από τη συχνότητα του skai

http://www.skai.gr/master_avod.php?id=84885&lsc=1


www.skai.gr


Animal Bank: Η πιο ανθρώπινη Τράπεζα του κόσμουΑφιέρωμα της GREENPAGE , 28/5/2008Έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε μια σημαντική πρωτοβουλία την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα αγκαλιάσουν όλοι οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι η ιδέα για την δημιουργία της Animal Bank .

Ενός παγκόσμιου τραπεζικού ανεξάρτητου οργανισμού που θα υποστηρίζει δυναμικά και από θέση ισχύος τα δικαιώματα των ζώων του πλανήτη.

Η www.animalbank.org είναι μια νέα προσωπική ιστοσελίδα που εμπνεύστηκε, υποστηρίζει και προωθεί την ιδέα για τη δημιουργίατης Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Ζώα .

Ο εμπνευστής της ιδέας, αλλά και δημιουργός της παραπάνω ιστοσελίδας τυχαίνει να είναι ο ίδιος ο δημιουργός της GREENPAGE.

Ο σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να κάνει γνωστό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο,το όραμα για τη δημιουργία της Animal Bank . Της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Ζώα. Της πιο Ανθρώπινης Τράπεζας του κόσμου…!Ο εμπνευστής της ιδέας της Animal Bank περιγράφει το όραμα του:Οι τράπεζες ανά τον κόσμο, εμφανίζονται ως πολλά υποσχόμενοι, χρηματοοικονομικοί-χρηματοπιστωτικοί όμιλοι που με τις δραστηριότητες τους έχουν στόχο και μέλημα την αναβάθμιση της κοινωνίας μας μέσα από την εταιρική κοινωνική δράση με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο, τον πολιτισμό και (τελευταία) και το περιβάλλον. Πολλές βαρυσήμαντες λέξεις κοσμούν τις ολοσέλιδες διαφημιστικές παρουσίες τους στον τύπο. «Υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη, πίστη, δημιουργία.» Πάμφθηνα λόγια του αέρα και όνειρα που τα χρεώνουν με χρυσάφι. Οι πανάκριβες υπεραξίες στους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς τους μαρτυρούν πως η μοναδική κεφαλαιοποιήσιμη αξία γι’ αυτές τις εταιρείες είναι μονάχα το κέρδος.Στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αποτελούν μνημείο ανεξέλεγκτης απληστίας και ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Στην ιστορική τους διαδρομή μέχρι σήμερα μόνο αρνητικό ρόλο διαδραμάτισαν οι τράπεζες του κόσμου, απέναντι στον αγώνα των ανθρώπων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων. Είναι όμως πολύ φυσικό, μια τράπεζα που εκμεταλλεύεται τους πελάτες της με γνώμονα μόνο το υπερκέρδος της, πως μπορεί να τρέφει φιλικά αισθήματα απέναντι στα ζώα;Όλοι όσοι αγαπάμε και σεβόμαστε τις αξίες της ζωής συμφωνούμε ότι τα ζώα είναι, χωρίς αμφιβολία, τα πιο βασανισμένα και αδικημένα πλάσματα της φύσης. Ο άνθρωπος έχει φροντίσει να δημιουργήσει μια σχέση ανάμεσα σε εκείνον και τους συγκατοίκους του που την χαρακτηρίζει η άγρια εκμετάλλευση του αδύναμου από τον ισχυρό. Την ανήθικη αυτή σχέση φροντίζει να δηλητηριάζει ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό ο κατ’ εξοχήν παράγοντας, σύμβολο του ανθρώπινου πολιτισμού που δεν είναι άλλος από το κέρδος. Το χρήμα είναι το δηλητήριο που βασανίζει, εξευτελίζει και εξοντώνει καθημερινά εκατομμύρια ζώα σε όλο τον κόσμο.. Γνωρίζουμε όμως ότι το αντίδοτο για κάθε δηλητήριο παρασκευάζεται από την ίδια βασική ουσία που περιέχεται στο δηλητήριο. Έτσι κι εδώ έχω την πεποίθηση ότι μέσα από το χρήμα πρέπει να αναζητήσουμε και να βρούμε το αντίδοτο που θα σώσει τα ζώα όλου του κόσμου.Ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τα ζώα αλλά δεν ξέρουν πως! Τώρα θα έχουν πραγματικά την ευκαιρία να το πράξουν εύκολα και γρήγορα.Οραματίζομαι μια παγκόσμια τράπεζα για τα ζώα στην οποία θα καταθέτουμε την αγάπη μας και θα εισπράττουμε την ευγνωμοσύνη τους, ενώ παράλληλα θα έχουμε και οικονομικά οφέλη.

Είναι κατά τη γνώμη μου ο μοναδικός ίσως τρόπος να υπερασπίσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά τα δικαιώματα των ζώων του πλανήτη.

Πιστεύω ότι τα παγκόσμια ταμεία για τα ζώα, που υπάρχουν, καλά κάνουν και πρέπει να υπάρχουν, αλλά πάντα θα στηρίζονται σε μια σχέση , από οικονομικής άποψης – μονόπλευρης προσφοράς- και αυτή η σχέση τα καθιστά εξελίξιμα ως ένα βαθμό.Μια παγκόσμια τράπεζα για τα ζώα, με μέλη φιλόζωους(ή και όχι μόνο) θα είναι σε θέση να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται με οικονομικά οφέλη τόσο για εκείνη όσο και για τους ανθρώπους που θα την εμπιστευθούν.

Το σύστημα αξιών της Animal Bank

•  Όλα τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα και η τράπεζα οφείλει να τα υπερασπίζεται ισότιμα.

•  Τα ζώα δεν εμπορεύονται και δεν αποτελούν κανενός είδους προϊόντα.

•  Η ανωτερότητα του ανθρώπου απέναντι στα ζώα είναι ακριβώς η δυνατότητα που έχει να τα σεβαστεί, να τα βοηθήσει και να τους αναγνωρίσει το αναφαίρετο δικαίωμα τους στη ζωή.

•  Μια ηθική ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα θα αναβαθμίσει γενικά την ποιότητα της ζωής στον πλανήτη.

•  Το κέρδος δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την τράπεζα, αλλά το μέσον με το οποίο θα επιτύχει την αποστολή της, να βοηθήσει τα ζώα όλου του κόσμου.

•  Τα οικονομικά οφέλη από την δραστηριότητα της τράπεζας, θα έχουν ως αποδέκτη τους πελάτες της και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

•  Η καλή πίστη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και η ευθύνη της τράπεζας απέναντι στα μέλη και στους πελάτες της, αποτελούν και το κριτήριο της καλής λειτουργίας της.

•  Η Animal Bank δεν πωλείται, δεν συγχωνεύεται, δεν τεμαχίζεται και δεν κληρονομείται.

•  Οι εργαζόμενοι στην τράπεζα απολαμβάνουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

•  Η τράπεζα διαθέτει το αίσθημα της ευθύνης να ορίζει τον εαυτό της αρωγό σε κάθε προσπάθεια που προάγει την πρόοδο και σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.

Αναλυτική ενημέρωση για τα στάδια δημιουργίας της Τράπεζας, για τα μέλη της, τους διαχειριστές της, τα στελέχη της, τα Προϊόντα και τις επενδύσεις της, θα βρείτε στο επίσημο site της Animal Bank: www.animalbank.org

Μέσω της ιστοσελίδας της Animal Bank η οποία "εκπέμπει" σε όλο τον κόσμο σε δυο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά), δημιουργείται ένα δίκτυο υποστηρικτών της ιδέας για τη δημιουργία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Ζώα, το οποίο συνεχώς διευρύνεται.

Μπές τώρα κι εσύ στο δίκτυο υποστηρικτών της ιδέας και χωρίς καμία απολύτως δέσμευση δώσε αξία στο φιλόδοξο όραμα…!

Ας ενώσουμε τώρα τις δυνάμεις μας γύρω από την ιδέα της Animal Bank για τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής παγκόσμιας δύναμης υποστήριξης των δικαιωμάτων των Ζώων του πλανήτη.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη σωτηρία των Ζώων και δεν πρέπει να χαθεί…!

Γίνε τώρα κι εσύ συνεργός στη δημιουργία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Ζώα .

Της πιο ανθρώπινης τράπεζας του κόσμου!

Animal Bank

www.animalbank.org

Email:info@animalbank.orgΑφιέρωμα της GREENPAGE για την Animal Bank


Η εκπομπή-διαφήμιση του τσίρκου MedranoΆρθρο-Διαμαρτυρία, Φίλης της GREENPAGEΣας γράφω για να εκφράσω τον βαθύ αποτροπιασμό μου για την εκπομπή-σκουπίδι της Άννας Δρούζα με θέμα-διαφήμιση το τσίρκο Medrano (η εκπομπή προβλήθηκε την Παρασκευή 2/5/08) και ελπίζω να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες.Τα θεάματα αυτά έχουν χαρακτηριστεί από τον σύγχρονο δυτικό κόσμο ως απάνθρωπα και μεσαιωνικά και αντικαθίστανται από άλλα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, όπως το περίφημο "τσίρκο του Ήλιου". Αισθάνομαι αηδία και βαθιά οδύνη που χαζογελώντας ενθαρρύνει τον κόσμο να επισκεφτεί το τσίρκο Medrano, ένα τσίρκο "που έχει τιμηθεί από τον πρίγκιπα Αλβερτο", όπως είπαν, ενώ πουθενά δεν λένε ότι έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλη την Ευρώπη. Οφείλουμε όλοι, σαν σκεπτόμενοι και με αισθήματα άνθρωποι, να τα καταδικάσουμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο για το τι γίνεται πίσω από τον "λαμπερό κόσμο" του τσίρκου, για το πώς βασανίζονται τα ζώα για να υπακούουν και πώς ταξιδεύουν μέσα σε άθλια κλουβιά από χώρα σε χώρα.

Ντροπή, ντροπή, ντροπή!!!!!! Τους βρίσκω ανημέρωτους και απάνθρωπους. Η κυρία Δρούζα μπορεί, αν θέλει, να πάει το παιδί της στο τσίρκο και, σαν σε ρωμαική αρένα, να διασκεδάσει με τα βασανιστήρια των ζώων. Εγώ το δικό μου θα το μεγαλώσω με χειρονομίες αγάπης και σεβασμού προς τους ασθενέστερους.Με εκτίμηση,

ΚΔ

Σχόλιο Greenpage:

Συμφωνούμε απόλυτα με την φίλη μας και καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια προβολής μέσω τηλεόρασης και μάλιστα σε ώρες παιδικής τηλεθέασης, απαράδεκτων σαδιστικών "θεαμάτων" σε βάρος των ζώων, όπως τα τσίρκο που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τα ζώα.


Άρθρο Φίλης της GREENPAGE
Ανεπιθύμητο το τσίρκο MEDRANOΟικολόγοι Πράσινοι ΚρήτηςΤο τσίρκο MEDRANO από την Ιταλία, πήρε προέγκριση από το Δήμο Πειραιά για εγκατάσταση σε χώρο του Δήμου, ξεκινώντας τις παραστάσεις το Πάσχα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την αντίθεσή τους σε αυτές τις παραστάσεις καθώς και σε κάθε παράσταση που περιλαμβάνει ζώα και ζητούν από το Δήμο Πειραιά να αρνηθεί να δώσει την αντίστοιχη άδεια.Υπόψη ότι το τσίρκο MEDRANO έχει επανειλημμένως δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν, όταν εγκαταστάθηκε στους Δήμους Κερκύρας, Σερρών και Πάτρας, παρά την άρνηση των αντίστοιχων Δήμων για εγκατάστασή του. Ο Δήμος Πατρών, μετά από έντονη αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες του τσίρκου, κάλεσε σε συνέλευση την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., όπου υπογράφηκε αίτημα για μεγαλύτερη έως και πλήρη δικαιοδοσία όλων των Δήμων της Ελλάδος για παροχή αδείας ή μη σε τσίρκα με ζώα.
Άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης έχουν θέσει σε εφαρμογή μερική ή πλήρη απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα, καθότι αυτές δηλώνουν έλλειψη πολιτισμού και βαρβαρότητα απέναντι στα έμβια όντα του πλανήτη. Τα ζώα του τσίρκου αιχμαλωτίζονται με βίαιο τρόπο, υπόκεινται σε βάρβαρες μεθόδους εκπαίδευσης και αφύσικες κινήσεις, ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και μετακίνησης, με καθημερινή κακοποίηση, πείνα, δίψα, καθήλωση σε μικρά κλουβιά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και όλα αυτά για την ψυχαγωγία των θεατών. Τα τσίρκα με ζώα επίσης επιβαρύνουν το περιβάλλον με τη μεγάλη κατανάλωση νερού και τα λύματα από τις ακαθαρσίες των ζώων.Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2007 και αναφέρεται στην πλήρη απαγόρευση της εισόδου τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα, πρόταση την οποία στηρίζουν 95 μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Σημειωτέον ότι η σχετική απαγόρευση δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό καθότι το συγκεκριμένο τσίρκο, όπως και όλα τα υπόλοιπα τσίρκα, δεν είναι ελληνικής προέλευσης.Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τα τσίρκα χωρίς ζώα που λειτουργούν με επιτυχία σε όλο τον κόσμο.Οικολόγοι Πράσινοι

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Η PeTA προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια στον πρώτο που θα καταφέρει να δημιουργήσει το In Vitro Meat (Συνθετικό κρέας)Μετάφραση της GREENPAGE από το www.PeTA.org , 30/4/2008Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ερευνούν και αναζητούν τα κεφάλαια ώστε να βρουν τρόπους να παραχθεί κρέας στο εργαστήριο-χωρίς τη δολοφονία οποιωνδήποτε ζώων. Η in vitro παραγωγή κρέατος θα χρησιμοποιούσε τα ζωικά κύτταρα μίσχων που θα τοποθετούνταν σε ένα μέσο που αυξάνεται και που αναπαράγει. Το αποτέλεσμα θα μιμούταν τη σάρκα και θα μπορούσε να μαγειρευτεί και να φαγωθεί. Μερικά ελπιδοφόρα βήματα έχουν γίνει προς αυτήν την τεχνολογία, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά χρόνια μακριά από την κατοχή του in vitro κρέατος ώστε να είναι διαθέσιμοι στο ευρύ κοινό. Η PETA κάνει τώρα το βήμα και προσφέρει μια ανταμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον πρώτο επιστήμονα που θα παραγάγει και θα φέρει στην αγορά το in vitro κρέας. Γιατί η PETA υποστηρίζει αυτή τη νέα τεχνολογία; Περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, ψάρια, χοίροι, και αγελάδες σκοτώνονται κάθε χρόνο για τροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους πιο φρικιαστικούς τρόπους.Τα κοτόπουλα ναρκώνονται για να γίνουν τόσο μεγάλα και γίνονται συχνά ακρωτηριασμοί, οι μητέρες των χοίρων είναι περιορισμένες στα μεταλλικά κλουβιά τα οποία είναι τόσο μικρά ώστε, αυτές δεν μπορούν να κινηθούν, και τα ψάρια τεμαχίζονται ενώ ακόμα έχουν συνείδηση -όλα στον βωμό της Αμερικάνικης τροφής και στον εθισμό του κρέατος.Το in vitro κρέας θα απάλλασσε τα ζώα από αυτό το βάσανο. Επιπλέον, το in vitro κρέας θα μείωνε εντυπωσιακά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που η βιομηχανία κρέατος έχει στο περιβάλλον.

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν έχουν την ανάγκη να φάνε όλοι κρέας. Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ή τους διάφορους τύπους καρκίνων ή να γίνουν παχύσαρκοι από το κρέας – και μια τεράστια σειρά υποκατάστατων κρέατος για χορτοφάγους υπάρχει ήδη.

Αλλά δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αρνούνται να αποβάλουν την συνήθεια της κρεατοφαγίας, η PETA είναι πρόθυμη να τους βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στη σάρκα που δεν προκαλεί τη βάσανο και το θάνατο.Λεπτομερειακά:

Η PETA με το διαγωνισμό της προσφέρει ένα βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον συμμετέχοντα του διαγωνισμού που θα καταφέρει να δημιουργήσει το πρώτο in vitro κρέας κοτόπουλου και να το πωλήσει στο κοινό μέχρι τις 30 Ιουνίου, του 2012. Ο διαγωνιζόμενος για να ανακηρυχθεί νικητής θα πρέπει να κάνει και τα δύο από τα εξής:1) Να παράγει ένα in vitro προϊόν κρέατος-κοτόπουλου που να έχει γεύση και σύσταση όμοια με την πραγματική σάρκα κοτόπουλου, ίδια για στους μη κρεατοφάγους και για τους κρεατοφάγους.2) Να κατασκευάσει το εγκεκριμένο προϊόν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες που πωλούνται εμπορικά, και να το πωλήσει επιτυχώς σε μια ανταγωνιστική τιμή σε τουλάχιστον 10 κράτη.Η κρίση της προτίμησης και της σύστασης θα εκτελεσθεί από μια επιτροπή 10 εμπειρογνωμόνων της PETA, οι οποίοι θα επιλέξουν το in vitro κοτόπουλο που προετοιμάζεται χρησιμοποιώντας μια τηγανισμένη συνταγή "κοτόπουλου" από το VegCooking.com. Το in vitro κοτόπουλο πρέπει να πάρει ένα βαθμό τουλάχιστον 80 όταν αξιολογηθεί προκειμένου να κερδίσει το βραβείο.Μπείτε εδώ για να διαβάσετε τους πλήρεις κανόνες του διαγωνισμού, ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο VegInfo@peta.org για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό.Στο μεταξύ, επισκευθείτε το www . VegCooking.com για τις εύγευστες, υγιείς συστάσεις υποκατάστατου-κρέατος και χιλιάδες νόστιμες, ζωικά-φιλικές συνταγές.Πηγή άρθρου: www.peta.org


Μετάφραση της GREENPAGE από το www.peta.org


24 Απριλίου . Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων στα ΖώαΑφιέρωμα της GREENPAGE για τα θύματα της "Επιστήμης"Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων στα Ζώα εορτάζεται στις 24 Απριλίου ως μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και πεθαίνουν κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και το υποτιθέμενο καλό της ανθρωπότητας.

Διοργανώνετε από την Animal Aid υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.

Κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα, από ποντίκια μέχρι πιθήκους, βασανίζονται σε πειράματα που αφορούν ιατρική, καλλυντικά, χημικά προϊόντα, γενετική και πολεμική βιομηχανία.Είναι γνωστό ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ήδη δοκιμασμένα σ΄ ένα σκύλο, σε μια γάτα, ένα κουνέλι. Λιγότερο γνωστό είναι ότι το ρίμελ που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να γίνουν πιο όμορφες έχει προηγουμένως δοκιμαστεί στα μάτια κάποιου πιθήκου, κι ότι τα χρωμοσαμπουάν που χρησιμοποιούμε για να γίνουμε ξανθές ή για να κρύψουμε τις άσπρες τρίχες, δοκιμάζονται κι αυτά στα μάτια των κουνελιών, με αποτέλεσμα την τύφλωση τους.Είναι φανερό γιατί χρησιμοποιούνται ζώα σε ιατρικά πειράματα. Ίσως το γεγονός ότι τυφλώνονται ζώα για να βάφουμε τις βλεφαρίδες μας, να βάζει σε σκέψεις προς στιγμήν. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι (τώρα) αυτό. Το θέμα είναι τι είδους μεταχείριση έχουν αυτά τα έρημα ζώα, ζωντανά πλάσματα κι αυτά, που θυσιάζονται θέλοντας και μη για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και την καλλονή του ανθρώπινου είδους. Πως γίνονται τα πειράματα και οι επεμβάσεις; Ποια μέτρα παίρνονται για να απαλυνθούν οι πόνοι των πειραματόζωων και πως αντιμετωπίζονται, όταν σακατεύονται από τα πειράματα;Στις σελίδες που ακολουθούν μιλάει πρώτα η δ. Ισμήνη Δοντά , κτηνίατρος, υπεύθυνη στο εργαστήριο πειραματικής χειρουργικής και χειρουργικής ερεύνης «Ν. Χρηστέας», της Β Προπαιδευτικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών.

•  Τα πειραματόζωα επιζούν μετά από κάθε πείραμα;

– Όχι, όταν θέλουμε να εξετάσουμε τις αλλοιώσεις που έχουν προκληθεί στα όργανα τους από τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων. Όταν πρόκειται όμως για βιοχημικές εξετάσεις, δηλαδή όταν τους παίρνουμε ούρα ή αίμα, τότε επιζούν. Θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα πειράματα και αναπαραγωγή.

– Από πού προμηθεύεστε τα ζώα που χρησιμοποιείτε στα πειράματα;

– Όσον αφορά τα ποντίκια, τα πρώτα τα είχαμε φέρει από την Αγγλία. Λέω τα πρώτα, γιατί τώρα τα αναπαράγουμε στο εργαστήριο μας. Τα ινδικά χοιρίδια, τα κουνέλια και τα χάμστερ τα εξασφαλίζουμε από εμπόρους. Τα σκυλιά από τον μπόγια. Χρησιμοποιούμε, δηλαδή, αδέσποτα σκυλιά. Αν κάποιο απ΄ αυτά είναι ράτσας, το κρατάμε αρκετό καιρό μήπως και το αναζητήσει ο ιδιοκτήτης του.

– Πως μπορείτε να είστε σίγουροι για την επιτυχία ενός πειράματος, όταν χρησιμοποιείτε για πειραματόζωα αδέσποτα σκυλιά, που πιθανόν να μην είναι υγιή;

– Κοιτάξτε, ξέρουμε βέβαια, πως η σωστή έρευνα πρέπει να γίνεται σε υγιείς οργανισμούς. Και είναι προφανές πως η «ποιότητα» των αδέσποτων σκύλων είναι αμφίβολη, κι ίσως αυτό επηρεάζει τα αποτελέσματα της έρευνας. Εμείς, για να βεβαιωθούμε για την υγεία τους, τα κρατάμε δεκαπέντε μέρες. Τα ταϊζουμε και τα παρακολουθούμε, μολονότι αντιμετωπίζουμε έτσι πρόβλημα διατροφής και χώρου. Κι αυτό γιατί ήδη αρχίσαμε, σε δοκιμαστικό στάδιο, τη δημιουργία δικής μας αποικίας σκύλων.Μια νεαρή κοπέλα διακόπτει τη συζήτηση μας. Έχει χάσει εδώ κι έξι μήνες το σκύλο της και την έστειλαν από την Εταιρία Προστασίας Ζώων, να κοιτάξει μήπως και βρίσκεται στο εργαστήριο πειραματικής χειρουργικής. Κατεβήκαμε, λοιπόν, κι οι τρεις στο υπόγειο, που έβγαζε σ΄ έναν μακρόστενο διάδρομο με πόρτες δεξιά κι αριστερά. Απ΄ έξω είχαν την ετικέτα «Πειραματόζωα». Μέσα, το κάθε κελί – δωμάτιο ήταν μακρόστενο, χωρισμένο σε οχτώ κλουβιά. Το καθένα απ΄ αυτά φιλοξενούσε ένα σκύλο, χειρουργημένο ή όχι. Μερικοί ούρλιαζαν σπαρακτικά κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα. Η κοπέλα γονάτισε δίπλα σ΄ ένα κλουβί. Το σκυλί -που το πέρασε στην αρχή για δικό της- ήταν μεγάλο με τρομαγμένα μάτια. Δεν αντιδρούσε καθόλου στα λόγια της και γενικά στην παρουσία μας. Ακόμη δεν το είχαν χρησιμοποιήσει σε πειράματα, αλλά είχε, λες, παραλύσει από τον πανικό.

– Δεν σας επηρεάζει αρνητικά η δουλειά σας; ρώτησα λίγο αργότερα την κτηνίατρο.

– Ναι, γιατί αγαπώ πολύ τα ζώα. Σπούδασα για να τα θεραπεύω και όχι για να τους κάνω πειράματα. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι τα πειραματόζωα υπάρχουν για την πρόοδο της επιστήμης και φυσικά για το καλό όλων μας. Δεν μπορούμε βέβαια να πειραματιζόμαστε πάνω στον άνθρωπο.

Ο κτηνίατρος κ. Αθανάσιος Βέλτσος, Πρόεδρος της Φιλοζωικής Εταιρίας και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Δικαιώματα των Ζώων, παρακολουθεί όσο γίνεται τη διαβίωση των πειραματόζωων στις διάφορες κλινικές κι έχει κάνει ως τώρα αρκετά διαβήματα, συμβάλλοντας σε μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση τους. Στο παρελθόν, μάλιστα, αναγκάστηκε να κάνει συστάσεις, αλλά και μηνύσεις σε πανεπιστημιακές, χειρουργικές κλινικές ή σε διάφορα νοσοκομεία. Συχνά το προσωπικό της Φιλοζωικής πηγαίνει και φροντίζει πειραματόζωα χειρουργημένα ή όχι, λόγω της ελλείψεως προσωπικού που αντιμετωπίζουν μερικά νοσοκομεία.

– Σήμερα μας λέει, γίνεται κατάχρηση στα πειραματόζωα, αφ΄ ενός γιατί τα εργαστήρια όπου γίνονται τα πειράματα δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και τα ζώα που χρησιμοποιούνται δεν είναι πάντα υγιή και αφ΄ ετέρου γιατί συχνά, τα πειράματα που διαλέγουν να κάνουν οι ερευνητές έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν. Κάτι που στο εξωτερικό απαγορεύουν πολλά ιδρύματα.» Επίσης, κάτι άλλο: Γίνεται ένα πείραμα και κατόπιν το ζώο εγκαταλείπεται να πεθάνει χωρίς καμία φροντίδα, λόγω έλλειψης προσωπικού και οργάνωσης. Ποιος θα φροντίσει να δώσει στα χειρουργημένα ζώα παυσίπονα; Ο γιατρός ξέρει ότι μετά από μία εγχείρηση ένα σκυλί πονάει όπως και ένας άνθρωπος. Πολλά, μάλιστα, πειράματα είναι εξαιρετικά επώδυνα.– Πιστεύετε ότι ένας επιστήμονας χρησιμοποιεί τα πειραματόζωα για να επιδειχθεί ή για την πρόοδο της επιστήμης;

– Κοιτάξτε, έχω περάσει κι εγώ απ΄ αυτά τα στάδια των πειραμάτων και ξέρω. Στην ουσία, πολλοί κάνουν ένα πείραμα για να παρουσιάσουν μια εργασία τους. Και σημειώστε ότι το πανεπιστήμιο -χωρίς να ξέρω το λόγο- δίνει βαρύτητα στα πειράματα που οι φοιτητές κάνουν χρησιμοποιώντας πειραματόζωα. Ακόμα κι αν αυτό το πείραμα έχει γίνει χιλιάδες φορές στο παρελθόν. Που βρίσκεται η πρόοδος της επιστήμης, όταν αυτό που αποδεικνύεται είναι ήδη γνωστό;

– Δεν θα μπορούσαν τα πειράματα να γίνονται με άλλον τρόπο κι όχι με την χρησιμοποίηση πειραματόζωων;

– Έχει βρεθεί ότι σε πολλούς τομείς μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζώα κάνοντας τα πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων ή καλλιέργειες βακτηριδίων ή χρησιμοποιώντας τελειότατους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.» Δυστυχώς, στην Ελλάδα κάνουν συχνά πειράματα τα Σάββατα, ενώ ξέρουν πως την Κυριακή δεν θα πάει κανένας γιατρός στο νοσοκομείο να παρακολουθήσει την κατάσταση των χειρουργημένων ζώων. Αυτό που μας χρειάζεται είναι οργάνωση, χώρος, (στο παρελθόν υπήρξαν νοσοκομεία που άφηναν τα χειρουργημένα σκυλιά να ουρλιάζουν στις ταράτσες τους!), προσωπικό και ανθρωπιά. Σκεφθείτε, στο βιβλίο του κτηνίατρου Richard Wrider « Τα θύματα της Επιστήμης », αναφέρεται ότι το 86% των πειραματόζωων χειρουργούνται χωρίς νάρκωση!– Εσείς έχετε δουλέψει με πειραματόζωα;

– Ναι, κι έχω μετανοιώσει γι αυτό. Θα σας διηγηθώ τι έπαθε ένας γνωστός λαρυγγολόγος, φίλος μου. Έφτασε σε κάποια ηλικία που έπρεπε να εγκαταλείψει το επάγγελμα. Αφοσιώθηκε, λοιπόν, σε δυο σκυλιά που είχε αγοράσει. Και τότε μου εκμηστηρεύτηκε ότι τις νύχτες άκουγε στον ύπνο του τις κραυγές των πειραματόζωων. Πολλοί γιατροί, ξέρετε, έτσι αισθάνονται. Στην αρχή είναι μεθυσμένοι από τον πόθο να διακριθούν και να γίνουν διάσημοι και δεν υπολογίζουν τον πόνο του ζώου. Αργότερα, όταν αναδειχθούν και ηρεμήσουν, σκέφτονται πως δεν ήταν απαραίτητα όλα όσα έκαναν.Η Σταυρούλα Δουράκη τέλειωσε πέρυσι την Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης. Τα πειράματα που έκανε όταν ήταν τεταρτοετής στο εργαστήριο Φαρμακολογίας, δεν θέλει να τα θυμάται.

– Παίρναμε λέει, βατραχάκια, ένα ο καθένας και τους βγάζαμε το δέρμα από τα δύο πίσω ποδαράκια τους. Περνάγαμε στους μυς ένα καλώδιο, απ΄ όπου διοχετεύαμε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα ζωάκια τινάζονταν και τότε τους δίναμε ένα φάρμακο που σταματούσε κάθε αντίδραση τους. Θέλαμε, δηλαδή, να διαπιστώσουμε τι επίδραση -σ΄ αυτή την περίπτωση- μπορούσε να έχει το φάρμακο. Φυσικά το ζώο μετά ήταν άχρηστο και οι βοηθοί του έκοβαν το κεφάλι.

– Ήταν απαραίτητο κατά τη γνώμη σου να γίνεται αυτό το πείραμα;

– Όχι, βέβαια. Κανένας από τους φοιτητές της Φαρμακευτικής δεν σκόπευε να ασχοληθεί μελλοντικά με εγχειρήσεις. Άρα, το πείραμα δεν είχε κανένα νόημα. Θα μπορούσαν να αρκεστούν σε μια επίδειξη, χρησιμοποιώντας ένα βατραχάκι, αντί για είκοσι ή τριάντα κάθε φορά. Υποθέτω πως τα βατραχάκια δεν τους ένοιαζαν γιατί ήταν πολύ φτηνά. Τα άλλα ζώα, που κόστιζαν ακριβότερα, όπως τα χάμστερ τα πρόσεχαν. Δεν μας τα έδιναν και επιπλέον φρόντιζαν να τα διατηρούν στη ζωή.Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου , χειρουργός, Υφηγητής του Παν/μίου Αθηνών, λέει για τα πειραματόζωα:

– Στην πανεπιστημιακή κλινική έκανα πολλά πειράματα με σκύλους. Πολλά σκυλιά έχαναν τη ζωή τους, ώσπου να πάρει το πείραμα το σωστό δρόμο.» Τους έκανα γενική νάρκωση γιατί τα λυπόμουν. Υπήρχαν μερικοί που δεν έμπαιναν στον κόπο. Κάποτε είχα πάρει κι έναν πίθηκο. Τον είχα πάρει από το ινστιτούτο Παστέρ.(Της Κατερίνας Παπαγεωργίου . Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ στις 6/5/1981. Απόσπασμα)ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ
Έχουμε για σας μερικά μυστικά ομορφιάς που ορισμένες εταιρίες καλλυντικών   αποφεύγουν να διαφημίζουν.

Κάθε χρόνο, περίπου 30.000 ζώα θανατώνονται στο βωμό της ομορφιάς. Στα πειράματα για τον ερεθισμό του δέρματος ξυρίζεται το τρίχωμα της πλάτης των κουνελιών.  Στη συνέχεια το γυμνό    δέρμα γδέρνεται, ώστε να σκληρύνει και να δεχθεί το χημικό, που συχνά δίνεται σε τόσο συμπυκνωμένη μορφή που κατακαίει το δέρμα.Στο πείραμα DRAIZE η ουσία αλείφεται κάτω από τα βλέφαρα ή εγχύνεται στα μάτια.

Τα κουνέλια προτιμώνται γιατί παράγουν μικρή ποσότητα δακρύων και έτσι

δεν απομακρύνονται     οι   ερεθιστικέs   ουσίες και τα μεγάλα  μάτια   τους επιτρέπουν στους  πειραματιστές να παρακολουθούν με ευκολία τα χημικά

να καίνε και να πληγιάζουν  τις κόρες των ματιών τους. Στο πείραμα LD-50 (Θανατηφόρα Δόση-50), φουρνιές ζώων ταΐζονται με το ζόρι τη χημική ουσία

σε αυξανόμενες δόσεις   έως  ότου τα μισά πεθάνουν από δηλητηρίαση.Τα

ζώα που επιβιώνουν θανατώνονται ή αποτεφρώνονται.

To test LD-50 ίσως δίνει μία ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν κάποιος κατάπινε κατά λάθος 5 λίτρα σαμπουάν της τάδε μάρκας. Αλλά, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί κάτι τέτοιο;

Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο εξετάζει κανείς  τα πειράματα στα ζώα, τόσο λιγότερο νόημα αποκτούν. 8000    συστατικά καλλυντικών   είναι αποδεδειγμένα ασφαλή. Αλήθεια, χρειαζόμαστε περισσότερα;Γι’αυτό η ΕΦΑΠ και   πολλές   φιλοζωικές   οργανώσεις   από   όλη  την Ευρώπη & την Αμερική σας ζητούν να ψηφίσετε εσείς, αγοράζοντας.

Αντί να αγοράσετε καλλυντικά και προϊόντα    περιποίησης    που   έχουν   δοκιμασθεί σε ζώα στραφείτε στην ανθρωπιστική λύση. Η καμπάνια    αυτή   υποστηρίζεται από   τις πιο προοδευτικές εταιρίες, προμηθευτές και αλυσσίδες Σούπερ-μάρκετ.

 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΥΨΗΛΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΩΝ ΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΣΟΓΙΑ

Ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα και καθυστέρηση ανάπτυξης βρέθηκε να παρουσιάζουν απόγονοι θηλυκών ποντικών-πειραματόζωων τρεφόμενα με Γενετικά Τροποποιημένη σόγια, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 56% απογόνων ποντικών που διατρέφονταν αποκλειστικά με ΓΤ σόγια ήταν νεκρά μέσα σε 3 βδομάδες, σε αντίθεση με αντίστοιχα πειραματόζωα που τρεφόταν με συμβατική ή καθόλου σόγια και παρουσίασαν θνησιμότητα 9% και 6,8% αντίστοιχα. Επίσης, το 36% το απογόνων ποντικιών τρεφόμενα με ΓΤ που επιβιώσαν παρουσίασαν εξαιρετικά αδύναμη ανάπτυξη και βάρος κάτι που γλαφυρότατα αποτυπώνεται στη φωτογραφία όπου συγκρίνεται με απόγονο πειραματόζωων που δεν διατρεφόταν με ΓΤ σόγια.

Η βιολόγος Δρ Ιρινα Ερμάκοβα που ηγούταν της έρευνας σχολίασε πως “Η μορφολογία και η βιοχημικές δομές των πειραματόζωων-ποντικών παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με αυτές των ανθρώπων κάτι το οποίο κάνει αυτά αποτελέσματα πολύ ανησυχητικά.

 

ΣΚΥΛΙΑ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ

Η κ. Μαρία Τσάτσου, δημοσιογράφος, αναφέρεται στα σκυλιά – πειραματόζωα που εξάγονται από την Ελλάδα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Ο ψίθυρος έγινε θόρυβος, βόμβα έτοιμη να εκραγεί: 6.000 σκυλιά τον χρόνο "εξάγει" ανεπίσημα η Ελλάδα στη Βόρεια Ευρώπη. Και δεν είναι η μόνη: Ισπανία, Πορτογαλία, Νότια Ιταλία, Κύπρος, Τουρκία, Μαρόκο, Τυνησία, Κανάρια Νησιά, αλλά και βαλκανικές χώρες, "εξάγουν σκυλιά" στη Γερμανία, την Ελβετία, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία κ.α.

Από τη χώρα μας έχουν φύγει τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 150.000 σκυλιά. Αδέσποτα, προστατευόμενα, χαμένα, κουτάβια, σκύλες στειρωμένες, σκύλες αστείρωτες, σκυλιά ράτσας, κοπρόσκυλα, γέρικα, νέα, κουτσά, αρτιμελή, σκυλιά με πιστοποιητικά υγείας, αλλά και άρρωστα, με καλαζάρ και ερλειχίωση, μερικά με μάικροτσιπ, αλλά τα περισσότερα χωρίς κανενός είδους σήμανση, φεύγουν σχεδόν καθημερινά από τα αεροδρόμια της χώρας ή περνούν τα σύνορα.

Έχουμε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να ρωτήσουμε: πού πάνε αυτά τα ζώα; Και απαντάμε: Πιστεύουμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα σε βιομηχανίες καλλυντικών και φαρμάκων, κτηνιατρικές κλινικές, κτηνιατρικές σχολές, κλινικές πλαστικής χειρουργικής, μικρές μονάδες παραγωγής καλλυντικών εκτός εμπορίου που δουλεύουν μέσω Διαδικτύου, και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη. Πιστεύουμε ότι μόνον πάμπλουτοι χρηματοδότες μπορούν να πληρώσουν για την προετοιμασία και το ταξίδι κάθε σκυλιού από 200 έως 600 ευρώ (70.000 έως 200.000 δραχμές). Μόνον μικρές ή μεγάλες εταιρείες καλλυντικών που κάνουν χρυσές δουλειές με το εξαιρετικής ποιότητας κολλαγόνο των κουταβιών, ή επιχορηγούμενα εργαστήρια γενετικής και κλωνοποίησης μπορούν να συντηρούν ολόκληρο δίκτυο από αλλοδαπές και Ελληνίδες μεσίτριες που ταξιδεύουν αεροπορικά στις χώρες που αναφέραμε κάθε μήνα με φορτώματα σκύλων. Αυτές οι αλλοδαπές και Ελληνίδες γυναίκες δεν είναι ζωόφιλες. Είναι έμποροι σκύλων. Δουλειά τους είναι να μεταφέρουν τα αδέσποτα σκυλιά της Ελλάδας για να γίνουν πειραματόζωα στα ανατομικά τραπέζια της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, εξαπατώντας πολλούς αφελείς Έλληνες ζωόφιλους».

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ " 

 

Τι είναι το διεθνές standard ;

Το διεθνές standard για το σήμα «Μη δοκιμασμένο σε ζώα» είναι ένα διεθνώς αποδεκτό standard για το πώς καθορίζεται ότι ένα καλλυντικό ή προϊόν περιποίησης είναι «Μη δοκιμασμένο σε ζώα». Το standard σχεδιάσθηκε από   έναν διεθνή συνασπισμό φιλοζωικών οργανώσεων, από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βόρειο Αμερική, συμπεριλαμβανομένων και του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για την Κατάργηση των Πειραμάτων στα Ζώα ( European Coalition to End Animal Experiments ) και του Συνασπισμού για την Ενημέρωση των Καταναλωτών για τα Καλλυντικά ( Coalition for Consumer Information on Cosmetics ). Οι οργανώσεις, που μαζί με την Ε.Φ.Α.Π. (Ελληνική Φυσιολατρική Αντικυνηγετική Πρωτοβουλία), υποστηρίζουν το standard είναι οι ακόλουθοι: {…} Το standard προσφέρει μία ευκαιρία ιστορικής σημασίας στις βιομηχανίες καλλυντικών και ειδών περιποίησης να προβάλουν την επιλογή τους να σταματήσουν τα πειράματα στα ζώα και είναι η πρώτη φορά που φιλοζωικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, ομόφωνα συμφώνησαν   στο τι καθιστά ένα προϊόν «Μη Δοκιμασμένο σε Ζώα».

Γιατί χρειάζεται ένα διεθνές standard ;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανταποκρινόμενο στη μαζική πίεση φιλοζωικών οργανώσεων και καταναλωτών από όλη την Ευρώπη, πρότεινε να απαγορευθεί το εμπόριο καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα. Συνειδητοποιημένοι καταναλωτές πίστεψαν, δικαιολογημένα, ότι τα πειράματα στα ζώα ανήκαν πλέον στο παρελθόν. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η ανακοίνωση της αναβολής αυτής   της απαγόρευσης σήμαινε ότι τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικά και είδη περιποίησης θα συνεχισθούν έως τον επόμενο αιώνα. Το μέλλον αυτών των ζώων βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της βιομηχανίας καλλυντικών   και των καταναλωτών που αγοράζουν τα προϊόντα της. Η Ε.Φ.Α.Π. σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανώσεις που υποστηρίζουν αυτή την καμπάνια, καλεί βιομηχανία και καταναλωτές να θέσουν από κοινού τέλος σ΄αυτά τα μάταια και χωρίς λογική βάση πειράματα. Στο παρελθόν, φιλοζωικές οργανώσεις και εταιρίες καλλυντικών που ισχυρίζονται ότι ακολουθούν τη λογική του «Χωρίς Βαρβαρότητα» – ( Cruelty Free ), λειτουργούσαν με διαφορετικά κριτήρια η κάθε μία, γεγονός που οδήγησε σε σύγχυση συνειδητοποιημένους πολίτες. Πολλές εταιρίες δηλώνουν στις συσκευασίες τους ότι «Αυτό το Προϊόν δεν Δοκιμάσ τ ηκε σε Ζώα», ενώ εξακολουθούν να δοκιμάζουν σε ζώα τα συστατικά των προϊόντων τους.Το Διεθνές Standard που αφορά στο «Μη Δοκιμασμένο σε Ζώα» στοχεύει στη μείωση του αριθμού των ζώων που υπόκεινται σε πειράματα, πιέζοντας τους προμηθευτές να παρέχουν συστατικά που δεν έχουν δοκιμασθεί σε ζώα, είτε από τους ίδιους, είτε από τρίτους κατ΄εντολήν τους. Αυτό το βήμα προόδου βάζει τέλος στις συζητήσεις για το ποια κριτήρια είναι τα καλύτερα   και μας δίνει την δυνατότητα να αφοσιωθούμε στην ουσιαστική μας προτεραιότητα που είναι η καμπάνια κατά των ίδιων των πειραμάτων, με την υποστήριξη διεθνώς αναγνωρισμένων εταιριών καλλυντικών οι οποίες δεν διεξάγουν πειράματα σε ζώα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα θέσει τέλος στις διάφορες διασπάσεις στον κόσμο της βιομηχανίας καλλυντικών και το κίνημα προστασίας των ζώων.

Σχετικά Links:[get_bloginfo]url[/get_bloginfo]/eglimata_epistimhs.htm

http://www.animalaid.org.uk/h/n/AA/HOME/

http://stopanimaltests.com/AnimalsinLabs.asp

VIDEO: Stop Animal Testing…!

 
Να καταργηθούν τα πειράματα στα Ζώα…!


Αφιέρωμα της GREENPAGE για τα θύματα της "Επιστήμης"


Πείτε στη Gucci να σταματήσει να σκοτώνει μωρά φώκιαςΜετάφραση της GREENPAGE από το www.PeTA.org , 2/4/2008Αφού πληροφορήθηκε η PETA από τους υποστηρικτές στη Ρωσία που έχουν δει τις μπότες Gucci που γίνονται από τη γούνα φώκιας και πωλούνται σε εκείνη την χώρα, προτρέπει τους ιταλικούς οίκους μόδας στο να εξαιρέσουν όλες τις γούνες από τις συλλογές τους.

Με την πώληση της γούνας φώκιας η, Gucci είναι υπεύθυνη για τη φρίκη του καναδικού κυνηγιού φώκιας που έχει αποδειχθεί επανειλημμένα στο βίντεο.

Παρά τη δημόσια κατακραυγή σε όλη την υδρόγειο, οι κυνηγοί στον Καναδά κατασφάζουν εκατοντάδες χιλιάδες φώκιες κάθε χρόνο προκειμένου να πωλήσουν τα δέρματα τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους.Οι δολοφόνοι της φώκιας με τις λέσχες "hakapiks" (λέσχες με έναν γάντζο μετάλλων στο τέλος), σέρνουν ζωντανές τις φώκιες πάνω στον πάγο με τους γάντζους που έχουν στις βάρκες, και αφού γδάρουν τα ζώα ενώ είναι ακόμα ζωντανά, πετάνε τα νεκρά σώματα τους σε τεράστιους σωρούς, αφήνοντας τα να σαπίσουν επειδή δεν υπάρχει αγορά για το κρέας τους.Οι φώκιες πυροβολούνται επίσης, αλλά προτιμάται να χτυπιούνται άγρια στο κεφάλι με ρόπαλα και γάντζους επειδή οι αγοραστές δερμάτων αφαιρούν χρήματα για κάθε τρύπα σφαίρας στο δέρμα μιας φώκιας.

Επειδή οι εξατομικευμένες επιστολές λειτουργούν πάντα καλύτερα παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε την φόρμα που θα βρείτε στην παρακάτω σελίδα της PETA

http :// getactive . peta . org / campaign / gucci _ seals

για να στείλετε ένα e-mail διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Gucci .

Το μήνυμά σας θα φέρει περισσότερο βάρος εάν υπογράψετε το προσαρμοσμένο μήνυμα που θα δείτε στη φόρμα.

Σχετικό άρθρο:

Συγκλονιστική νέα έρευνα για τις γούνες


Μετάφραση της FREENPAGE από το www.PeTA.org

 

SOS, Κορινθιακός καλεί πολίτεςΕΛΕΥΘΡΟΤΥΠΙΑ, 17/2/2008Την επόμενη Κυριακή, στη μία το μεσημέρι, η γέφυρα του Ρίου θα γίνει το επίκεντρο της μεγαλύτερης πιθανότατα αυτοκινητοπομπής που έχει οργανωθεί ποτέ στη χώρα μας. Μέλη δεκάδων κινήσεων πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, συμμετέχοντας σε μια μαζική διαμαρτυρία για τη σωτηρία του Κορινθιακού Κόλπου.

«Πορεία Ενέργειας» την ονόμασαν οι διοργανωτές, μιας και το ισχυρότερο κίνητρό της είναι η αντίδραση στις σχεδιαζόμενες ρυπογόνες ενεργειακές και βιομηχανικές επενδύσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν δραματικά το ήδη αλλοιωμένο οικοσύστημα. Θα είναι, όμως, και μια ευκαιρία να αναδειχτούν περιβαλλοντικά ζητήματα που είναι λιγότερο γνωστά πέρα από τις τοπικές κοινωνίες. Δυσοίωνη η κατάστασηΟι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο προσπαθούν να κινητοποιήσουν κάθε αρμόδιο φορέα για την προστασία της θάλασσάς τους. Σπάνια βρίσκουν πρόσβαση σε κυβερνητικά γραφεία και ακόμα πιο σπάνια λαμβάνουν οποιαδήποτε δέσμευση ότι θα ληφθούν κάποια μέτρα.Η σημερινή κατάσταση στον Κορινθιακό, όπως την περιγράφουν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για την σωτηρία του Κορινθιακού» (συμμετέχουν 13 σύλλογοι) είναι δυσοίωνη:* Στον κόλπο της Αντίκυρας εναποτίθενται κάθε χρόνο 750.000 τόνοι κόκκινης λάσπης από τη λειτουργία της βιομηχανίας Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ τα βαρέα μέταλλα περνούν στην τροφική αλυσίδα.* Η υπεραλίευση -ειδικά με τα συρόμενα εργαλεία- και τα αστικά και βιομηχανικά λύματα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα του νερού και του παράκτιου περιβάλλοντος.* Το εμπορικό λιμάνι της Θίσβης λειτουργεί χωρίς αδειοδότηση και συμμόρφωση στους εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς.* Χωρίς να έχει ανταποκριθεί στους όρους βάσει των οποίων αδειοδοτήθηκε λειτουργεί από το 2004 και η «Σωληνουργία Κορίνθου» στη Θίσβης.* Η νότια ακτή του Κορινθιακού αστικοποιείται και μετατρέπεται σε χώρο εξοχικής κατοικίας, ενώ διαλύεται ο κοινωνικός ιστός από τη χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.* Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν οι τεράστιες επικείμενες ενεργειακές και βιομηχανικές επενδύσεις, ορισμένες από τις οποίες θα είναι οι περίφημες μονάδες της ΔΕΗ με καύσιμο λιθάνθρακα: «Ο Κορινθιακός θα βρεθεί στη μέγκενη ενός ενεργειακού και βιομηχανικού κλοιού που απειλεί να του προκαλέσει ασφυξία», συμπεραίνουν οι ενεργοί πολίτες στο κείμενο της διακήρυξής τους. Κι όπως ήδη διαπιστώνουν, η επιβαλλόμενη «ανάπτυξη» συμπιέζει τους τομείς ήπιας παραγωγικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας (γεωργικής, τουριστικής, αλιευτικής, κτηνοτροφικής).Η αντιπρόταση των πολιτών συμπυκνώνεται στο αίτημα δημιουργίας θαλάσσιου καταφυγίου στον Κορινθιακό Κόλπο, ώστε να προστατευθούν τα αποθέματα των ψαριών από την υπεραλίευση, να αποκατασταθούν οι πληγείσες περιοχές από τη ρύπανση και να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή του κόλπου. Τη συγκεκριμένη πρόταση προωθεί η Περιβαλλοντική Κίνηση Κορινθίας, σε συνεργασία με την οργάνωση Greenpeace.Η Ελλάδα αδιαφορείΗ υποχρέωση καθορισμού θαλάσσιων καταφυγίων προκύπτει και από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2006 για την αλιεία στη Μεσόγειο. Η χώρα μας θα έπρεπε, μάλιστα, να είχε παρουσιάσει μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο τα σχέδιά της για το πού προτίθεται να δημιουργήσει τέτοια καταφύγια, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κάνει τίποτα.* Την «Πορεία Ενέργειας» διοργανώνουν η Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Δεσφίνας (Νομού Φωκίδας), οι Κινήσεις Πολιτών και Φορείς Νομού Αχαΐας, η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών», το Παναιτωλοακαρνανικό Μέτωπο για το Περιβάλλον, η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού (Νομού Κορινθίας) και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον (http://symparataxi.blogspot. com). Θα υποστηριχθεί και από την Greenpeace.Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ


ΕΛΕΥΘΡΟΤΥΠΙΑ, 17/2/2008

 

Τα «Γκουαντάναμο» των ζώων
Ελευθεροτυπία , 11/2/2008
30.000.000 ζώα θανατώνονται ετησίως για το τρίχωμα και το δέρμα τους.Η
Αφάνταστος ο πόνος στα «Γκουαντάναμο» των ζώων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο γούνινο παλτό, που ισοδυναμεί με τη φρικτή θανάτωση έως και 400 ζώων.

Περίπου 10.000.000 λύγκες, αρκτικές κόκκινες και ασημένιες αλεπούδες, ρακούν, κογιότ, σκίουροι, βιζόν, μινκ, μαύρες αρκούδες και άλλα θηλαστικά πιάνονται κάθε χρόνο στο φυσικό τους περιβάλλον. Ξεπερνούν τα 30.000.000 τα ζώα που εκτρέφονται και θανατώνονται ετησίως για το φυσικό τους τρίχωμα και το δέρμα τους.

Οι μέθοδοι θανάτωσης, κτηνώδεις. Μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η γούνα σε καλή κατάσταση πολλά από τα άτυχα ζώα, προκειμένου να γλιτώσουν αυτοακρωτηριάζονται όταν συλλαμβάνονται στα δόκανα θανάτου. Πεθαίνουν όμως από αιμορραγία, αφού αφήνουν το ένα ή δύο από τα μέλη τους στην παγίδα ή παθαίνουν γάγγραινα υποφέροντας μέχρι το τέλος.Αυτό όμως δεν βόλευε τους κυνηγούς, λέει η Ρόζα Μηνακούλη από τους πολίτες για τα δικαιώματα των ζώων ΠΟΦΥΖΩ, γι’ αυτό ανακάλυψαν έναν τρόπο για να μη χάνουν το θήραμά τους.«Ειδικές παγίδες,ανυψώνονται αμέσως μόλις φυλακίσουν στα κοφτερά σιδερένια δόντια τους το ζώο που ούτε το “δικαίωμα” του αυτοακρωτηριασμού έχει, καθώς κρέμεται ανήμπορο αιμορραγώντας μέχρις ότου έρθουν οι κυνηγοί». Μετά αρχίζουν άλλα βασανιστήρια με χτυπήματα μπαστουνιού για τα μικρότερα και με κλοτσιές στο θώρακα μέχρι θανάτου για τα μεγαλύτερα από την μπότα των κτηνών που θέλουν να λέγονται άνθρωποι. Στα εκτροφεία συνεχίζεται ο πόνος: Προκειμένου η γούνα να έχει τη φυσική της εξέλιξη, τα τοποθετούν σε συρμάτινα κλουβιά σχεδόν ακίνητα, εκτεθειμένα σε όλες τις καιρικές συνθήκες, βροχή, χιόνι, παγετό. Οταν περάσουν 7 έως 8 βασανιστικοί μήνες στα κλουβιά, που έχουν επίσης συρμάτινο υπερηψωμένο πάτο για να μην καθαρίζονται από τα περιττώματα, τότε τα βγάζουν ένα-ένα και εφαρμόζουν τους εξής τρόπους θανάτωσης: Με χτυπήματα από σφυρί στο κεφάλι, ή στην μουσούδα ασφυξία με τοξικό αέριο, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, πνίξιμο από κρεμάλα. Ολα αυτά, με το επιχείρημα ότι έτσι παραμένει άθικτη η γούνα!Στην Κίνα, τη Ρωσία και σε χώρες της Απω Ανατολής το εμπόριο γούνας ανθεί λόγω ανύπαρκτης πληροφόρησης.Η γλώσσα των αριθμών τα λέει όλα: «Το παγκόσμιο εμπόριο της γούνας αγγίζει τα 13 δισ. δολάρια. Μεγαλύτερη καταναλώτρια γούνας είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση».Το 25-30% από τις γούνες που εξάγει η Κίνα προέρχεται από άγρια ζώα και το 70-75% από εκτροφεία. Το 80% των αιματηρών προϊόντων εξάγονται από το Χονγκ Κονγκ προς χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΠΟΦΥΖΩ ζητούν να συστρατευθείτε στον αγώνα εναντίον του εμπορίου γούνας. Στέλνετε μηνύματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ecogreens.gr (για τους Πράσινους) και με επιστολές στις οργανώσεις «Δικαίωμα ζωής», Ελευθέρου Ανθρώπου 53, 165 62 Γλυφάδα, και ΠΟΦΥΖΩ, Αλκιβιάδου 24, 104 39 Αθήνα.Επιδότηση«Στην Ελλάδα το κέντρο γούνας ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης επιδότηση για τη δημιουργία νέων εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, αλλά εμείς», λέει η Ρόζα Μηνακούλη, «θα αντιταχθούμε και ζητάμε εσάς αρωγούς στην προσπάθειά μας αυτή. Στην Ιταλία οι εγκαταστάσεις βιζόν και τσιντσιλά κλείνουν (αν δεν έχουν ήδη κλείσει) χάρη στις διεθνείς κινητοποιήσεις των φιλοζωικών οργανώσεων και κυρίως της LAV στη Ρώμη. Αυτό σημαίνει ότι θα σωθούν 300.000 ζώα. Επιτέλους, η ανθρώπινη ματαιοδοξία ας πάψει να είναι η αιτία της επώδυνης θανάτωσης εκατομμυρίων πλασμάτων που κατακρεουργούνται για τον καλλωπισμό μας, την ένδυσή μας, όπως προκλητικά επιμένουν να την ονομάζουν οι έχοντες συμφέροντα, οι ασυνείδητοι ή οι αφελείς».Του Φίλη Καϊτατζή


 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ