Απομακρύνεται από τη Δύση ο Ερντογάν – Παγκόσμια κατακραυγή για την Αγιά Σοφία 


Τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας προκαλεί η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί μετά από 86 χρόνια, με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ο κ. Μάας υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

Την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε το State Department. Με δήλωσή του στην ιστοσελίδα Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση  να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτιρίου.

“Η Τουρκία διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών”, δήλωσε εχθές  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή  την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας χαρακτηρίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πρόκειται για μία αλλοίωση που ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της Τουρκίας.

Πηγή: skai.grSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.