Άγκυρα: Άδικες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Μακρόν για τουρκική παρέμβαση στις γαλλικές εκλογές


Άδικες και απαράδεκτες χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να παρέμβει στις γαλλικές εκλογές. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι “αυτές οι δηλώσεις του κ. Μακρόν αποτελούν τη ρίζα των πρόσφατων προβλημάτων με τη Γαλλία”.

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά

«Στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 5, μεταδόθηκε χθες το βράδυ μια εκπομπή, στην οποία περιλαμβάνονταν άδικες και αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του προέδρου μας και της χώρας μας. Θεωρούμε απαράδεκτες τις απαντήσεις του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν στα σκόπιμα ερωτήματα που τέθηκαν στην εκπομπή, όπως επίσης και αντίθετες στις σχέσεις φιλίας και συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας.

Η Τουρκία, στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και της Λιβύης εφάρμοσε νόμιμες πολιτικές βασισμένες στο διεθνές δίκαιο.

Είναι προφανές ότι δεν θα πετύχουν το σκοπό τους αυτές οι εκπομπές, που στόχο έχουν να διαστρεβλώσουν την ευρωτουρκική πραγματικότητα σκόπιμα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και οι  αβάσιμοι ισχυρισμοί.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει μεγάλη επίδραση και συμβολή στις ευρω-ΝΑΤΟ-ατλαντικές σχέσεις είτε ακολουθώντας περιφερειακή πολιτική, είτε δημιουργώντας στενές σχέσεις με χώρες-μέλη.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε εξαιρετικά επικίνδυνες και αποξενωτικές για τις ξένες κοινότητες που ζουν στη χώρα (Γαλλία) τις δηλώσεις που εξέφρασε με σιγουριά ο κ. Μακρόν ότι η Τουρκία θα επέμβει στην εσωτερική πολιτική της Γαλλίας στις προσεχείς εκλογές.

Πέρα από το να ζουν οι περίπου 800 χιλιάδες κάτοικοι της τουρκικής κοινότητας στη Γαλλία σε κλίμα ευημερίας, ειρήνης και αρμονίας, δεν αφορούν σε κάτι άλλο την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας. Αντίθετα, θεωρούμε δίκαιο η Γαλλία να μην φέρνει ως πρωταρχικό θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της για τις εκλογές το θέμα της Τουρκίας.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Μακρόν είναι ατυχείς και αβάσιμες, την ώρα που λαμβάνουμε μέτρα για να μειώσουμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με ηρεμία και φιλία. Αυτές οι άδικες και αβάσιμες δηλώσεις του κ. Μακρόν αποτελούν τη ρίζα των πρόσφατων προβλημάτων με τη Γαλλία. Υπενθυμίζουμε και πάλι στη Γαλλία ότι αυτή την περίοδο στην οποιαδήποτε θετική ή αρνητική στάση και ρητορική που θα επιδείξει, η Τουρκία θα ανταποκριθεί αναλόγως».

Πηγή: skai.grSource link

Ειρήνη Κόντη

Είμαι μια πολύ οικολόγα blogger και μου αρέσουν και τατού.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.